Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Beschuldiging corruptie aan adres Benfica wordt serieus

We hadden er wel al eens eerder van gehoord, maar de zaak begint nu toch wat serieuze vormen aan te nemen. Benfica wordt beschuldigd van corruptie en de club dreigt zelfs voor de Portugese rechter te moeten verschijnen.

06 september 2018 - 14:38
benficacar
Soccer Football - Champions League - S.L. Benfica vs Manchester United - Estadio da Luz, Lisbon, Portugal - October 18, 2017 S.L. Benfica fans before the match REUTERS/Rafael Marchante

Benfica werd tussen 2014 en 2017 vier keer op rij kampioen van Portugal, maar er is ook gebleken dat de club in deze periode wel erg vriendschappelijke banden met de nationale bond onderhield. Dit viel op te maken uit e-mails die rivaal FC Porto liet lekken.

Wat stond er dan precies in die betreffende e-mails? Nou, dat Benfica de bond verzocht voor bepaalde wedstrijden een bepaalde scheidsrechter aan te stellen. Je kiest natuurlijk geen scheids uit die je tegenwerkt. De verzoeken werden zelfs gedaan door Luis Filipe Vieira, de voorzitter van de club.

Het lek was voor de Portugese justitie aanleiding genoeg om een onderzoek te starten. En voor de voetbalbond trouwens ook. Uit het eerste onderzoek komt nu een aanklacht voort. De aanklacht geldt voor maar liefst dertig misdrijven, waarvan corruptie de zwaarste misstand is.

https://twitter.com/PortuGoal1/status/1037303517596315648

Als Benfica door de Portugese rechter schuldig wordt bevonden, kan het gedwongen worden om diverse gewonnen landstitels in te leveren. Dit is iets wat Porto maar wat graag ziet gebeuren. Het vindt dat de grote concurrent ongeoorloofd voordeel genoot.

De rechter kan ook besluiten om Benfica voor korte of langere tijd uit te sluiten van deelname aan de competitie. Of het zo ver komt, moet nog blijken. Het is nu nog niet eens zeker of er een rechtszaak komt, laat staan wanneer die ooit begint.

We zitten momenteel als het ware in de fase van een vooronderzoek. Het zaakje lijkt wel een beetje te stinken. Het ziet er alleen niet naar uit dat deze toestand van invloed is op de gang van zaken in groep E van de Champions League, waarin Benfica en Ajax elkaar treffen.

Juridische trajecten duren altijd lang en worden in Portugal vaak geplaagd door hevige filevorming. Het kan dus zomaar maanden of jaren duren voordat er meer duidelijkheid komt. Tegen die tijd is de eindstand van groep E allang bekend.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >