Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf opvallende zaken bij klassieker waarin Ajax wordt vernederd...

Ajax heeft tijdens de kampioensrace een zeer gevoelige tik moeten incasseren. De ploeg voetbalde zeer ondermaats en was in De Kuip niet opgewassen tegen Feyenoord... Op basis van het vertoonde spel had Ajax ook geen enkel recht ergens op. De ploeg leek wel te zijn vergeten hoe het moet verdedigen. Het had stiekem nog veel slechter kunnen aflopen dan 6-2...

27 januari 2019 - 16:22
klassiekerverslagcar
Zeuren. Daar waren de Ajacieden zondag wel goed in... © Pro Shots

Waar heeft de verdediging last van?
De laatste linie stond in de volledige eerste seizoenshelft slechts 8 tegendoelpunten toe. Na amper twee wedstrijden in 2019 staat de teller alweer op 10. Dit maakt plotsklaps 18 in totaal... Hoe kan dat? Het gemis van Nico Tagliafico deed zich eens te meer voelen. Als de Argentijn niet meedoet, lijkt de verdediging altijd een paar streepjes minder.

Maar het was in De Kuip wel heel erg. Dat kan niet alleen aan Tagliafico gelegen hebben. Noussair Mazraoui zag Feyenoorders aan alle kanten voorbijvliegen en Lisandro Magallan had de grootste moeite om Robin van Persie af te stoppen. De wissel was een pijnlijke. De gaten waren zo groot dat Matthijs de Ligt het ook niet meer kon repareren. Al kun je je afvragen of de aanvoerder altijd evengoed positie koos...

Ajacieden zeuren op arbitrage
Er klopte niet veel van bij Ajax en die frustratie moest worden afgereageerd. De persoon die het het zwaarst te verduren kreeg, was Danny Makkelie. De scheidsrechter probeerde zoveel mogelijk door te laten spelen en we kunnen niet zeggen dat er grove overtredingen werden gemaakt, maar het commentaar uit Ajaxmonden was niet van de lucht. Vrijwel iedere beslissing tijdens de eerste 45 minuten werd betwist.

Makkelie deed niets geks. In ieder geval totaal geen dingen die grote ophef veroorzaken. Ook geen kleine ophef trouwens. Het was misschien een beter idee geweest om al die energie in de wedstrijd te stoppen, want Ajax had vooral behoefte aan beter veldspel. De arbitrage was in orde. Het zal de frustratie wel zijn geweest, want zo'n beetje iedere Ajacied had een heel andere wedstrijd verwacht.

Misbaar bij Van de Beek...
Een van de 'zeurpieten' ten opzichte van de arbitrage was Donny van de Beek. De middenvelder stond diverse keren met zijn armen in de lucht, alsof hem groot onrecht was aangedaan. Na een uurtje spelen was het opnieuw raak, al leek het misbaar dit keer niet veroorzaakt door de scheids maar Erik ten Hag. De coach haalde hem naar de kant om David Neres voorin erbij te zetten.

Het leek er niet op alsof Donny zijn wissel kon begrijpen en weer gingen zijn armen de lucht in. Als je nu supergoed speelt, kun je zoiets begrijpen. Maar Van de Beek deelde in de malaise en was niets beter dan de andere Ajacieden. Dan kun je beter gewoon stilletjes het veld verlaten en niet doen alsof je de vedette bent...

Het begin was nog goed...
Een voorsprong voor Ajax betekent meestal het einde van de klassieker, maar in dit geval was het slechts een startschot. Voor naderend onheil. Lasse Schöne trapte in de zevende minuut dus nog wel een perfecte vrije trap. Je kunt niet zeggen dat hij Kenneth Vermeer verraste, want de keeper moet de kwaliteiten van Schöne kennen. Maar hij stond erbij en keek ernaar om even later zijn handen ten hemel te heffen. Hij snapte er niets van. Wij snapten vooral niet wat er in het vervolg gebeurde.

Geen 14 klassiekers op rij zonder nederlaag...
Het is al zo'n 1000 dagen geleden dat Ajax op kop ging in de eredivisie. En daar komen helaas nog een stuk meer dagen bij. De laatste keer dat Feyenoord drie punten overhield aan een klassieker was nog veel langer geleden. Er zijn in de tussentijd maar liefst 13 klassiekers gespeeld waarin Ajax aan de goede kant van de score bleef. Helaas zat dat er dit keer niet in.

Voor het eerst sinds 29 januari 2012, inderdaad de dag van de hattrick van John Guidetti, won Feyenoord een klassieker. Dit moment had niet op een slechter tijdstip kunnen komen: de achterstand van Ajax op PSV groeide naar vijf punten. Overigens was de situatie in 2012 eveneens bepaald niet rooskleurig. Maar toen stonden de Ajacieden aan het einde van het seizoen met de schaal. Je kunt het je nu bijna niet voorstellen...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >