Vijf zaken die opvielen tijdens Ajax - FC Groningen

Ajax heeft na de interlandperiode een moeizame maar verdiende 3-0 zege op FC Groningen geboekt door treffers van Klaas Jan Huntelaar (2) en Dusan Tadic. Vijf zaken die ons verder nog opvielen aan de vooravond van de eerste Champions Leaguekraker tegen AEK Athene.

15 september 2018 - 22:48
Groningen_1200_800
Ajax speelde niet groots maar won wel.

Oh ja, de VAR
Het was afwachten hoe de uitgevlogen Ajacieden zich zouden presenteren na de interlandperiode. De bezoekers uit Groningen speelden compact en agressief. Schoonheid was ondergeschikt aan resultaat, geheel conform de stijl van voormalig voetballer en hoofdtrainer Danny Buijs. Geen fijne opponent dus, op de vooravond van Ajax’ rentree in de groepsfase van de Champions League.

Na tien minuten leek de ploeg van Ten Hag op rozen te zitten, toen Nicolas Tagliafico een vrije trap van Hakim Ziyech binnentikte. Terwijl de 22 spelers al klaar stonden voor de aftrap, keurde scheidsrechter Dennis Higler de treffer af wegens buitenspel na VAR-overleg met Zeist.

Opvallende rol voor Tagliafico
De Argentijn maakte niet alleen de afgekeurde openingstreffer, hij verdiende acht minuten later ook een strafschop voor zijn elftal. Klaas Jan Huntelaar wist wel raad met dit buitenkansje en maakte daarmee zijn 250ste competitietreffer in zijn gehele voetballoopbaan. Ajax’ linkerflank was sowieso het meest beweeglijk in de eerste helft. Tagliafico was dreigend met een paar strakke voorzetten, oogstte applaus na een hoogstandje met buitenkant voet en kreeg geel voor het te wild inkomen bij Mike te Wierik. De verdediger wist met zijn fysieke en vertragende spel vele Ajacieden te irriteren, maar bleef volgens de arbitrage binnen de grenzen van het toelaatbare. Daarnaast vocht hij een paar mooie kopduels uit met Zeefuik, ook een kleine maar goede ‘hoogvlieger’.

FC Groningen is te gevaarlijk
Het eerste groen-witte gevaar kwam na twee minuten van oud-Ajacied Deyovaisio Zeefuik. Zijn harde voorzet miste echter alles en iedereen in het strafschopgebied. De bezoekers kregen ondanks hun afwachtende spel voor de thee nog twee goede mogelijkheden vanuit de snelle omschakeling. Zo moest Matthijs de Ligt ingrijpen met een tackle en voorkwam hij tien minuten later de gelijkmaker na matig verdedigen van de verder goed spelende Hakim Ziyech. Omdat weinig Ajacieden hun niveau van voor de interlandperiode haalden, mochten de bezoekers lang hopen op een bonuspunt in de Johan Cruijff Arena. Pas in het laatste half uur konden de Ajacieden rustiger op hun stoel zitten, toen Klaas Jan Huntelaar de marge naar twee tilde. Tegen AEK Athene - dat zelf simpel met 4-0 won van Panionios - zal het positiespel bij balbezit van de tegenstander een stuk beter moeten.

Huntelaar evenaart eigen huzarenstukje
Huntelaar scoorde tegen FC Groningen twee keer. Dat deed hij ook in de laatste twee eredivisieduels, tegen FC Emmen en Vitesse. Uniek? Nee. De laatste Ajacied die in drie opeenvolgende wedstrijden minimaal twee treffers wist te maken was…Klaas Jan Huntelaar in 2007.

Applaus voor Cassierra
Matteo Cassierra vertrok deze zomer naar Groningen om meer minuten in de eredivisie te maken. De Colombiaanse Ajaxhuurling begon tegen zijn werkgever echter op de bank en stond klaar om in te vallen toen de 2-0 viel. De aanvaller kon weinig imponeren, maar kreeg bij zijn entree wel een mooi applaus van de Ajacieden op de tribune.