Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Ajax voetbalt mooie, evenwichtige wedstrijd

De ontmoeting van Ajax met FC Groningen (3-0) leverde geen wedstrijd op waarover lang zal worden nagepraat. Toch plakken wij nog een staartje aan dit duel vast, want het is tijd voor passmaps en andere statistieken!

17 september 2018 - 14:03
passmapcar

Het is niet zozeer de bedoeling om op basis van passmaps en meer een hele andere blik op de wedstrijd te werpen, maar het is wel leuk nog eventjes na te gaan wat er precies allemaal gebeurde. Het systeem waarin Ajax voetbalt, is immers nog vrij nieuw.

Erik ten Hag koos ook nu voor een systeem met één spits voorop en hierachter niet minder dan drie creatievelingen, die mogen doen en laten wat ze willen. Het leverde geen superstart op als tegen Vitesse, maar de Ajacieden kwamen geen moment in de problemen.

Tijd voor meer inzichten, met dank aan input van @11tegen11!

xG-plot
De cijfers van Ajax zien er dit seizoen tot dusver prima uit. De thuiswedstrijd tegen de Trots van het Noorden vormt hierop geen uitzondering. Als je 94 procent kans maakt om een wedstrijd te winnen, dan was je gewoon duidelijk de betere ploeg.

Ajax voetbalde een xG-waarde van 2,21 bij elkaar, al vertekent dit wel een beetje door de penalty die Klaas Jan Huntelaar benutte. Zonder strafschop zouden de gecreëerde kansen goed moeten zijn voor anderhalf doelpunt. Zo bekeken klopt het dus aardig dat er nog twee keer werd gescoord.

Je kunt stellen dat Ajax een wedstrijd nog steeds eerder in het slot moet gooien, maar het is niet zo dat zaterdag de ene na de andere goede kans om zeep werd geholpen. De eerste twee grote kansen waren zelfs raak, al zie je de buitenspelgoal van Nico Tagliafico niet terug in het xG-plot.

De enige grote kans die werd gemist, was de poging met buitenkantje voet van Frenkie de Jong. De afronding was niet onvoldoende, de redding wel puik. Zulke dingen kunnen gebeuren, daar doe je niets aan. Het zorgde er alles bij elkaar wel voor dat het wat lang duurde voordat de wedstrijd in het slot werd gegooid.

Eventjes bekroop ons zelfs het gevoel van: het gaat toch niet mis als Groningen straks een aardig countertje weet op te zetten? Gelukkig ebte dit gevoel na een droge knal van Huntelaar snel weer weg, waarna Dusan Tadic de eindstand op 3-0 bepaalde.

Zoals je kunt zien kwam Groningen amper tot serieus doelgevaar, al kunnen we ons nog wel wat voorzetten herinneren waarna afronding ontbrak. De meeste speldenprikjes werden in de openingsfase uitgedeeld. Toen Ajax eenmaal de controle had gevonden, werd die niet meer afgestaan.

Passmaps
De passmap van Ajax ziet er werkelijk waar prima uit. Als om door een ringetje te halen! Er is sprake van een mooie evenwichtige verdeling, al helt de gemiddelde positie van de offensieve spelers ietsjes over naar links. Maar als je de 3-0 terughaalt – voorzet Ziyech, intikker Tadic – dan weet je dat dit doelpunt via de rechtervleugel tot stand kwam.

Ziyech verdient uiteraard een eervolle vermelding. De spelmaker viel niet eens op door met steekpasses te strooien, wel was hij gewoon overal. Overijverig bijna! Als er een bal verloren ging, zette Ziyech de achtervolging in. Hij was zelfs niet te beroerd als linskback een bal af te pakken toen Groningen eindelijk eventjes vooruit dacht te kunnen. De gouden ster verdiende hij op basis van zijn aanvallende bijdrage. Bijna als twee spelers ineen!

Je kunt duidelijk zien dat de Ajacieden ‘hoog’ op het veld stonden, maar dat kon ook niet anders tegen zo’n verdedigend ingestelde tegenstander. Des te positiever is het wat dat betreft dat er geen enkele U-vorm of hoefijzer valt te spotten in de passmap. Dit was in het verleden regelmatig het geval, maar Ten Hag heeft het eruit weten te krijgen.

Het is soms onvermijdelijk dat centrale verdedigers elkaar volop de bal toespelen. En al helemaal wanneer een tegenstander de bus parkeert. Wat je echter niet wilt, is dat er om het zestienmetergebied van de tegenstander heen wordt gevoetbald. Dan voetbal je dus in een hoefijzer. Voorbeelden hiervan zijn wedstrijden uit het laatste seizoen van Frank de Boer.

Daar is nu gelukkig dus geen sprake van. Er verschijnen op de passmap sowieso slechts twee ‘echte verdedigers’, want de backs deden in de praktijk wat middenvelders doen en ook Frenkie de Jong meldde zich in de middelste linie. Frenkie kon alleen niet zo veel indribbelen dit keer, omdat de bus van Groningen in de weg geparkeerd stond.

Tenslotte is het fijn om te zien dat Matthijs de Ligt ook vrij regelmatig aan de bal was. We kwamen de laatste tijd passmaps tegen op basis waarvan je kon concluderen dat de aanvoerder een vrije dag had opgenomen, maar dit keer was hij net zo betrokken bij het spel als ieder ander. Zoals je ziet verzorgde De Ligt achterin de distributie: hij speelde het vaakst Blind en Mazraoui in.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1041646047804751872

Zone 14
Ajax stond tijdens de wedstrijd zo diep op de helft van Groningen te voetballen dat het amper moeite hoefde te doen om Zone 14 te bereiken. In dit geval kun je zelfs de vraag stellen: is het niet beter om Zone 14 te ontlopen? Het was daar een drukte van belang.

Je ziet dit ook terug in de cijfers: de Ajacieden verstuurden weliswaar 33 passes, maar slechts 9 keer belandde de bal in het zestienmetergebied. En slechts 5 keer kwam zo’n pass aan. De rest ging van links naar rechts. Normaal worden we hier niet zo vrolijk van, nu is het wel begrijpelijk.

Gelukkig was er een alternatief: gevaar ontwikkelen via de flanken. Dat lukte! De 1-0 kwam tot stand na een avontuur van Tagliafico, ook bij de 2-0 werd de (afgeslagen) aanval opgezet over de zijkant en de 3-0 via de tandem Ziyech-Tadic hebben we al eerder genoemd.

Het is prettig dat Ajax zo veelzijdig voetbalt, maar de echte tests komen er nu aan. De Champions League gaat van start en zondag wacht de topper tegen PSV! Uiteraard hebben we ook van die duels passmaps en analyses.

 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >