Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die opvielen tijdens heerlijke Vitesse - Ajax

De Ajacieden gaan met een goed gevoel de interlandperiode in. Vitesse - doorgaans een lastige opponent - werd op eigen veld naar een 4-0-nederlaag gespeeld. Zes andere zaken die ons opvielen in Arnhem.

02 september 2018 - 16:18
UsershyraProjectsajax_dataimages573fe41582f950af98c86002cbc9654a_normal
Hakim Ziyech is - niet voor het eerst - de grote man aan Ajaxzijde. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Ajax laat zijn ware kracht zien
Pieken na een midweekse Europese krachtmeting is ieder seizoen wel een punt van discussie in Amsterdam. Als je dan ook nog eens naar Arnhem moet, waar Ajax het doorgaans lastig heeft, ben je op voorhand op je hoede. Vertaald naar prestaties: Ajax moet het elke wedstrijd opnieuw laten zien. De kwaliteit is er, de mentaliteit maakt het verschil. Wie de eerste twintig minuten in het Gelredome zag, kon niet anders concluderen dat Ajax meerdere maatjes te groot was voor het ambitieuze Vitesse. Technisch en tactisch liet de ploeg van Erik ten Hag de opponent alle hoeken van het stadion zien. De Amsterdamse overmacht resulteerde in twee treffers in de eerste zeven minuten, waarmee het fundament voor een voor velen onverwacht simpele zege was gelegd.

Ziyech dirigeert en dicteert
Met wat overdrijven kunnen we dit gerust de week van Hakim Ziyech noemen. Zijn beoogde transfer bleef uit, ondanks een mondeling akkoord met AS Roma en het financiële vertrouwen dat Ajax vervolgens in hem uitsprak haalden ook in Arnhem weer het beste in de balvirtuoos naar boven. Met de snelle openingstreffer na drie minuten en een assist op Klaas Jan Huntelaar niet veel later stond de Marokkaans international vooral in de eerste helft symbool voor het technisch surplus aan Ajaxzijde.

Genieten bij Ajax’ derde treffer   
Het derde doelpunt van Ajax, na negentien minuten spelen, was de mooiste van de middag. Frenkie de Jong overleefde eerst een aanslag op zijn ledematen van Matus Bero, alvorens hij met de bal aan zijn voet aan een fraaie solo begon. Hij ontdeed zich daarbij van oud-Ajacied Thulani Serero, doorgaans ook een .plakker. waar je lastig van afkomt. Wat daarna volgde, was oogstrelend. Met een bekeken sliding bezorgde hij de bal in de voeten van Neres. De Braziliaan dribbelde door en gaf een heerlijke steekpass op de goed anticiperende Dusan Tadic, die de bal met een schitterend stiftje over doelman Eduardo in het doel tikte.

VAR kan Ajax ook niet stoppen
Soms zit het mee en soms zit het tegen. En hoewel velen er nog aan moeten wennen wordt het voetbal er met de VAR wel eerlijker op. Huntelaar dacht zijn tweede van de middag binnen te tikken maar aangever Ziyech vertrok uit buitenspelpositie. Terecht afgekeurd, tot hilariteit van het thuispubliek. Nog geen minuut stond Huntelaar alsnog te juichen voor een blij uitvak, nadat hij een voorzet van Tadic subtiel tegen de touwen stiftte over de uitkomende Eduardo.  

David Neres terug in de basis
De Braziliaan liep in Venlo een hamstringblessure op die hem in Kiev uiteindelijk nog aan de kant hield. Tegen Vitesse ruimde Ten Hag een basisplaats in voor de behendige aanvaller. Neres speelde in een zeer offensief ingesteld Ajax veelal in de ruimte achter spits Huntelaar en deed het zeker niet onverdienstelijk, getuige zijn betrokkenheid bij de mooiste goal van de middag. Na een klein uur spelen, verving de technische staf hem voor Donny van de Beek, die daarmee schitterde in zijn honderdste profduel voor Ajax.   

Felicitaties voor de Ajacieden
De stadionspreker van Vitesse richtte het welkomstwoord uiteraard ook even richting de duizend meegereisde Ajacieden in het uitverkochte bezoekersvak. Naast een sportief welkom volgende er ook felictaties voor de fans die hun club voor het eerst sinds vier seizoenen weer in de groepsfase van de Champions League kunnen zien spelen. Het sympathieke en sportieve gebaar werd vanuit de hoek van met een applausje beantwoord.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >