Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit interview met Frenkie gaat niet over FC Barcelona

Het is altijd leuk om een gesprek aan te gaan met Frenkie de Jong. Sommige interviews zijn een kwestie van vraag en aanbod, andere interviews worden meer een vraaggesprek. Frenkie valt in categorie twee. Wij vonden het na Ajax - FC Groningen (3-0) wel zo aardig om het eens niet over FC Barcelona te hebben.

16 september 2018 - 22:00
nietbarcacar
Hij scoort amper en dat moet anders, vindt Frenkie. © Pro Shots

Groningen besloot de bus te parkeren, waardoor jij maar weinig kon indribbelen. Is het lastig als een ploeg voor deze tactiek kiest en zijn grote wedstrijden voor jou misschien wel 'gemakkelijker'?
“Het is lastig als een ploeg zich op mij instelt, maar dan moet ik zorgen dat ik in een hoger tempo vrijloop of mijn mannetje meetrek, zodat er iemand anders vrijkomt. Dat is ook goed, want dan krijgen we veel meer ruimte en wordt het gemakkelijker opbouwen. Dat is een voordeel voor mijzelf of het team.”

“Als Groningen zo ver inzakt als het zaterdag deed, kun je lang niet altijd indribbelen. Dan moet je het meer hebben van passes, tussen de linies lopen en combinaties aangaan. Toch is het in topduels niet gemakkelijker, want je speelt tegen betere tegenstanders. Maar ik snap wat je bedoelt. Het maakt mij niet zo veel uit. Als een ploeg inzakt, is het ook goed. Zo lang wij de restverdediging goed op orde hebben, zie je maar weinig gevaarlijke counters.”

Wat zonde dat die volley naast ging!
“Dat was zeker jammer! Er stond nog een verdediger voor, dus het moest wel op die manier. Het was helaas niet goed genoeg en de tweede keer stond Donny van de Beek in de weg. Donny was natuurlijk vooraf niet bij de bespreking van de corners, we maakten de afspraken met de jongens die speelden. Bij die tweede poging liep iedereen weer naar voren, zoals afgesproken, dus ik dacht: daar komt de bal weer. Maar nee, Donny liep in de weg. Ik heb hem daarna even bijgepraat. Ik maakte er een geintje van, want we stonden dik voor dus het maakte niet uit.”

Je had een kans met buitenkantje voet, maar de keeper bracht redding. Moet jij vaker scoren of zijn assists belangrijker gezien jouw plek op het veld?
“Ik moet zeker meer scoren, want ik scoor nu veel te weinig. Maar ik denk niet dat het mijn taak of spel is om veel goals te maken. Ik moet wel scoren, want het slaat nergens op als ik niet scoor. Tot op zekere hoogte moet ik gewoon in scoringspositie komen, door een betere aanname of loopactie. Ik kwam tegen Groningen een paar keer in die positie. Ik moet ook flink op mijn schot trainen, daar ben ik mee bezig. Ik heb er tijd voor. Afwerken op doel gaat prima tijdens de training, maar nu moet ik het nog even laten zien in een wedstrijd.”

Er staan drie spelers achter Huntelaar en eigenlijk ben jij ook een soort spelverdeler. Het is best bijzonder dat Ajax zo voetbalt...
“Hoe meer goede voetballers, des te beter. Tot nu toe loopt het aardig. Het is sowieso een cliché dat er wordt gezegd van: op het middenveld hoort een loper, een spelverdeler en een breker. Het is het beste zo veel mogelijk goede voetballers te hebben, dat past bij Ajax. Als je goed kunt voetballen, betekent dit niet dat je geen ballen afpakt of niet omschakelt. Het valt misschien alleen minder op omdat er meer op andere dingen wordt gelet.”

Eventjes over Ajax - AEK Athene. Dan keert Ajax eindelijk terug in de Champions League en doet het affiche meer denken aan de Europa League...
“Tsja, ik weet het niet. Ik denk dat wij ons goed gekwalificeerd hebben en in de Champions League thuishoren, maar ik snap hoe je het bekijkt. Zeker als je onze loting vergelijkt met die van PSV. Want die is wel een stukkie zwaarder, dat zeker. Wij proberen gewoon door te gaan en dat moeten we woensdag direct laten zien.”

Het is een hele tijd geleden dat Ajax in de CL voetbalde en nog veel langer geleden dat de groepsfase werd overleefd. Is het niet gek dat iedereen al praat over de tweede plaats?
“Voor ons voelt het totaal niet alsof die tweede plek al binnen is. AEK is kampioen van Griekenland en overleefde de voorronde, dus dat is een goed team. Benfica is een topclub uit Portugal en wist al vaak genoeg ver te komen in Europa. Het zou best wel raar zijn als we denken dat we zomaar eventjes doorstoten. Ik denk zelf totaal niet zo.”

Er zijn bij Ajax maar vier spelers met ervaring in de Champions League, wordt dat nog een dingetje?
“Ik denk dat dit helemaal niet meespeelt. We hebben in de voorronde ook goed gevoetbald en dat waren net zo goed Europese wedstrijden. Nee, ik denk niet dat dit een dingetje wordt.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >