Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Stoeltje 63: Richard Witschge

Het leek er voor de wedstrijd op dat de strijd om de Witschge-bokaal bruut werd onderbroken. Het dienstdoende hooghoudende jochie was de drieduizend al ruimschoots gepasseerd, maar moest stoppen. Voor de wedstrijd. Wat bleek echter, het ging na het fluitsignaal gewoon door.

27 oktober 2019 - 21:24
stoeltje63klassiekercar

Elf Richard Witschges hadden er direct zin in. Nog ruim twintig minuten ging het branie-achtige flegmatieke hooghouden, met een flinke scheut arrogantie en nonchalance, lekker door.

Dit was misschien een potje tegen eentje uit het rechterrijtje, maar toevallig ook de klassieker. Dan gooi je de gebruikelijke volgorde gewoon wat om. Ajax begon doodleuk met het slotoffensief, om maar wat te noemen.

Soms moet je ze daarvoor eerst kapot spelen. In het geval van Feyenoord is de Witschge-modus voldoende. Binnen twee minuten zat het “oh nee, niet weer hè” in al die hoofden. Dan duurt de wedstrijd in wezen maar een helft. Zelfs maar acht minuten.

De rest is een formaliteit. Ik kan me niet voorstellen dat er in Rotterdam ook maar iemand naar de tweede helft heeft zitten kijken. Ajax kon zich lekker opladen voor de rest van het seizoen, terwijl de Feyenoorders van binnen om hun moeders bleven roepen.

Geheel in de geest van een 4-0 tegen het rechterrijtje, is dan het massaal weglopen in de laatste minuten

Stam werd goed toegezongen. Dat hij een echte Ajacied is. Arme Jaap. Ik denk nog best vaak aan dat anderhalve seizoen van hem, bij ons. In drie stappen kon hij van strafschopgebied naar strafschopgebied komen, met de bal. Wat een voetballer. Voor bijvoorbeeld Jan Vertonghen moet het inspirerend geweest zijn.

Daar zal Stam nu minder last van hebben, van die rol als groot voorbeeld. Vanaf de tweede ring lijken hij en Ten Hag best op elkaar, maar niets is minder waar. Als voetballers waren ze al tegenpolen. Ze zullen elkaar diverse keren tegen zijn gekomen, maar ik kan me niet voorstellen dat dit scenario ooit eerder heeft afgespeeld. Jaap de Stuntelaar. Erik de held.

De Witschge-bokaal was gedurende de eerste helft dus al uitgespeeld. Totaal de verdienste van Ajax. Langer was niet nodig. Wat dan typerend is, is dat een 4-0-uitslag vervolgens wat teleurstellend voelt.

Geheel in de geest van een 4-0 tegen het rechterrijtje, is dan het massaal weglopen in de laatste minuten. Tegen dé rivaal oogt dat toch vreemd. Je zou haast een beter Feyenoord wensen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >