Ajacieden in Oranje dragen bij aan knappe zege op Duitsland

Oranje heeft vrijdagavond in de EK-kwalificatiewedstrijd knap gewonnen van Duitsland. Het Nederlands elftal – met Daley Blind en Quincy Promes in de basis – knokte zich na rust terug van een achterstand. ‘Die Mannschaft' werd uiteindelijk met 4-2 verslagen.

06 september 2019 - 23:29
Copyright-ProShots-4288082
Oranje trok de wedstrijd na rust naar zich toe. © Pro Shots

Het Nederlands elftal begon zeer fel aan de wedstrijd. De Duitsers werden gelijk onder druk gezet en dat zorgde meermaals voor balverlies bij de oosterburen. De eerste kans was dan ook afkomstig van Oranje, maar het schot van Memphis Depay belandde in de handen van Manuel Neuer. Echte grote kansen bleven verder uit.

Ondanks het lichte overwicht van Oranje, wist de thuisploeg zich naar de voorsprong te counteren. Lukas Klostermann werd weggestoken en stuitte in eerste instantie op Jasper Cillessen, maar de doelman kon vervolgens niet voorkomen dat Serge Gnabry de rebound benutte.

In de fase daarna was Oranje het eventjes kwijt. De ploeg van Ronald Koeman leed vaak slordig balverlies en het lag met vlagen helemaal open in de Nederlandse defensie. Als de Duitsers iets scherper waren geweest in de afronding, had het de bezoekekers veel meer pijn kunnen doen.

Na rust voerde Koeman wat tactische wijzigingen door en dat wierp gelijk zijn vruchten af. Ryan Babel gaf voor op Frenkie de Jong, die vervolgens kalm bleef knap afrondde. Jonathan Tah zorgde er even later met een eigen doelpunt zelfs voor de voor dat het Nederlands elftal op voorsprong kwam.

Ex-Ajacieden Babel en Frenkie speelde dus in positieve zin een hoofdrol bij Oranje, maar Matthijs de Ligt was daarentegen niet zo gelukkig. De naar Juventus vertrokken verdediger kreeg de bal heel onfortuinlijk op zijn hand en de scheidsrechter wees naar de stip. Toni Kroos wist de strafschop vervolgens te benutten.

Nederland hoefde niet lang te treuren om de gelijkmaker, want invaller en debutant Donyell Malen schoot Oranje zes minuten later alweer op voorsprong. De aanvaller van PSV scoorde na knap voorbereidend werk van Georginio Wijnaldum. Laatstgenoemde gooide de wedstrijd vlak voor tijd definitief in het slot, nadat hij de counter wist te benutten: 4-2.

Oranje staat dankzij de overwinning op de derde plek in poule C, achter koploper Noord-Ierland en runner-up Duitsland. De ploeg van Koeman gaat maandagavond op bezoek bij hekkensluiter Estland en moet dan wederom goede zaken zien te doen in de strijd om een ticket voor het Europees Kampioenschap in 2020.