Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Regiegroep wil illegaal vuurwerk rond voetbal uitbannen

Heb je wel eens gehoord van de ‘Regiegroep Voetbal en Veiligheid’? Dit samenwerkingsverband heeft afspraken gemaakt om harder op te treden tegen illegaal vuurwerk rond het voetbal.

16 januari 2019 - 14:55
vuurwerk-1200
Vuurwerk kan best op veilige wijze de sfeer verhogen. © Pro Shots

In deze regiegroep werken alle eredivisie- en eerste divisieclubs, de KNVB, de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeentes en het Ministerie van Justitie en veiligheid samen om illegaal vuurwerk rondom en tijdens voetbalwedstrijden en overige voetbalevenementen in stadions of trainingscomplexen in de ban te doen.

Het afsteken van vuurwerk is volgens de regiegroep simpelweg niet toegestaan en bovendien gevaarlijk, zeker op dichtbevolkte tribunes. De voorgestelde aanpak gaat over het uitbannen van vuurwerk en het verbreken van de associatie tussen voetbal en vuurwerk, zo lezen we op de website van de KNVB.

Precies dat gaat Supporterscollectief Nederland dan weer een paar stappen te ver. Het gaat in tegen de wensen van supporters en het sluit ook niet aan op de realiteit in en rond stadions.

“Wij zijn vanaf het begin betrokken bij de gesprekken over vuurwerk, maar hierin bleek helaas geen draagvlak te zijn voor onze wens om te zoeken naar alternatieven,” aldus het collectief dat graag ziet dat vuurwerk niet volledig wordt uitgebannen.

Het supporterscollectief roept alle betrokken partijen op om vooral te kijken op welke wijze de positieve eigenschappen van vuurwerk wel kunnen blijven bestaan, terwijl de negatieve eigenschappen - zoals gevaar en schade - verdwijnen.

“We willen de bewustwording onder met name jonge supporters vergroten dat het afsteken van vuurwerk op de tribune verboden is, gevaarlijk kan zijn en leidt tot een boete en een stadionverbod,” schrijft het supporterscollectief in een lange verklaring op hun website. “Daarbij geven wij een duidelijk signaal af dat het afsteken van knalvuurwerk en het gooien van vuurwerk uit den boze is.”

Supportersvereniging Ajax vindt dat vuurwerk, mits goed gecontroleerd en geregisseerd door de club, echt iets kan toevoegen aan de sfeer in en rond het stadion. Logisch is het dat gevaar en schade voorkomen moeten worden - daar is wat ons betreft uiteraard geen discussie over.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >