Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Conclusie KNVB: er is lucht naar boven voor de VAR

De veelbesproken Video Assistant Referee (VAR) draait inmiddels een halve competitie in de Eredivisie. Voor de KNVB reden om de eerste balans op te maken.

10 januari 2019 - 16:59
VAR-1200-knvb
Voor stadionpubliek is vaak onduidelijk wat er precies aan de hand is. © Pro Shots

Iedereen vindt iets van de VAR. De invoering maakt het spelletje voor veel mensen eerlijker, maar toch is er nog veel ruimte voor verbetering. Of lucht naar boven, zoals onze trainer dat zo mooi zou zeggen.
 
Ook is er nog regelmatig sprake van interpretatie. Waar de één ergens opzettelijk hands in ziet, daar kan de ander zeggen dat hij dat anders ziet. Bij meer duidelijke gevallen, zoals buitenspelsituaties, bewijst de VAR regelmatig zijn nut.
 
Volgens de KNVB bewees de VAR in 153 wedstrijden precies 51 keer zijn waarde. Toch werden nog flink wat zaken gemist, wat volgens de bond betekent dat er nog dingen verbeterd moeten worden.
 
“We zijn redelijk tevreden hoe de VAR in de eerste helft van de competitie heeft gefunctioneerd”, zegt projectleider Mike van der Roest op de bondswebsite. “We zien dat veel dingen goed gaan, maar ook dat een aantal zaken nog beter kan. We realiseren ons dat gemiste incidenten en opvallende fouten de meeste aandacht trekken.”
 
Van der Roest doelt hier bijvoorbeeld op een fout bij VVV Venlo - Ajax (0-1), waar een overtreding op Frenkie de Jong werd gemist. Toch kreeg Ajax destijds hulp van de VAR. Zo leek VVV vlak voor rust op een 1-0-voorsprong te komen. Tenminste, dat dacht vrijwel iedereen in De Koel.
 
Alle spelers stonden klaar voor de aftrap toen scheidsrechter Kevin Blom naar zijn oortje luisterde en het bekende VAR-gebaar maakte. Na een minuut of twee de beelden te hebben bekeken, keurde hij de Venlose treffer alsnog af, omdat doelpuntenmaker Martin Samuelsen volgens Blom aan het shirt van Nico Tagliafico getrokken zou hebben.

'Ondanks dat het nog niet perfect is, zijn wij van mening dat de VAR deze eerste seizoenshelft zijn waarde heeft bewezen'

De KNVB gaat niet in op de situaties waarin het soms vrij lang duurt voor een beslissing is genomen. Ook de communicatie rond de inzet van de VAR zou beter moeten. Soms is het voor het publiek volstrekt onduidelijk wat er allemaal aan de hand is. Gelukkig heeft de bond daar wel aandacht voor, zo blijkt uit de woorden van de KNVB-meneer.
 
Van der Roest: “Ondanks dat het nog niet perfect is, zijn wij van mening dat de VAR deze eerste seizoenshelft zijn waarde heeft bewezen. Belangrijke punten die onze aandacht hebben, zijn de communicatie tussen de arbiters onderling en het zoeken naar de beste manier om de mensen beter op de hoogte te houden van de VAR-momenten."
 
De VAR had ook tijdens Utrecht-uit (1-3) genoeg te doen. Na krap een halfuur spelen maakte Willem Janssen een overtreding op Kasper Dolberg in de zestien. Dat ontging arbiter Dennis Higler en dus moest ook hier de VAR aan de slag.
 
Hij adviseerde Higler na het bekijken om ook een kijkje te nemen op de monitor langs het veld. Het duurde maar en het duurde maar…. Na zeker vijf minuten twijfelen en herhalingen kijken was er uiteindelijk een beslissing. Higler wees terecht naar de stip, waarna Dusan Tadic mocht aanleggen vanaf elf meter en raak mikte.
 
De derde Ajaxtreffer van Frenkie de Jong werd ook aan een VAR-keuring onderworpen. Stond Dolberg in de aanval die aan die treffer vooraf ging hinderlijk buitenspel? Ook hier namen VAR en scheidsrechter de tijd voor. De terechte eindconclusie: de goal van Frenkie was correct, waarna het uitvak de laatste pogo van 2018 kon inzetten.
 
De VAR greep het meest in bij penaltygevallen: negentien keer. Van al die keren werd twaalfmaal alsnog een pingel toegekend voor een overtreding. In de overige zeven situaties werd een door de scheidsrechter toegekende strafschop alsnog teruggedraaid na het bestuderen van de beelden.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >