Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax - Heracles begint minuutje later vanwege statement tegen racisme

Ajax schiet dit seizoen regelmatig uit de startblokken, maar tijdens de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo gebeurt dit zeker niet. De eerste minuut van de wedstrijd van zaterdag wordt er niet gevoetbald. Dit dient als reactie op de gebeurtenissen in Den Bosch.

21 november 2019 - 10:42
racismeminuutcar
Het ging al eerder mis in Den Bosch waarna de 'rode kaart' werd getoond. © Pro Shots

Opvallend genoeg meldt de KNVB er niets over, maar via de NOS begrijpen we dat de eerste minuut van alle wedstrijden in het betaald voetbal komend weekeinde in het teken staat van een statement tegen racisme. De scheidsrechter zal fluiten voor de aftrap, alleen rolt de bal pas een minuutje later.

Dit statement dient zoals gezegd als reactie op de gebeurtenissen in Den Bosch. De wedstrijd tussen Den Bosch en Excelsior werd stilgelegd omdat er racistische leuzen werden geadresseerd aan Ahmad Mendes Moreira, die amper kon geloven wat er gebeurde.

De aangeslagen Mendes Moreira haalde na het hervatten van de wedstrijd zijn gram door een doelpunt te maken en vierde dit precies voor de tribune vanaf waar de racistische leuzen klonken, maar 'helaas' werd er nog een paar keer gescoord en eindigde het duel in 3-3.

Den Bosch pakte het vervolgens niet zo slim aan met enkele onhandige reacties, waarna een stevige tegenbeweging op gang kwam. Georginio Wijnaldum sprak zich als aanvoerder van het Nederlands elftal ook duidelijk uit, terwijl diezelfde Wijnaldum en Frenkie de Jong de openingstreffer van Oranje tegen Estland (5-0) gezamenlijk vierden om aan te tonen dat iedereen gelijk is.

Daar komt nu het statement van de betaald voetbalclubs nog eens overheen. “Racisme? Dan voetballen we niet,” zal er komend weekeinde tijdens de eerste minuut van de wedstrijden op de stadionschermen worden vertoond.

De clubs hebben de KNVB overigens wel verzocht om de voetballoze minuut aan het einde van de eerste helft weer bij te trekken.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >