Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gravenberch beseft soms niet dat hij pas zestien is

Ryan Gravenberch maakt dit seizoen veel vlieguren in het betaalde voetbal bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. De zestienjarige middenvelder heeft zijn plek gevonden binnen de ploeg van Michael Reiziger.

31 januari 2019 - 11:42
gravenberch-1200
Heeft Gravenberch meer geduld dan Bakker...? © Ajax Images

Piepjong of niet, onder Reiziger en Winston Bogarde is Gravenberch basisspeler en speelde hij dit seizoen al veertien wedstrijden, waarin hij eenmaal tot scoren kwam. Zijn debuut in Ajax 1 heeft hij ook al achter de rug. Erik ten Hag liet de tiener tegen PSV invallen toen Ajax in Eindhoven met 3-0 klop kreeg. Het maakte Gravenberch de jongste speler ooit in het shirt van Ajax 1.

Drie dagen erna kroonde hij zichzelf ook tot jongste doelpuntenmaker ooit. In het KNVB-bekertoernooi kreeg hij minuten en scoorde hij prompt, al was de tegenstander in Te Werve een gemakkelijke opponent. Gravenberch zat al een aantal keer bij de selectie en stapte ook in het vliegtuig met de A-selectie voor het trainingskamp in Florida. Ook traint hij regelmatig mee met het eerste elftal.

De speler is tevreden met zijn ontwikkeling bij Jong Ajax, zo blijkt uit zijn woorden op de officiële website van de Keuken Kampioen Divisie. “Ik heb inmiddels echt mijn plek gevonden binnen het team. Het gaat goed en ik loop er niet maar een beetje bij. Ik ben vrij lang voor iemand van zestien, dus soms besef ik niet dat ik een jongen van zestien ben.”

Toch was het wel even schakelen voor Gravenberch. Bij Onder 19 gaan dingen net even anders dan in het betaalde voetbal bij Jong. “Het is niet net als in de jeugd. Daar speel je tegen jongens van je eigen leeftijd en nu speel ik tegen mannen. Ik ben zestien en ik speel tegen spelers van 32. Zij zijn natuurlijk fysiek sterker en lopen ook meer.”

Bij Jong Ajax is het knokken geblazen en loop je wel eens tegen een flinke zeperd aan. Zeker dit seizoen. Zo verloor Ajax onlangs met 4-1 van RKC Waalwijk en dat was ook Ten Hag niet ontgaan. De beloften kregen binnen een half uur drie treffers om de oren. “Toen heeft Ten Hag me zaterdag bij m’n oren gepakt en het me wel even duidelijk gemaakt.”

Het talent heeft dus geroken aan het eerste elftal en stelt dat hij wel even een knopje moest omzetten toen hij zijn wedstrijden bij Jong Ajax moest gaan spelen. Het is te hopen dat de speler en vooral zijn zaakwaarnemer Mino Raiola het geduld kunnen opbrengen... 

“Als er in de zomer iemand weggaat zou het wel mooi zijn als ik dan een plekje kan veroveren. Volgend jaar ben ik nog steeds pas zeventien, maar leeftijd maakt niet uit voor mij als je goed genoeg bent,” is Gravenberch van mening. De jongeling heeft in Amsterdam een contract tot de zomer van 2021.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >