Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax via Kiev naar Champions League! Wat viel ons op?

Yes, het is Ajax gelukt om deelname aan de groepsfase van de Champions League veilig te stellen, na een 0-0-gelijkspel in Kiev. Die uitslag was genoeg na de 3-1-zege in Amsterdam.

28 augustus 2018 - 23:12
UsershyraProjectsajax_dataimages9da546f2165d28a6aa348f11f2fc16a4_normal
Feest in Kiev! We zitten donderdag in de balletjes bij de loting. © Pro Shots

Door Floris Roos

In een intense en lastige wedstrijd kregen de Ajacieden tal van opgelegde kansen, maar gescoord werd er maar steeds niet. Daardoor zaten we lang met het zweet op de rug. Nu zijn we echter vooral dolblij en delen we graag zes zaken ons opvielen!

Onana held in hectische openingsfase, Tadic faalt vanaf elf meter
De belangrijkste Ajacied in de openingsfase was doelman Andre Onana. Dinamo Kiev ging furieus van start en Ajax werd ver teruggedrongen. Na vijf minuten voorkwam Onana een vroege tegentreffer. De goalie keerde een inzet van Benjamin Verdic met een vuistje en bokste de bal vervolgens nog twee keer knap weg uit de corners die volgde. Na dertien minuten tegenhouden kreeg Ajax een uitgelezen kans om een tik uit te delen. Matthijs de Ligt werd naar de grond getrokken, maar Dusan Tadic schoot de terechte penalty die volgde op de paal…

Ajax wakker na gemiste strafschop, maar beloning volgt niet
Tadic had zijn team een enorme dienst bewezen als hij de strafschop raak had geschoten, maar feit was wel dat Ajax na de misser begon met voetballen. De ploeg herpakte zich, kreeg meer rust in het spel en meldde zich steeds vaker voor de goal van Denys Boyko. Grote kansen leverde het echter niet gelijk op, al was Donny van de Beek dichtbij een intikker. Ondertussen kregen we het werkelijk Spaans benauwd op alle momenten dat de thuisploeg de aanval zocht of een counter plaatste. Deels had dat ook te maken met de orkaan van geluid die op dergelijke momenten van de tribunes afdaalde. 

Vlak voor rust had Klaas Jan Huntelaar dan toch de openingstreffer op de voet. Het lukte de spits echter niet om een scherpe lage voorzet van Van de Beek binnen te lopen. Boyko stond goed in de weg, maar dat laat onverlet dat het de tweede enorme kans was die Ajax onbenut liet.

Onrust in stad en stadion
Het was voor de 278 meegereisde Ajaxsupporters een hachelijke onderneming om hun cluppie te kunnen volgen. In de stad waren er al diverse nare ongeregeldheden waarbij Ajaxsupporters werden opgezocht en waarbij ook gewonden vielen. Een vreselijke situatie die ongetwijfeld nog een flinke staart krijgt. Ook binnen de muren van het Olimpiyskyi stadion ging het voor de aftrap mis. Bier en vuurwerk werden vanaf de tweede ring in het vak met Ajacieden geworpen. Iets later probeerde een stel debielen via de sintelbaan het uitvak te bereiken. Ze werden tegengehouden, waarna ordetroepen het stadion betraden om de bewoners van het uitvak bescherming te bieden tegen totale idioterie. De wedstrijd kon zodoende op tijd beginnen.

Wöber 
Het was toch een verrassing: de basisplaats voor Max Wöber. De Oostenrijker stond aan de start als vervanger van de geschorste Nico Tagliafico. De verwachting vooraf was toch een beetje dat Daley Blind naar links zou verhuizen en dat Frenkie de Jong een linie zou zakken. Ten Hag besloot anders. Wöber begon onwennig aan het duel, maar dat gold ook voor veel van zijn ploeggenoten. Gedurende de wedstrijd herpakte de verdediger zich aardig en had hij zijn tegenstander Viktor Tsygankov redelijk onder de duim. 

Een dikke tien minuten voor tijd ging Wöber naar de kant en werd hij vervangen door Carel Eiting. Die ging op het middenveld spelen, waardoor Frenkie alsnog een linie zakte en Blind naar linksachter verhuisde.

Ajax wordt niet gestraft voor het missen van opgelegde kansen
Ajax begon goed aan de tweede helft, maar wederom beloonde het zichzelf niet. Na vijf minuten spelen verstuurde Tadic vanaf links een voorzet. De bal was lang onderweg, maar het lukte de mee opgestoomde Mazraoui om zijn voorhoofd knap tegen de bal te zetten. Wat Onana echter voor Ajax deed, dat deed Boyko nu voor de thuisploeg. Met een uiterste krachtsinspanning voorkwam de doelman de openingstreffer. 

Weer twee minuten later haalde Boyko opgelucht adem toen hij een vrije trap van Hakim Ziyech boven zijn hoofd op de lat uiteen zag spatten. Ook had Dinamo geluk dat Van de Beek een voorzetje van de goed spelende Mazraoui te vol met rechts raakte, waardoor de bal ruim over de goal vloog.

Ajax in de balletjes!
In de laatste tien minuten kreeg Ajax voorin meer en meer ruimte om aan te vallen. De ploeg ging er echter slordig mee om. Zo was een lage voorzet van Tadic op Huntelaar uitstekend, maar wederom hielp de spits de levensgrote kans om zeep en lag Boyko in de weg. Uiteindelijk werd Ajax niet gestraft voor het missen van de vele kansen en kan het rustig naar donderdag toeleven. Op die dag is de loting voor de groepsfase van de Champions League en Ajax zit een van de balletjes. Dat is toch heerlijk?!

Als je je nu snel aanmeldt als lid van Supportersvereniging Ajax, kun je met voorrang kaartjes kopen voor de groepsfase van de Champions League! 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >