Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoorzitting Uefa: wat staat er voor Ajax op het spel?

We willen met dit artikel absoluut geen valse hoop wekken, maar het is wel een goed idee om een aantal zaken te verduidelijken. Een delegatie van Ajax meldt zich vrijdag bij de Uefa voor het beroep tegen de opgelegde straf, maar wat staat er precies op het spel?

31 oktober 2019 - 17:13
hoorzittinguefacar
We beleefden juist een fantastische avond in Mestalla! © Pro Shots

Zoals bekend is Ajax bestraft wegens 'wanordelijkheden en vernielingen' op de avond van Valencia-uit. Het gekke is dat de awayday in Valencia een voorbeeld is van hoe het hoort en dat de uitfans die ter plekke waren prachtige herinneringen bewaren aan de 0-3 waar zij getuige van waren.

Toch vond de Uefa het nodig om een procedure te starten en Ajax zelfs te bestraffen, waarbij de voorwaardelijke straf werd omgezet in het definitief spelen van een uitwedstrijd zonder publiek. Ook werd hier, naast een geldboete, weer diezelfde proeftijd van één jaar aan gehangen.

Ajax kan zich totaal niet vinden in de achterliggende motivatie van de Uefa en vindt de zware straf onterecht. Een delegatie van de club stapt vrijdag in het vliegtuig om dit met gegronde argumentatie kenbaar te maken bij de Europese voetbalbond. Het is fijn dat Ajax zo opkomt voor zijn supporters.

Er gingen de afgelopen dagen wat wisselende verhalen rond. Zo lazen we dat Ajax slechts in beroep gaat tegen bepaalde delen van de straf. Dit is echter niet het geval. Navraag van SV Ajax bij de club leert dat Ajax tegen de volledige uitspraak in beroep gaat.

Wat staat er precies op het spel? Ajax heeft het allerliefst dat de straf van de Uefa ongedaan wordt gemaakt, of toch op z'n minst verlicht. Het zou al hartstikke fijn zijn als minimaal die nieuwe voorwaardelijke straf wordt ingetrokken, zodat niet ieder incidentje weer een leeg uitvak kan opleveren.

Maar het gaat nog iets verder. Als Ajax kan aantonen dat het inderdaad onschuldig is – of dat op z'n minst de straf buitenproportioneel is – kan het ook uitdraaien op een geldboete en meer niet of zelfs vrijspraak. We zeggen niet dat het gebeurt, maar als je overtuigend kunt aantonen dat de Uefa mis zit, waarom niet?

In dat geval wordt het interessant op welke termijn de Uefa uitspraak doet. Als de Uefa een beetje opschiet met de uitspraak en vrijdag al duidelijkheid geeft, gaat Ajax uiteraard onderzoeken of het alsnog supporters in het uitvak van Chelsea kan krijgen.

Nogmaals, put geen valse hoop uit dit artikel. Maar het is wel goed om te weten wat er vrijdag gebeurt en welke vervolgstappen er gezet kunnen worden.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >