Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die ons opvielen tijdens Ajax - AEK Athene

Ajax is de ‘poule met potentie’ goed begonnen tegen AEK Athene. De stugge en geslepen Grieks kampioen werd met 3-0 verslagen door doelpunten van Nicolas Tagliafico (2) en Donny van de Beek. Onderstaande zaken vielen ons op in de kolkende Johan Cruijff Arena.

19 september 2018 - 20:55
AEK_1200x800
Nico nekt de Grieken met twee heerlijke treffers. © Pro Shots

Ajax achterin zonder De Ligt
Het gemis van Matthijs de Ligt (knieblessure) moest tegen de Grieken worden opgevangen door Frenkie de Jong en Daley Blind. Beiden misten uiteraard de kenmerkende fysieke eigenschappen van hun negentienjarige ploeggenoot en dat leverde vlak voor rust een paar hachelijke momenten op bij enkele counters van de lepe Grieken. In balbezit hielden de twee Ajacieden zich echter probleemloos staande. Na rust kwam De Jong eenmaal goed in de problemen toen aanvoerder Manolas de Ajacied fraai uitspeelde en richting doel opstoomde. De Jong trok aan de noodrem en kreeg daarvoor een terechte gele kaart.

Ten Hag gebruikt drie centrumspitsen
Klaas Jan Huntelaar stapte na een uur spelen uit het veld met een nog onduidelijke blessure. Donny van de Beek, die al klaar stond om in te vallen, verving de aanvaller, waarop Tadic in de spitspositie ging spelen. Ajax’ aanvoerder kreeg meteen een fraaie voorzet van Mazraoui, maar kwam een beenlengte tekort. Daarna bediende hij Van de Beek met een pass, maar die stond buitenspel waardoor de treffer werd afgekeurd. Ruim een kwartier later vonden de twee elkaar wel succesvol. Tadic zette voor, Van de Beek rondde snoeihard en overtuigend af. Op dat moment stond de eindelijk blessurevrije Kasper Dolberg al klaar om zijn eerste kwartiertje van het seizoen te maken. De Deen verving Neres en ging in de spits spelen, waardoor Ajax tegen de Grieken dus met drie centrumspitsen speelde.

Geen wedstrijdbal voor Tagliafico
Je bent linksback bij Ajax en speelt in de Champions League tegen een defensieve en stugge ploeg. Dan krijg je ruimte om je aanvallende driften te uiten. Nico Tagliafico bleek in Ajax’ eerste groepsduel de meest trefzekere speler. De Argentijns international maakte de openingstreffer, miste tussentijds een opgelegde kans en schoot in de slotminuut na een assist van Eiting zeer fraai Ajax’ derde treffer binnen met een bekeken lob over AEK-doelman Barkas.

Vroeg aftrappen in de CL
Ajax begon zijn eerste groepsduel in het kampioenenbal iets voor het zevenuurjournaal. Voor de werkende en gelukkige Ajacieden die een kaartje hadden weten te bemachtigen, bleek dit geen onoverkomelijk probleem om bij het eerste fluitsignaal op hun plek te zitten. Er zal wat haastwerk bij hebben gezeten, maar het eindresultaat loog er niet om. Winnen doe je samen. Op het veld en vanaf de tribune.

Ten Hag en de arbitrage
Voorafgaand aan de wedstrijd gaf Ten Hag het zeskoppige arbitragekorps vriendelijk een handje. Even daarvoor sprak hij scheidsrechter Carlos Del Cerro iets langer toe, met een grijns. Zou het iets te maken hebben gehad met de wedstrijd die Ten Hag in 2017 met FC Utrecht in Sint Petersburg speelde? Destijds voelden de Utrechters zich gepiepeld door de Spanjaard die FC Utrecht een doelpunt door de neus boorde. Gedurende de eerste helft werd Ten Hag ook geen vrienden met de vierde official, met name omdat Del Cerro twee keer verzuimde geel te trekken na overtredingen op Ziyech en De Jong.

Het inzicht van Neres
David Neres speelde tegen de Griekse landskampioen opnieuw in de rug van Klaas Jan Huntelaar. De Braziliaan ontwikkelt zich volgens Ten Hag goed, zowel tactisch als in het samenspel. Dat konden de Ajacieden zien na een half uur spelen. Neres moest bij een spaarzame Amsterdamse uitbraak wachten op mede-aanvaller Tadic. De Braziliaan bleef balvast aan de zijlijn, ontdeed zich daarbij van drie Grieken en zo’n beetje op het moment dat de Ajacieden hem toeschreeuwden de ultieme counterpass te geven, dééd Neres dat ook.

Hij schoot de bal met de juiste snelheid richting Tadic. De Serviër speelde de bal vervolgens direct door richting Huntelaar, maar AEK-verdediger Oikonomou verpestte met meer geluk dan wijsheid een riante kans op de openingstreffer. Vlak na rust doorbrak Neres de ban met een uitstekende voorzet op Nico Tagliafico. De Argentijn wist wel raad met dit buitenkansje en vertaalde het Amsterdamse overwicht naar het scorebord. Na ruim een uur spelen ging de Braziliaan naar de vloer tussen twee verdedigers, maar Del Cerro zag er geen strafschop in.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >