Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Van de Beek schaamt zich dood: 'Dit doet echt pijn'

Je kunt een heleboel verwachten van de klassieker en zelfs een nederlaag vol pech kan een keertje gebeuren, maar 6-2 op je kloten krijgen uit bij Feyenoord? Dan zijn er heel rare dingen gebeurd. Donny van de Beek kan een middagje De Kuip amper bevatten. Hij schaamt zich dood.

27 januari 2019 - 18:18
donnyfeyajacar

Donny, wat een middag... Hoe heb jij het beleefd?
“Ik schaam me echt dood. Ik denk dat iedereen zich dood schaamt. Als je ziet hoeveel er op een gegeven moment fout ging... De eerste tien minuten was er niets aan de hand en komen we op 0-1, maar dan geef je de gelijkmaker weg en krijg je een heel andere wedstrijd. Feyenoord krijgt volop zelfvertrouwen. Wij verliezen duels, laten onze man lopen, veroveren geen tweede ballen. Feyenoord was gewoon scherper en dat moeten we onszelf kwalijk nemen.”

Wat hebben jullie in de rust besproken?
“We zeiden van: er gaan een aantal dingen echt fout en we staan niet goed. Alle ballen vlogen ook gelijk binnen. Maar aan de andere kant: het was een open wedstrijd en we konden het zomaar nog omkeren. We waren er vandaag alleen niet goed genoeg voor, om het nog om te keren.”

Ben je geschrokken?
“Ja, Nou ja, nogmaals: ik schaam me echt. Ik heb dit niet vaak meegemaakt en het doet echt pijn. We hebben geen enkel recht van spreken.”

Je vertelde vooraf een wedstrijd 'op het randje' te verwachten. Is Ajax tot op dat randje gegaan?
“Nou ja, randje... We verloren alles, ook alle tweede ballen. Dat is gewoon echt slecht. Feyenoord was op een gegeven moment gewoon echt scherper. Vanaf de 1-1 die we zomaar weggeven.”

Werd er na de 0-1 net als tegen sc Heerenveen vorige week te arrogant en nonchalant gevoetbald?
“Dat vond ik niet echt. We stonden gewoon niet goed. Berghuis mag nooit zo vrij staan bij de 1-1, dat is onmogelijk. Er stonden zelfs twee spelers vrij. Als je zo gemakkelijk in zo'n wedstrijd je man laat lopen of vrij laat staan, dan kun je voetballen tot je een ons weegt...”

Maar wat ging er dan mis? Je wordt in de eerste helft niet weggetikt, het begint drie keer met een dieptepass...
“De restverdediging... Er stonden gewoon te veel aanvallers veel en veel te vrij. Als je dat in zo'n wedstrijd toelaat, dan kun je het wel vergeten.”

Ontbraken er te veel automatismen? Al dan niet noodgedwongen stond het achterin anders...
“Mmm, joah, dat weet ik niet. We hebben allemaal gefaald en je moet niemand aankijken of wat dan ook. We hebben allemaal gefaald. Het team heeft gefaald. Dat moeten we ons allemaal kwalijk nemen.”

Wat voor gebaar maakte je na je wissel, was dat richting de trainer?
“Nee, ja, gewoon. Op mezelf, iedereen. Ik vond het jammer dat ik werd gewisseld, maar oké. Dat is een keuze van de trainer, want hij bepaalt wie er wel of niet uitgaat. Het was klote. Alles eigenlijk.”

Jullie leken sowieso aardig gefrustreerd op het veld te staan...
“Nou ja, dat was tijdens de eerste helft. We hebben alles aan onszelf te danken, dat vooropgesteld en we hebben slecht gespeeld, maar de scheidsrechter had ook een paar momentjes dat ik dacht van: wat ben je nu aan het doen? Ja, dat vond ik echt. Van Persie of wie het ook was krijgt wel een vrije trap voor iemand in zijn nek en als een minuut later zoiets bij Dolberg gebeurt, wordt er niet gefloten. Maar nogmaals: we hebben het aan onszelf te danken, niet aan de scheidsrechter. We hebben zelf gefaald en slecht gespeeld.”

Hoe moet dit nu verder qua titelrace?
“We moeten niet naar PSV kijken, maar naar onszelf. Je moet echt jezelf kwalijk nemen dat er zo werd gespeeld en voor de rest moet je nergens naar kijken.”

Hoe moet Ajax nu scherven rapen, door iets te analyseren of...?
“We kunnen tactisch gaan praten, maar als je alle duels en tweede ballen verliest... Daar begint het mee en daarna kunnen we pas naar andere dingen kijken.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >