Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die ons opvielen bij PSV - Ajax

Ajax is er niet in geslaagd de koppositie in de eredivisie te pakken. De ploeg van Erik ten Hag kwam de drie treffers voor rust niet meer te boven en verloor met 3-0. Zes zaken die ons opvielen in Eindhoven.

23 september 2018 - 18:37
PSV_AJAX_1200x800
Vertwijfeling bij de aanvoerder. Het gat met de koploper is vijf punten. © Pro Shots

Ajax mist zijn rots in de branding
Matthijs de Ligt bleek dus niet fit om aan te treden in de eerste competitiekraker van dit seizoen. Het centrale verdedigingsduo Daley Blind en Frenkie de Jong had geen antwoord op het sterke luchtspel van de kopsterke en balvaste Luuk de Jong. Blind tastte mis in een onderling duel, wat uiteindelijk de basis vormde voor de Brabantse openingstreffer. De Jong, die speelt waar de trainer hem nodig acht, zag er op zijn beurt in het defensieve centrum niet goed uit bij de tweede en derde PSV-treffer.

PSV zet de toon in de openingsminuut
Met de noppen van Pablo Rosario op de voet van Lasse Schöne zette de thuisploeg in de openingsminuut de toon. Het lijkt inmiddels een traditie, zoals PSV-trainer Mark van Bommel ooit ondervond van Cristian Poulsen. Na een tamelijk goed openingskwartier van Ajax, kregen de Amsterdammers echter steeds minder ruimte van de thuisploeg en stond Ajax’ laatste linie dusdanig onder druk dat er geen ontkomen meer aan was. De aanvallers waren niet balvast en de middenvelders werden overlopen door de - en dat was misschien nog wel het meest zorgwekkend - veel gretiger ogende Eindhovenaren.

Ajax doet voor rust te weinig met de beschikbare ruimte
In het openingskwartier kwam Ajax via David Neres nog een paar keer gevaarlijk door op links. En ondanks drie tegentreffers hadden de Amsterdammers in Eindhoven zelf ook best een keer mogen scoren. Zo zag Hakim Ziyech zijn voorzet bijna in eigen doel gewerkt worden door PSV-verdediger Daniël Schwaab en had de Marokkaan niet veel later pech dat zijn schot via ploeggenoot Schöne langs de verkeerde kant van de paal scheerde.

Alles of niets met Dolberg en Van de Beek
Je kijkt in de rust tegen een 3-0-achterstand aan en wilt nog wat van de wedstrijd maken zonder nog meer treffers te incasseren. Ten Hag besloot halverwege al twee wissels toe te passen en bracht Donny van de Beek (voor Schöne) en Kasper Dolberg (voor Huntelaar). Het resulteerde niet in de ommekeer. PSV gunde Ajax de bal en loerde zelf vooral nog op de counter.

De frustratie van Onana
Hoewel scheidsrechter Danny Makkelie na een uur spelen resoluut een gele kaart toonde aan PSV-er Luuk de Jong, bleek uit de beelden dat doelman Andre Onana de aanvaller wel degelijk een (lichte) elleboog tegen de borst gaf nadat hij de bal in een luchtduel veroverd had. Onnodig en dom.

Het debuut van Ryan Gravenbech
Of Ryan Gravenberch zich zijn eredivisiedebuut bij Ajax zo had voorgesteld valt te betwijfelen, maar de pas zestienjarige Ajacied kreeg van Ten Hag tien minuten speeltijd. De middenvelder - spelend met rugnummer 38 - verving David Neres. Veel eer viel er voor de jongeling natuurlijk niet meer te behalen, maar laten we hopen dat we over twintig jaar een biografie van Gravenberch mogen lezen met vele sportieve hoogtepunten in het Ajaxtenue. Dat het boek dan begint met een inktzwarte dag in Eindhoven, nemen we dan graag voor lief.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >