Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes punten voorsprong voelt een tikje onwennig voor Blind en Veltman

Het is de dag na 'superzondag'. Een blik op Teletekst leert dat Ajax in de eredivisie een voorsprong heeft van maar liefst zes punten, plus een beter doelsaldo. Dat is na elf speelronden een ongekende luxe. Veel vaker was het andersom. Dat is gelijk een les voor Daley Blind en Joël Veltman.

28 oktober 2019 - 17:08
veltmanzespuntencar
Het kostte Veltman weinig moeite om Feyenoorders af te houden. © Pro Shots

De kampioenschappen waar Blind en Veltman onderdeel van uitmaakten, vertonen bijna allemaal dezelfde rode draad. Ajax achtervolgt en achtervolgt om vroeg of laat de koppositie over te nemen en niet meer af te staan. Je kunt stellen dat Ajax voor ligt op dat welbekende schema.

Er zijn zelfs kranten die Ajax eind oktober uitroepen tot kampioen van 2019/2020, want dit kan en mag toch niet meer fout gaan? “Kijk, dat bedoel ik dus...,” reageert Veltman tegenover onder meer Ajax Life. “Het is lekker om zes punten achter te staan... Euhm, voor! Ik ben zo gewend aan een achterstand dat ik er nog steeds over praat.”

“Je krijgt nu al verhalen dat Ajax herfstkampioen is of erger, maar daar moet je niet naar luisteren. Iedereen weet hoe snel een situatie kan omdraaien. Wij ook,” probeert Veltman het voorschot terug te nemen. “Af en toe heb je een beetje geluk nodig in een seizoen, maar we moeten strijd blijven leveren, anders ben je je eigen tegenstander.”

De druk wordt in die zin alweer opgevoerd. Ga maar na: Ajax koestert een marge van zes punten ten opzichte van AZ, PSV en Vitesse, terwijl het twee weken geleden nog op gelijke hoogte stond met de Eindhovenaren. En bedenk ook dat de lampenclub punten verspeelde in duels die Ajax nog net zo goed krijgt. “Twaalf punten achter of zes punten voor, Ajax moet altijd kampioen worden,” concludeert Veltman.

De centrale verdediger krijgt bijval van zijn maatje achterin. Blind kan zich de laatste keer niet heugen dat hij in de herfst zo riant aan kop ging. Of dat gevaarlijk is? “Ja, heel gevaarlijk! De druk neemt gelijk toe, ik voel het. Ik ben dan ook de eerste om te zeggen dat we er zeker nog niet zijn. Ik ben niet bang om uit te spreken dat ik weer kampioen wil worden, maar het seizoen is nog best lang.”

“We hebben zelf vaak genoeg een tijd achter de feiten aan gelopen om uiteindelijk alsnog kampioen te worden. Dat kan nu ook een keertje andersom gebeuren,” benadrukt Blind. “We moeten ervoor waken dat we een vijand van onszelf worden, want ik juich echt niet te vroeg. Het is geen makkie om deze uitgangspositie vast te houden, maar het is nu wel aan ons om precies dat te doen.”

Blind kan zich echter voorstellen dat er een compleet ander verhaal in de krant staat. “Jullie kunnen allemaal schrijven dat het kampioenschap is beslist, zoals er ook al werd geschreven hoe eenvoudig de klassieker zou verlopen, maar daar hebben wij niets aan. We moeten in onze koppies houden dat we het zelf moeten doen. Iedere week weer.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >