Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Feyenoord

Het is maar goed dat de klassieker een wedstrijd op zich is, anders was Ajax - Feyenoord slechts een ontmoeting tussen de koploper en een ploeg uit het rechterrijtje. Al schuilt hierin ook precies het gevaar als zondag om 16.45 uur wordt afgetrapt!

26 oktober 2019 - 10:14
driedingenajafeycar
Het wordt weer tijd voor een ouderwets leuk voetballend Ajax! © Pro Shots

Al sinds 2005 ongeslagen
Weet je nog dat er in Rotterdam – en de rest van Nederland – heel hard werd gelachen omdat Ajax al 1000+ dagen geen koploper van de eredivisie was? Nou, het lachen is ze in Rotterdam inmiddels behoorlijk vergaan. Het zijn zware tijden voor de aanhang van Feyenoord. Ajax zette dat foutje van die 1000+ dagen meer dan recht door kampioen te worden en de KNVB-beker te pakken.

Het was de eerste dubbel sinds 2002 en Feyenoord weet hoe lang dit ongeveer geleden is, op basis van de laatste overwinning in de Johan Cruijff Arena. Althans, zo heet het stadion nu. Ajax is voor eigen publiek al sinds augustus 2005 ongeslagen tegen Feyenoord. Toen werd het 1-2. Er zijn in de tussentijd generaties opgegroeid.

Maar, zoals gezegd, hierin schuilt ook juist het gevaar. Altijd als je denkt dat de klassieker een makkie wordt en het slechts de vraag is of het 3-0, 4-0 of 5-0 wordt, valt het juist een beetje tegen. Zoals altijd zou moeten gelden: winnen is het belangrijkst en dan zien we daarna wel verder.

Dagje extra rust voor Ajax
Je weet nooit of het echt ter zake doet, maar feit is dat Ajax iets meer tijd heeft om zich voor te bereiden op de klassieker. Beide ploegen speelden en verloren midweeks een Europese wedstrijd. Ajax ging tegen Chelsea (0-1) voor het eerst dit seizoen onderuit, Feyenoord was de mindere op bezoek bij Young Boys en verloor met 2-0.

De Rotterdammers ogen stukken wisselvalliger en kunnen het ene moment winnen van FC Porto (2-0) om daarna onderuit te gaan tegen Fortuna Sittard (4-1). Waar Ajax het lastiger lijkt te hebben als een grote Europese wedstrijd zijn schaduw vooruit werpt, heeft Feyenoord ogenschijnlijk meer moeite om tijdens de speelronde na een Europees optreden goed veldspel op de mat te leggen.

Of we pijntjes in ogenschouw moeten nemen, valt moeilijk te zeggen. Sergiño Dest klaagde immers net zozeer over vermoeidheid die Ajax parten speelde tegen Chelsea, terwijl Feyenoord diverse spelers spaarde vanwege het Zwitserse kunstgras, maar weer andere spelers geblesseerd zag afhaken. Het blijft daarom een beetje koffiedik kijken.

Debuterende scheidsrechter
Serdar Gözübüyük is al zo'n tien jaar actief als scheidsrechter in de eredivisie en we hebben hem ook tijdens wedstrijden van Ajax vaak genoeg op zijn fluit horen blazen. Feyenoord is ook zeker geen onbekende voor de arbiter. Toch is het voor Gözübüyük nieuw om de klassieker te fluiten, maar zondag krijgt hij dan eindelijk de kans om de mooiste wedstrijd van Nederland te leiden.

Björn Kuipers, Danny Makkelie en Bas Nijhuis kregen van de KNVB regelmatig de voorkeur en dat maakt het ook weer niet zo gek dat Gözübüyük een tijdje in de wachtkamer moest plaatsnemen. Met name Kuipers en Makkelie staan er nationaal en internationaal goed op en vaak als een scheids op zulke grote podia eenmaal zijn plekje heeft veroverd, is het moeilijk voor een nieuweling om zich ertussen te wurmen.

Zie hier de theorie achter het late debuut van de altijd pas 33-jarige Gözübüyük in de klassieker, maar zondag volgt in de praktijk nog deel twee.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >