Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over bekerduel Ajax - Heerenveen

Frenkie dit, Frenkie dat, Frenkie zus en Frenkie zo, maar Ajax speelt donderdagavond een kwartfinale in de KNVB-beker tegen sc Heerenveen. Hier drie dingen die je moet weten.

24 januari 2019 - 07:11
drie-dingen-beker-1200
Het scorebord gaf hier nog prima dingen aan... © Pro Shots

Bekerwinst op Ajax zou primeur zijn voor Heerenveen
We zijn allemaal nog een beetje beduusd van het 4-4-gelijkspel van zondag, maar we moeten door. Ditmaal treft Ajax de ploeg van Jan Olde Riekerink in de kwartfinale van de vaderlandse beker.
 
We zijn niet zo van de statistieken, maar toch even: Ajax en Heerenveen treffen elkaar voor de achtste keer in het bekertoernooi. De vorige zeven werden allemaal gewonnen door Ajax.
 
Statistieken zeggen natuurlijk niet zo veel, maar we wilden jullie na zondag toch een beetje met een goed gevoel de dag insturen. De meest in het oog springende ontmoeting tussen Ajax en Heerenveen in de beker dateert uit 1993. Beide ploegen troffen elkaar toen in de finale, die Ajax met liefst 6-2 won.
 
Voor het laatste onderlinge bekertreffen moeten we terug naar 31 oktober 2007. Toen versloeg Ajax de Friezen met 3-1. Klaas Jan Huntelaar was toen een van de doelpuntenmakers.
 
Revanche zonder Tagliafico
Ajax moet het ook deze editie van Ajax – Heerenveen doen zonder Nico Tagliafico. Erik ten Hag moest zijn Argentijnse verdediger in het bizarre competitietreffen tegen de Friezen al missen en ook donderdag kan hij geen gebruik maken van de linksback.
 
Tagliafico kampt met knieklachten en trainde woensdag apart van de groep. De verdediger is hopelijk zondag wel inzetbaar als Ajax afreist naar De Kuip voor de klassieker. Voor het bekerduel met Heerenveen moet echter een andere oplossing gevonden worden.
 
Die oplossing kan Daley Sinkgraven heten. Dat was immers ook de keuze die Ten Hag zondag maakte. Helemaal lekker pakte dat niet uit, al zakte heel Ajax door de ondergrens bij het debacle van afgelopen weekeinde. We zijn benieuwd welke keuze de trainer dit keer maakt.

Grote vraag is ook: is Andre Onana fit genoeg…? We zagen de keeper woensdag wel gewoon op het trainingsveld, dus alles wijst erop dat hij plaats kan nemen onder de lat. Dat zou de nodige rust geven achterin.
 
Heerenveen kent de nodige afwezigen
Waar Ajax het zonder Tagliafico moet doen, heeft Heerenveen ook zo de nodige kopzorgen. Yuki Kobayashi en Ben Rienstra verschijnen in elk geval niet binnen de lijnen, want het duo zit een schorsing uit en moet verplicht toekijken.
 
Dave Bulthuis verliet eerder deze week vroegtijdig de training en het is afwachten of Olde Riekerink gebruik kan maken van de centrale verdediger. Stijn Schaars maakte zondag zijn entree bij Heerenveen. De routinier kwam zestig minuten in actie, maar of hij donderdag weer speelt is afwachten.
 
“We bekijken de situatie met Stijn van dag tot dag,” zegt zijn trainer daarover op de clubwebsite. “Hij is fit en het gaat er nu om hoe zijn lichaam op de belasting reageert. Bovendien hebben we zondag tegen AZ weer een wedstrijd. Het kan zijn dat we een keuze maken: donderdag wel en zondag niet. Of juist andersom.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >