Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Eiting is nog niet bezig met de Allianz Arena

Carel Eiting pendelt de laatste weken tussen bank en basis en staat op een belangrijke drempel. We spreken de middenvelder, die maar een kort nachtje had na PSV-uit...

28 september 2018 - 15:56
eiting-1200
Eiting beleefde een kort nachtje na PSV-uit... © Ajax Images

We ontmoeten de twintigjarige Ajacied vrijdag voorafgaand aan de laatste training richting het uitduel met Fortuna Sittard. Het treffen met de promovendus staat zaterdag op het programma. Gezien de waarschijnlijke terugkeer van Matthijs de Ligt is de kans groot dat Eiting in Limburg vanaf de bank begint.

Hoeveel druk voel jij? Je zit dicht tegen de basis aan en staat ook basis als iemand wegvalt. Heb je het gevoel dat je op een soort drempel staat?
“Ja, zo kun je het wel stellen, denk ik. En die druk voel je ook wel. Zeker na een verloren wedstrijd zoals tegen PSV is het zaak om rustig te blijven en vertrouwen te houden. In dat opzicht voel ik druk, maar dat is niet erg. Ik probeer daar eigenlijk heel normaal mee om te gaan. Ik heb er geen last van of zo.”

Hoe belangrijk zijn grote wedstrijden als PSV-uit en AEK-thuis voor jou om mee te pakken?
“Ja, dat is niet normaal. Daar leer je zo ontzettend veel van. Je maakt zo veel keuzes in zulke wedstrijden en soms ook de verkeerde. Dan kijk je achteraf wel ‘waarom heb ik dat gedaan’ en ik moet zeggen dat ik daar altijd wel veel van leer. De spanning is bij zulke wedstrijden altijd optimaal en ook de tegenstand is goed, dus dat zijn wel echt de wedstrijden waar je beter van wordt, tuurlijk.”

'Ik vond het duel met Te Werve lekker. Ik had het liefst maandagmorgen al een nieuwe wedstrijd gespeeld'

Je had slecht geslapen na de 3-0-nederlaag in Eindhoven. Lig je dan in bed te malen, haal je momenten terug?
Lachend: “Ja, je haalt misschien wel iets teveel momenten terug. Wat had ik beter kunnen doen? Het was een korte nacht... Dat hoort er ook bij. Dat is helemaal niet gek. Dat had ik trouwens al toen ik veel jonger was en vroeger ergens verloor.”

Voelde je je niet machteloos in Eindhoven?
“Nee, of het nou terecht is of niet, maar ik voel mij nooit machteloos op het veld. Dat had ik dus nu ook niet, alleen gaven we in vijf minuten twee goals weg en dan wordt het heel lastig om daar een resultaat neer te zetten.”

Jij maakt op dit moment reuzenstappen, maar wat zijn de punten waar je nog aan wilt werken?
“Er zijn heel veel dingen die nog beter moeten. Dat zijn grote en minder grote dingen. Ik moet vooral zorgen dat als ik mag spelen, dat ik de rol en verantwoordelijkheid ook echt op mij neem die bij die positie past. En dus niet dat je een jonkie bent en daarom wat minder zegt of doet in het veld. Die tijd is voorbij. Een controlerende middenvelder moet altijd de bal willen hebben, moet hem altijd vragen, moet coachen en de boel neerzetten.”

Als Matthijs fit is, dan heb je kans dat je weer even een stapje terug moet doen richting de bank. Hoe moeilijk is dat als je al een flink aantal wedstrijden in de basis bent begonnen?
“Je kunt er op twee manieren naar kijken, denk ik. Ik kan balen dat ik weer wissel sta, maar kan aan de andere kant ook denken: ik heb dit toch mooi al meegemaakt. Ik probeer er altijd positief naar te kijken en natuurlijk wil ik het liefste spelen, dat lijkt me logisch. Maar goed, het is zoals het is en het komt zoals het komt. Ik moet gewoon scherp blijven en hard werken. Dan zie ik wel wat er gaat gebeuren.”

'Ik moet vooral zorgen dat ik de rol en verantwoordelijkheid ook echt op mij neem die bij mijn positie als controlerende middenvelder past'

Vind je de aandacht die je als speler van Ajax krijgt lastig? Word je daarin begeleid?
“Hier bij Ajax heb ik genoeg jongens met wie ik over zulke dingen veel praat en hoe je moet omgaan met de aandacht. Sommige jongens hebben op dat punt al het één en ander meegemaakt, dus je weet wat er eventueel kan gebeuren.”

Doe jij veel met sociale media of juist niet om die reden?
“Niet veel. Ik lees eigenlijk niks. Ik vind het ook niet per se prettig om van alles te horen of wat dan ook. Dat vind ik een beetje onnodig. Als er iets beter moet, dan krijg ik dat eigenlijk altijd wel mee via de trainers, mijn medespelers of de mensen in mijn directe omgeving.”

Je wilt ook niet afgeleid worden door wat de buitenwereld allemaal vindt?
“Ja, misschien wel, maar ik heb het sowieso eigenlijk nooit gedaan. Dat zit ook niet in mij als persoon. Vroeger luisterde ik al niet naar wat er allemaal werd gezegd. Je wilt toch vooral je eigen mening vormen en als ik te veel luister naar wat de buitenwereld zegt, dan beïnvloedt dat misschien te veel. En dat heb ik nooit gewild.”

Dreunde de tik in Eindhoven nog lang na in de groep?
“Sowieso kort erna wel, maar woensdag speelden we alweer de wedstrijd tegen Te Werve (7-0). PSV-uit is geweest en we moeten nu doen waar we invloed op hebben. Zaterdag moeten we een goede wedstrijd tegen Fortuna Sittard neerzetten. Dat is de enige manier hoe we er als groep mee om kunnen gaan.”

Is zo’n duel met Te Werve een hinderlijke onderbreking of was het juist goed om even de gedachten te verzetten?
“Ik vond de wedstrijd in de beker lekker. Ik had het liefst maandagmorgen al een nieuwe wedstrijd gespeeld.”

Heb je al zin in het Oktoberfest, eh, Bayern-uit?
“Haha, van het Oktoberfest zullen we niet veel meekrijgen. Natuurlijk is Bayern-uit speciaal, maar - en dat klinkt vast gek - daar is niemand uit de groep nog echt mee bezig. We moeten namelijk winnen in Sittard. Die pot komt eerst.”

Daar ligt nu vol de focus op.
“Absoluut, zaterdag is cruciaal. Natuurlijk, als iemand tegen je roept: je staat dinsdag in de Allianz Arena, dan is dat besef wel mooi, maar het is nu focus op Sittard en daarna gaan we naar Bayern. We gaan daar wel heen om te voetballen en niet om te genieten van het moment.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >