Ajax sluit trainingskamp in Florida af met overwinning op Sao Paulo

Ajax heeft de tweede en laatste wedstrijd in de Florida Cup winnend afgesloten. De ploeg van Erik ten Hag wist het Braziliaanse Sao Paulo met 4-2 te verslaan. De Amsterdammers kwamen tot twee keer aan toe op achterstand, maar trokken uiteindelijk toch aan het langste eind.

12 januari 2019 - 21:00
SaoPauloAjax
Er werden een paar pittige duels uitgevochten. © Pro Shots

In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Flamengo (2-2), stuurde Erik ten Hag tegen Sao Paulo de gebruikelijke namen het veld op. Spelers als Matthijs de Ligt, Noussair Mazraoui, Frenkie de Jong, Dusan Tadic, Andre Onana, Daley Blind en Hakim Ziyech keken donderdagnacht nog toe vanaf de tribune, maar verschenen nu wel aan de aftrap.

Ajax schoot aardig uit de startblokken, nadat Ziyech al binnen één minuut een gevaarlijke bal in de vijandelijke zestien bracht. Zowel Kasper Dolberg als Donny van de Beek kwamen net tekort. De Braziliaanse opponent reageerde daar gelijk weer op door tweemaal het doel van Onana onder vuur te nemen.

Ajax domineerde gedurende de eerste helft, maar de Ajacieden hadden – mede door het lage baltempo – moeite om een gaatje in het verdedigende blok van Sao Paulo te vinden. De Brazilianen speelden voor een vriendschappelijk oefenpotje ook behoorlijk fysiek en kleunden er met vlagen onnodig hard in.

Na zo’n twintig minuten spelen was het Sao Paulo dat eigenlijk uit het niets op voorsprong kwam. Hernanes dook vrij op in het centrum, nadat Blind de bal niet goed genoeg weg wist te werken en De Ligt niet met zijn man meeliep. De Braziliaanse middenvelder schoot vervolgens raak in de korte hoek en passeerde daarmee Onana.

Sao Paulo wisselde in de rust alle spelers, waardoor er een compleet ander elftal op het veld stond. Bij Ajax bleef alleen Nico Tagliafico achter in de kleedkamer. De Argentijn kwam in de eerste helft vervelend in botsing met de tegenstander en werd vervangen door Rasmus Kristensen.

Ajax begon voortvarend aan de tweede helft en was gelijk dichtbij de gelijkmaker. Een goede aanval kwam terecht bij Van de Beek, maar de middenvelder kreeg de bal niet langs de Sao Paulo-doelman. Ook Dolberg wist de rebound niet te verzilveren.

Enkele minuten later vond Van de Beek wél het net, nadat hij een strakke en lage voorzet van Kristensen binnenwerkte. Gelijk na het doelpunt werd de middenvelder vervangen door David Neres, die daarmee tegenover zijn oude werkgever kwam te staan.

Ajax leek na het doelpunt aan te zetten, maar toch was het Sao Paulo dat wederom op voorsprong kwam. Brenner kreeg alle tijd om uit te halen en schoot de bal vervolgens droog langs een aan de grond genagelde Onana.

Tadic tekende na een half uur spelen in de tweede helft voor de gelijkmaker. Dolberg werd in het strafschopgebied gevloerd en dus mocht de nummer tien van Ajax aanleggen voor een penalty. De Ajacieden hadden enkele seconden later zomaar weer op achterstand kunnen staan, maar Onana voorkwam dit met een prachtige redding.

Dolberg zorgde zo’n tien minuten voor tijd zelfs voor de eerste voorsprong van Ajax in de wedstrijd. De Jong stuurde Tadic met een prachtige steekpass weg en de Serviër legde vervolgens af op Dolberg, die de bal in het net volleerde.

Het slotakkoord was voor Neres, die na een scherpe pass van Jurgen Ekkelenkamp de bal met een gelukje wist binnen te werken. Zo sluit Ajax het trainingskamp in Florida af met een 4-2 overwinning en kan het zich gaan opmaken voor de tweede seizoenshelft.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui (Magallán); De Ligt, Blind, Tagliafico (Kristensen); De Jong (Gravenberch); Van de Beek (Neres); Schöne (De Wit); Ziyech (Ekkelenkamp); Dolberg (Huntelaar); Tadic (Cerny).