Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Johan Cruijff Arena is verplicht te handhaven op rookverbod

De Johan Cruijff Arena ontving onlangs een boete van 2400 euro voor het niet naleven van het rookverbod. Het stadion ging tegen die boete in beroep, maar werd in het ongelijk gesteld. Wat nu?

17 januari 2019 - 14:44
Rookverhaal-1200
Mensen aanspreken op rookgedrag is een uitdaging. © De Brouwer

Er zijn meerdere controles geweest door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit tijdens wedstrijden van Ajax. Inspecteurs stelden vast dat er in een aantal vakken door tientallen supporters werd gerookt en schreef boetes uit.

De Johan Cruijff Arena ging bij de laatste boete in beroep tegen de straf, maar werd in het ongelijk gesteld door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb), die oordeelde dat de boete terecht was.

Al op 1 juli 2008 besloten Arena en Ajax dat het stadion tijdens sportevenementen volledig rookvrij moet zijn. “We vinden dat roken en sporten niet samen gaan en het geeft ook overlast,” stelt een woordvoerder van het stadion in een reactie tegenover Ajax Life. Hij stelt echter dat handhaving lastig is.

“We zetten ons al jarenlang in om het eigen ingevoerde rookverbod te handhaven. Het blijft echter een enorme uitdaging om tijdens voetbalwedstrijden met vaak ruim 50.000 bezoekers helemaal te voorkomen dat er gerookt wordt, zeker in bepaalde delen van het stadion.”

Als je zelf een rookverbod hanteert, waarom dan toch in beroep gaan als je gestraft wordt bij overtreding ervan?
“We hadden een eigen rookverbod, maar het was ons onduidelijk dat de Arena ook onder het landelijk wettelijk verplichte rookverbod valt. Omdat het stadion een open dak heeft, was ons beleid het roken zo veel mogelijk te voorkomen via onder meer bordjes, informatieschermen en instructies aan speciale anti-rookstewards.”

'Het is niet de makkelijkste taak om mensen aan te spreken om niet te roken, zeker in bepaalde delen van het stadion. Maar we moeten simpelweg wel. We hebben geen keus. We zijn het verplicht'

Een open dak maakt dus geen verschil of er wel of niet gerookt mag worden?
“Het CBb bepaalde in de uitspraak dat ook de Arena onder het wettelijke en landelijke rookverbod valt, omdat de tribunes overkapt zijn. Een open geschoven stadiondak maakt daarbij geen verschil, zo werd duidelijk.”

Maar dat zou dan toch in elk stadion in Nederland moeten gelden?
“Dat lijkt ons ook. De uitspraak is kraakhelder en maakt dus dat je kunt stellen dat de uitspraak van de rechter betekent dat er nergens meer gerookt mag worden in een stadion. Er is immers geen enkel stadion in Nederland zonder overkapping.”

Maar wat nu...? Jullie zijn dus verplicht om het rookverbod te handhaven. Hoe gaan jullie dat doen?
“We doen al heel veel. We zetten tijdens wedstrijden en evenementen anti-rookstewards in die bezoekers actief informeren en aanspreken. We doen ook simpelweg een beroep op mensen mee te werken. Er is ook steeds meer sociale controle, waarbij bezoekers elkaar aanspreken. We hopen dat de uitspraak van het CBp duidelijkheid geeft en zorgt voor begrip richting onze stewards. Het mag gewoon niet en als stadion hebben we gewoonweg een verplichting om te handhaven.”

Toch zal niet iedereen makkelijk aanspreekbaar zijn op gedrag.
“Dat is ook zo. Het vraagt inderdaad wel iets van onze stewardorganisatie. Het is niet de makkelijkste taak om mensen aan te spreken om niet te roken, zeker in bepaalde delen van het stadion. Maar we moeten simpelweg wel. We hebben geen keus. We zijn het verplicht. We gaan onze stewards nog nadrukkelijker aansturen om mensen aan te spreken. We hopen daarbij op begrip van onze bezoekers. Onze stewards spreken mensen niet aan om hen te pesten. We hopen dat supporters begrijpen dat roken in het stadion wettelijk gezien gewoon niet mag, ook niet als het dak open is.”

Geldt het rookverbod ook voor e-sigaretten?
"Zeker."

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >