Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB geeft voortaan extra info op schermen bij ingreep VAR

Als de eredivisie komend weekeinde wordt hervat, komt de KNVB met iets nieuws. Bij een VAR-ingreep wordt op de schermen in stadion aangegeven wat de reden is van de check, zodat voor het publiek duidelijk moet worden waarom het spel stilligt.

15 oktober 2019 - 10:25
varknvbnieuwcar
Zo komt het er ongeveer uit te zien als de VAR contact zoekt. © Pro Shots

Je hebt als stadionganger lang niet altijd een idee wat er precies aan de hand is als de scheidsrechter met de Zeister bossen communiceert. Soms kun je vermoeden wat er ongeveer gaande is, maar soms is het ook een grote verrassing waarom er niet direct verder wordt gespeeld.

De KNVB biedt de helpende hand door aan te kondigen dat er bij VAR-ingrepen via de schermen in de stadions aan de supporters beter wordt uitgelegd wat er gaande is. De voetbalbond rept over een geslaagde proef tijdens het duel om de Johan Cruijffschaal tussen Ajax en PSV.

Ajax won met 2-0 en na de treffer van Daley Blind volgde een VAR-ingreep, al bleef toen ook op de schermen enigszins onduidelijk wat er nu precies aan de hand was. De uiteindelijke beslissing werd toen niet goed op de schermen vertoond, maar toch krijgt de proef nu een vervolg.

De eredivisieclubs hebben in overleg met de Eredivisie CV en KNVB afgesproken om de VAR-communicatie vanaf het weekeinde van 19 oktober op de videoschermen in de stadions te tonen. Alleen de stadions van FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk beschikken niet over de juiste schermen, maar dat is gelukkig eens geen reden om vooruitgang tegen te houden.

Wat gaat er nu concreet gebeuren? Zodra de VAR contact zoekt met de scheidsrechter over een mogelijke herziening van een beslissing wordt vanuit Zeist per tablet ingevoerd om welke situatie het gaat. Dit bericht wordt rechtstreeks op de stadionschermen getoond, zodat wij met z'n allen weten of er sprake is van 'check mogelijk hands' of 'doelpunt afgekeurd - buitenspel'.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >