Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zeven zaken die ons opvielen tijdens VVV Venlo - Ajax

Ajax heeft zijn tweede eredivisieduel met grote moeite weten te winnen. Dusan Tadic maakte vanaf de stip vlak voor tijd de enige en winnende treffer. Zeven zaken die ons verder opvielen in Noord-Limburg.

18 augustus 2018 - 20:32
UsershyraDesktopajax_dataimagesbc9a63617ba8a850678b1d33663c666c_normal
Blom en de VAR speelden een grote rol bij VVV-uit. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Ten Hag begint met de ‘elf van Luik’
Waar spelers als Klaas Jan Huntelaar en Nicolas Tagliafico tegen Heracles Almelo nog gespaard werden, hield Erik ten Hag in Venlo ogenschijnlijk geen spelers aan de kant met het oog op de volgende Europese horde, woensdag in de uitverkochte Johan Cruijff Arena tegen Dinamo Kiev. Omdat er met vier dagen genoeg herstel is in aanloop naar dat duel met de Oekraïners, begon Ajax met dezelfde elf namen die afgelopen dinsdag tegen Standard Luik in het eerste uur een puike pot voetbal op de mat legden. 

Tadic trekt zijn warming-up nog even door
Waar alle Ajacieden na een degelijke opwarmsessie de kleedkamer opzochten, pakte Dusan Tadic nog even een kwartet ballen uit het doel om in zijn eentje af te ronden op een leeg doel. Inbeelden, imagineren, schijnbewegingen maken en uithalen, daarbij de sproeier ontwijkend. Het is mooi om te zien hoe de Serviër zich geconcentreerd prepareert op zijn wedstrijd.

Kunstgras en de natte opkomst
In aanloop naar de wedstrijd ging het natuurlijk ook over het kunstgras van de Venlonaren. Bij Ajax zijn de meeste spelers er geen fan van en dat spreken ze ook steeds vaker uit. De beelden van de editie van vorig seizoen stonden ons voor de aftrap nog helder voor ogen. Na afloop ging het destijds meer over de opspattende rubberkorrels dan het voetbal.
Ditmaal werd er voorafgaand aan de aftrap veelvuldig gesproeid zelfs de spelers hielden het bij de opkomst niet droog. Of het hielp is de vraag, al leken de Ajacieden er vanaf de tribune bekeken minder last van te hebben dan een jaar geleden.

Neres haalt de rust niet
David Neres, opnieuw spelend vanaf linksbuiten, was in de openingsfase van het duel de meest gevaarlijke Ajacied. Hij blunderde na zeven minuten door de bal voor open doel naast te schieten en had vijf minuten later de pech dat zijn voorzet op Klaas Jan Huntelaar net iets te hoog was. Na een dieptepass van Dusan Tadic, waarbij Neres werd afgevlagd voor buitenspel, gebaarde de Braziliaan dat er iets verkeerd voelde. Hij greep daarbij naar zijn hamstring. Ten Hag nam meteen maatregelen en verving de Zuid-Amerikaan voor Zakaria Labyad. Of Neres met deze uitvalbeurt een twijfelgeval voor de heenwedstrijd tegen Dinamo Kiev is, moet echter nog blijken.

Ajax krijgt hulp van de VAR
Geheel tegen de verhoudingen in kwam VVV vlak voor rust op een 1-0-voorsprong. Tenminste, dat dacht vrijwel iedereen in De Koel. Alle spelers stonden klaar voor de aftrap toen scheidsrechter Kevin Blom naar zijn oortje luisterde en het bekende VAR-gebaar maakte. Na een minuut of twee de beelden te hebben bekeken, keurde hij de Venlose treffer alsnog af, omdat doelpuntenmaker Martin Samuelsen volgens Blom aan het shirt van Tagliafico getrokken zou hebben.

Unnerstall steelt de show
Dat Ajax in Venlo geen treffers op het scorebord liet noteren, mocht gerust een wonder worden genoemd. We mogen daarbij kritisch zijn op het rendement van de Amsterdamse voorhoede, maar het is ook een compliment voor de boomlange Lars Unnerstall. Achtereenvolgens David Neres, Nico Tagliafico, Noussair Mazraoui, Klaas Jan Huntelaar en Zakaria Labyad kregen de bal voor de rust niet succesvol langs de van PSV gehuurde VVV-goalie. Na rust duurde het een kwartier eer Unnerstall met een zweefduik opnieuw redding bracht, ditmaal op een mooi schot van Hakim Ziyech. Keepers die hun beste dag hebben als Ajax op bezoek komt. Laten we hopen dat het geen gewoonte wordt.

Ajax krijgt hulp van de VAR (2)
In de slotfase van het duel claimden alle Ajacieden een strafschop na een overtreding op Klaas Jan Huntelaar in het strafschopgebied. Aanvankelijk liet scheidrechter Kevin Blom doorspelen, maar een halve minuut later maakte hij opnieuw het VAR-gebaar en kreeg Ajax tot ergernis van het thuispubliek alsnog de kans om de drie punten vanaf de strafschopstip binnen te harken. Dat lukte dankzij Dusan Tadic. Hij bleef koel en stuurde Unnerstall naar de verkeerde hoek tot opluchting van alle Ajacieden in en buiten het uitvak. In de slotfase mazzelde Ajax nog toen invaller Johnatan Opoku een dot van een kans miste en Blom in de 94ste minuut geen gehoor gaf aan een VAR-claim van alles en iedereen met een VVV-hart.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >