Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Discussie: hoort Van de Beek ook bij Nederlands elftal in de basis?

Een reeks basisplaatsen die voor Donny van de Beek begon in april 2017 eindigde pas deze zomer. Noodgedwongen, wegens een blessure. Maar bij het Nederlands elftal staat de teller voor Van de Beek pas op zeven optredens, waarvan een kwartet als invaller. Komt hier snel verandering in?

08 oktober 2019 - 11:19
donnyinonrajecar
Donny in Oranje?! Soms ook een klein beetje bij Ajax. © Pro Shots

De 22-jarige Van de Beek valt amper weg te denken bij Ajax en toen deze zomer eventjes een transfer naar het grote Real Madrid dreigde, nam de paniek onder de supporters snel toe. Van de Beek niet langer bij Ajax, zoiets is toch ondenkbaar...? Voorlopig wel!

Donny raakte geblesseerd en dat was misschien wel onze redding, want bij Real raakte die dagen ook zo'n beetje iedereen geblesseerd. Gek genoeg kreeg je niet de indruk dat Ajax het zonder Van de Beek extra zwaar had tegen ploegen als Apoel Nicosia, Sparta en Lille OSC, die loerden op een venijnige tegenstoot.

Dat zijn inbreng toch wel degelijk een beetje werd gemist, bleek misschien wel tegen Valencia toen Van de Beek zich, op het hoogste niveau, direct van zijn beste kant liet zien. Met een doelpunt en een assist zorgde hij voor grote vreugde ergens hoog weggestopt in Mestalla.

Tijdens zijn afwezigheid kwam ook het Nederlands elftal in actie en het vervangen van Van de Beek is daar eigenlijk nooit een thema geweest. Het middenveld bestaande uit Frenkie de Jong, Marten de Roon en Georginio Wijnaldum lijkt in beton gegoten. Of lukt het Donny om zich er ondanks de goede prestaties van Oranje tussen te wurmen?

“Mensen denken altijd dat ik meer interlands achter mijn naam heb staan, omdat ik er al een tijdje bij zit, maar er is een flink aantal duels geweest waarin ik niet ben ingevallen,” aldus Van de Beek tegenover De Telegraaf. “De bondscoach heeft vertrouwen in mij en het gaat goed met Oranje, alleen zal ik hem moeten overtuigen dat hij mij nodig heeft.”

Het Nederlands elftal hoopt deze week een grote stap te zetten naar kwalificatie voor het EK 2020. Dit kan door Noord-Ierland te verslaan en vervolgens ook een goed resultaat te behalen in en tegen Wit-Rusland. Ronald Koeman verwacht in beide wedstrijden de bovenliggende partij te zijn.

En daar wordt het wellicht interessant, want als je de betere bent en een tegenstander terugdringt, kun je Van de Beek er misschien beter bij hebben dan een De Roon. Donny hoeft de bal niet zo nodig te hebben en vindt ook op een vol veld de kleinste gaatjes voor een loopactie.

“Het is altijd prettig om keuzes te hebben, waar in het elftal dan ook. Er is concurrentie en dan is het aan ons om de beste elf het veld in te sturen,” reageert keuzeheer Koeman op vragen van de NOS. “Je zou wel gek zijn om niet voor je beste elftal te kiezen, maar het heeft ook te maken met de ontwikkeling van het team.”

“We hebben heel lang voor een vast middenveld gekozen en als wij de tijd rijp vinden, kunnen we ook besluiten om per wedstrijd een invulling te geven,” hint Koeman. “Dan gaan we heus niet veel wijzigen – daar ben ik geen voorstander van – maar op één of twee plekken zou dat best mogelijk zijn. En dan moeten we beslissen: wordt Donny de nummer 6, de nummer 10 of blijft hij nummer 14?”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >