Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Litmanen is nog steeds ontzettend Litmanen

Pffoe, het was flink afkicken van Ajax de afgelopen interlandperiode. We zagen een ploeterend Oranje, maar gelukkig leven we alweer toe naar RKC-uit, waarna Chelsea-thuis en de klassieker volgen. En ik zag Jari.

15 oktober 2019 - 08:57

De verrichtingen van het Nederlands elftal zorgden zondagavond zoals wel vaker voor een meningenfestijn op social media. Het ging allemaal een beetje aan mij voorbij, want Jari Litmanen stond eerder die dag ook op het veld. De enige speler aan wie ik ooit vroeg of ik met hem op de foto mocht. “Ja, natoerluk, gein problehm,” was destijds het antwoord.

De voormalige nummer 10 en 20 van Ajax kwam opdraven voor de afscheidswedstrijd van Rafael van der Vaart en zat - samen met onder anderen Marc Overmars, Edwin van der Sar, Andy van der Meijde, Patrick Kluivert, Ronald de Boer en John Heitinga - in team Rafa’s All Stars.

Waar op socials chagrijnig werd gedaan over Oranje, genoot ik uren eerder vooral van Jari. Op Twitter werd het heel treffend omschreven: ‘Schitterend, al die Nederlandse oud-topvoetballers, maar ik betrap mezelf op de grootste glimlach als Litmanen aan de bal is. Nog altijd een genot om naar te kijken. Die kromme benen, gebogen rug, kin omhoog en nog geen grijs haartje te zien in die zwarte haardos.’

Jari weer op een voetbalveld. Ik kan daar emotioneel van worden. De tand des tijds tikt door en op zulke momenten word je daar even mee geconfronteerd

Litmanen is nog altijd ontzettend Litmanen. Wat ouder in het gezicht, de groeven zijn zichtbaar, maar nog altijd slank en liefhebber van het spel. Ik vraag me wel eens af of de Litmanen van weleer makkelijk mee zou kunnen in het spel van vandaag de dag. Ik gok van wel. Hij zou zich aanpassen, al zou zijn fysiek hem ook nu parten spelen.

Maar daar stond hij dus weer op het veld. Bij de Rafa’s All Stars. Met al die andere voormalige sterren. Ik kan daar bijna emotioneel van worden. De tand des tijds tikt door en op zulke momenten word je daar even mee geconfronteerd.

Gek genoeg kan ik me amper herinneren dat Jari twee jaar lang met Van der Vaart speelde bij Ajax. De Litmanen van midden jaren negentig onder Louis van Gaal staat mij haarscherp op het netvlies en dat geldt net zo goed voor de Litmanen die later terugkeerde. Alleen kan ik me amper herinneren dat hij samen met Van der Vaart op een veld stond.

In zijn tweede periode – Litmanen speelde met rugnummer 20, want 10 was bezet en 2 x 10 is 20 was ook mooi – liet hij nog altijd fraaie dingen zien in het talententeam van Ronald Koeman. Ik zie hem nog scoren in 2002 tegen AS Roma, nadat hij de combinatie aanging met Zlatan Ibrahimovic.

Of wat te denken van zijn treffer in Alkmaar in seizoen 2002/2003. Deze keek ik net even terug. Uit een onwijs lastige hoek volleert Litmanen een voorzet in de korte hoek. Van wie de voorzet was? Rafael van der Vaart. Geheugen opgefrist. Fijn!

Lang leve YouTube. En lang leve Jari.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >