Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Ajax valt tegen Chelsea dan toch van de roze wolk...

We hebben de vraag al diverse keren gesteld: wanneer volgt die tegenvaller, wanneer valt Ajax van zijn roze wolk? Het antwoord kon niet uitblijven en is Chelsea-thuis gebleken. Het is geen schande om van Chelsea te verliezen, zeker niet, maar een Europees avondje zonder glans is flink wennen.

25 oktober 2019 - 15:12
passmapsajachecar

Ajax ging met 0-1 onderuit en het was een wedstrijd die het ook niet verdiende te winnen, maar met iets meer geluk was het tenminste op voorsprong gekomen. En als je op voorsprong komt in de Johan Cruijff Arena is alles mogelijk, zo weten we inmiddels.

Maar nee, niet deze woensdag. Deze woensdag bleven de mogelijkheden toch vooral beperkt. En als het dan niet meezit... Tsja, dan krijg je zo'n avond als deze en blijk je bij het wakker worden de volgende ochtend wel degelijk last te kunnen hebben van een kater.

Welke pillen moeten er geslikt worden om die kater te doen verdwijnen? Analyse via @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
Ergens had je altijd het gevoel dat Ajax - Chelsea geen doelpuntloze wedstrijd zou worden. Dit gevoel bleek te kloppen, al hadden we het liever bij het foute eind gehad. Wat het echter wel apart maakte, was dat het duel niet bol stond van de grote kansen. De hoeveelheid doelgevaar viel zelfs een tikje tegen, zoals je ook wel kunt afleiden uit de waarden aan Expected Goals.

Ajax voetbalde slechts 0,53 Expected Goal bij elkaar en dat is gewoon echt weinig. Als de situatie met Quincy Promes niet zou zijn afgefloten, was dit al flink opgehoogd, maar toch. Het was een tikje karig. Bij RKC (1-2) voetbalde Ajax ondanks slordig spel tenminste kansen bij elkaar, tegen Chelsea zat dit er simpelweg niet in.

De schotlocaties waren ook al niet iets om vrolijk van te worden. Het is lang geleden dat we zo'n toch wel teleurstellende infographic van het spel van Ajax met jullie hebben moeten delen. Er werd ook niet echt een lekker schot afgevuurd om de keeper vanuit de tweede lijn serieus aan het werk te zetten. Nee, Ajax gaf niet thuis...

Ook opvallend: Chelsea kon doordrukken in het laatste kwartier. Is de intensiteit van de Premier League de Ajacieden misschien te machtig? Dit was namelijk al de derde Europese wedstrijd op rij tegen een Engelse tegenstander waarin dit patroon zich voordeed. Tijdens de slotfases van de duels met Spurs had Ajax ook weinig meer in te brengen en werd het een kwestie van overleven...

Daley Blind was het niet met onze suggesties eens, maar Chelsea kon in de slotfases doorschakelen precies toen een extraatje bij Ajax ontbrak. Je ziet de lijn van het xG-plot in de slotfase bij Chelsea verder oplopen, terwijl Ajax niet eens een slotoffensief op poten kon zetten. Het opvoeren van Pulisic en Batshuayi pakte uitstekend uit.

Passmaps
Bij een eerste blik op de passmap lijkt het wel alsof je Ajax in een linker- en een rechterblok kunt verdelen. Dat is gewoon echt niet goed. Om het nog erger te maken, lopen er geen lijntjes richting de as van het veld. Het is op zich goed om vooruit te voetballen, maar als je het middenveld in handen wilt hebben en graag domineert, verwacht je toch een iets ander beeld.

Het is zelfs een beetje kwalijk dat er lijntjes ontbreken tussen Edson Álvarez en Lisandro Martinez. Je zou verwachten dat de twee controleurs elkaar juist volop de bal toeschuiven, al is het maar in de opbouw om de bal voorwaarts te krijgen of het spel te verplaatsen van links naar rechts.

Het verplaatsen van het spel gebeurde nauwelijks. Ziyech probeerde het een paar keer, alleen niet in de meest zuivere vorm. Net als tegen RKC 'verzoop' het voorste blok en dit keer Van de Beek in het bijzonder. Als je veel de bal hebt, is het fijn dat Donny zich niet zo nadrukkelijk laat gelden en lekker zijn eigen weg gaat, maar tegen Chelsea had je graag een mannetje 'extra' gehad.

Het lukte Ajax ook amper om Dusan Tadic te bedienen. De Serviër staat dit seizoen meer dan ooit in de spits, maar de uitwerking van de CL-variant begint wat af te vlakken. Laten we niet vergeten dat Ajax weer een elftal is dat in de steigers staat, maar misschien moet er toch eens nagedacht worden over het leggen van een ander accentje hier of daar.

Ajax voetbalde ondermaats en slordig bovendien, maar laten we de invloed van Chelsea op de wedstrijd niet vergeten. De ploeg uit Londen durfde – zonder als een kip zonder kop te gaan rennen – hoog op het veld al druk te ontwikkelen, waardoor Ajax niet in zijn spelletje kwam. Dat was slim gedaan. Daar komt bij dat Álvarez duidelijk geen Frenkie de Jong is als hij zich laat uitzakken in een poging op die manier grip op het spel te krijgen. Dat is niet raar: Frenkie is de meest frivole voetballer die er bestaat en Álvarez in feite een verdediger.

Het is in ieder geval een compliment voor Chelsea dat het erin slaagde om de Ajacieden te dwingen tot het zoeken van een moeilijke oplossing. En als je moet overschakelen op moeilijke oplossingen, is de kans groter dat je in de fout gaat. Dat hebben we kunnen zien: Ajax leed ongebruikelijk veel balverlies. Dat dit gebeurde tegen een ploeg die 4-3-3 speelde, maakt het iets zorgwekkender omdat de halve eredivisie ook zo voetbalt.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1187706059319889920

Zone 14 en halfspaces
De aanvallende onmacht wordt eens te meer duidelijk als je kijkt naar de activiteit van Ajax in de buurt van het vijandelijke doel. Het lukte amper om een bal tussen de palen te krijgen. We bedoelen hiermee niet eens op schoten richting doel, maar om te beginnen de passing. Als je via passing al geen ballen richting het doel krijgt, dan is ditzelfde doel onder vuur nemen een brug te ver.

Je merkt op basis van de rode streepjes ook dat het Ajax niet lukte om een plaag te vormen voor de defensie van Chelsea. We hebben Promes een paar keer serieus snelheid zien ontwikkelen waardoor 'The Blues' achteruit moesten, maar verder? Hmmm, misschien de counter die Dusan Tadic slecht uitspeelde. Maar daarmee hield het wel op.

Andersom was het nu ook weer niet zo dat Chelsea kans op kans kreeg, maar de passes in de doelmond oogden alvast een stuk gevaarlijker. Het gebeurt niet vaak dat Ajax op dit vlak moet toegeven, maar als het eens wel zo is, moet je er vooral op beducht zijn niet te verliezen. Dit bleek helaas te veel gevraagd.

Het zorgt al met al toch wel voor wat vraagtekens richting de klassieker. Tadic en Ziyech schitteren even niet en het voorste blok lijkt een beetje te zijn losgebroken van de rest. Kop en staart bewegen enigszins los van elkaar, als het ware. Een uiteengevallen blok van controleurs helpt dan ook al niet mee...

Misschien is het maar goed dat de wedstrijd van zondag wordt omgeven met veel emotie, want alle remmen moeten weer eens ouderwets los!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >