Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Overtuigend Ajax bekert verder na winst op Heerenveen en dit viel op

Ajax heeft zich via een 3-1-zege op sc Heerenveen gevoegd bij de laatste vier clubs in het KNVB-bekertoernooi. Deze zes zaken vielen ons op in de Johan Cruijff Arena.

24 januari 2019 - 22:53
Ajax_beker_Heerenveen
Dusan Tadic bezorgt rechtsback Sherel Floranus een vervelend avondje. © Pro Shots

Sterk gewijzigd elftal spoelt kater weg
Vier dagen na het teleurstellende gelijkspel tegen de Friezen stuurde Erik ten Hag een behoorlijk aangepast basiselftal het veld op. Op liefst zes posities stond een ander poppetje, waarbij de basisplaats van doelman Andre Onana in de Johan Cruijff Arena met het meeste enthousiasme werd ontvangen. Daley Sinkgraven, Lasse Schöne, Kostas Lamprou en Kasper Dolberg begonnen ditmaal op de bank.  Net als vier dagen eerder toonde Ajax zich in de eerste helft efficiënt in de afwerking en ging het rusten met een riante 3-0-voorsprong.

Vertrouwen in Van de Beek betaalt zich uit
Hoewel invaller David Neres zondag in 22 minuten tegen de Friese opponent een betere indruk maakte dan ploeggenoot Van de Beek, koos Ten Hag in het bekerduel opnieuw voor de middenvelder met rugnummer 6. Die keuze pakte goed uit. Van de Beek had met een slim overstapje in de derde minuut een groot aandeel in de snelle openingstreffer van Noussair Mazraoui, die daarmee de honderdste officiële Ajaxtreffer van dit seizoen maakte. Daarna tilde Van de Beek de ruststand hoogstpersoonlijk naar 3-0.

Applaus van Frenkie voor debutant Magallan
Vanwege de afwezige Nico Tagliafico (knieblessure) en het matige optreden van Daley Sinkgraven begon Daley Blind tegen de Friezen als linksback. Daarmee kwam centraal achterin ruimte vrij voor Lisandro Magallan, die zo zijn officiële debuut maakte. De Argentijn speelde een onopvallende wedstrijd en hield zich naast Matthijs de Ligt prima staande. In het eerste half uur oogstte de sterke verdediger applaus van de fans en ploeggenoot Frenkie de Jong toen hij Sam Lammers - zondag nog de beste man op het veld - in een fysiek duel op zijn plek zette. Alleen in de slotfase veroorzaakte de Argentijn een strafschop, die echter door Andre Onana werd gekeerd.    

Zuid warmt zich in koude Arena op voor klassieker
In tegenstelling tot de wat matte entourage van zondag zat het sfeertje er in de Johan Cruijff Arena tijdens het doordeweekse bekerduel goed in. Op Zuid zagen we bij de opkomst van de spelers vuurwerk en gedurende de wedstrijd wierp de naderende klassieker, komende zondag in Rotterdam, zijn schaduw al vooruit. Die wisselwerking tussen de Ajacieden op het veld en de tribune betaalde zich uit in de eerste helft toen Ajax de wedstrijd in feite al besliste. Ook na rust, toen het tempo beduidend lager lag, klonk er massaal gezang vanaf de sfeervolle tribunes.   

Middenvelder Mazraoui valt uit
Noussair Mazraoui begon tegen Heerenveen als rechtshalf en gaf zijn elftal een droomstart door snel te scoren. De Marokkaans international liep na een halfuur echter een blessure op bij een doelpoging waarbij hij in contact kwam met verdediger Lucas Woudenberg. Hoewel de diagnose nog niet precies duidelijk is, besloot Ten Hag wel om de multi-inzetbare Ajacied te wisselen voor Lasse Schöne. Of hij op tijd fit is voor de klassieker zal moeten blijken. Rasmus Kristensen speelde als rechtsback geen foutloze wedstrijd. Zo schoof hij de bal vlak voor tijd zomaar in de voeten van Pelle van Amersfoort die de bal fraai langs de kansloze Onana krulde.

Geen VAR langs de lijn
In tegenstelling tot vier dagen eerder beschikte de arbitrage in de bekereditie tussen Ajax en sc Heerenveen niet over de VAR. De beeldbuis waar Serdar Güzübüyük eerder een minuutje nodig had om Kostas Lamprou vrij te spreken na een overtreding op Sam Lammers functioneerde niet. Daardoor kon Kevin Blom niet zuiver beoordelen en dus kon de VAR-delegatie in Zeist (bestaande uit Bas Nijhuis en Erwin Zeinstra) vroegtijdig naar huis. De wedstrijd kende wel twee VAR-momentjes. Allereerst kreeg Van de Beek de bal op zijn hand bij de 2-0. Daarna redde doelman Warner Hahn bij een stand van 2-0 knap op een kopbal van Klaas Jan Huntelaar, waarbij velen zich afvroegen of de bal wel of niet de doellijn gepasseerd was. In de slotfase ging Lammers opnieuw gretig naar de grond na licht contact met debutant Magallan en ditmaal koos Blom zelf wel voor de stip. Onana maakte zijn reputatie waar en stopte de inzet van Lammers.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >