Jong Ajax lijdt onnodig puntverlies na keepersblunder

Jong Ajax is het seizoen alles behalve foutloos begonnen. Drie gespeeld: eén gewonnen, eén verloren, eén gelijk. Vrijdagavond werden de punten gedeeld, al was dat nergens voor nodig. Waar tegenstander FC Den Bosch de volledige tweede helft met tien man speelde.

01 september 2018 - 12:42
UsershyraProjectsajax_dataimages6a2a0e386170d574113f2d90dfc6e9f5_normal
Gravenberch hield zich moeiteloos staande. © Pro Shots

Met Perr Schuurs als aanvoerder en de 16-jarige Ryan Gravenberch op het middenveld, begon de ploeg van Michael Reiziger welwillend aan de tweede uitwedstrijd van het seizoen. Ondanks de goede bedoelingen lag de bal vrijwel direct, en geheel onverwacht, in het Ajax-doel. Doelman Stan van Bladeren wilde de bal wegwerken, maar beging een enorme fout door hier volledig naast te maaien. Stefano Beltrame schakelde snel en punterde de bal in het lege doel.

Domper nummer twee kwam een paar minuten later. Noa Lang raakte geblesseerd aan zijn knie en was zichtbaar aangeslagen. Over de ernst van deze blessure is tot op heden niets bekend. Met zijn Finse vervanger Saku Ylätupa in de ploeg, ging Ajax op zoek naar de gelijkmaker. Kaj Sierhuis had met een schot en een kopbal de grootste mogelijkheden. Overigens was ook Den Bosch niet schichtig voor de vijandelijke goal.

Dan een lichtpuntje. De rode kaart viel, zoals gezegd, in de eerste helft. Oussama Bouyaghlafen greep Navajo Bakboord in de minuut voor rust bij de keel en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart. Al hoofdschuddend verliet hij het veld.

Gravenberch, de jongste man van het veld, was in minuut zeventig dicht bij de gelijkmaker. Zijn geplaatste schot werd door de keeper van de thuisploeg uit de hoek gedoken. Enige minuten later was het voor Jong Ajax wel raak. Een doorgeschoten voorzet bereikte Jürgen Ekkelenkamp die met links hard binnenschoot.

Direct na de 1-1 leek een tweede Ajax-goal in de maak. Het doelpunt van Sierhuis werd jammerlijk afgekeurd. Diezelfde Sierhuis kon een paar minuten voor tijd alsnog de winnende maken, maar faalde oog in oog met de doelman.

De kampioensvorm is er dus nog niet. Sterker nog: Ajax staat op de tiende plek en is in een competitie met twintig ploegen met recht een middenmoter te noemen. Door de aankomende interlandperiode heeft Michael Reiziger tijd om zijn spelers op scherp te zetten. Jong Ajax speelt weer op 10 september, dan tegen de leeftijdsgenoten van AZ.