Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die ons opvielen bij Sturm Graz - Ajax

Ajax gaat Europa in! Dat is na een fijne 1-3-zege tegen Sturm Graz een feit. Of het Europa League wordt of wellicht zelfs Champions League, dat moet de komende weken blijken. Dingen van latere zorg. Laten we eerst eens terugblikken op wat ons zoal opviel tijdens en voorafgaand aan Sturm Graz - Ajax.

01 augustus 2018 - 21:28
UsershyraDesktopajax_dataimages09e903bdc7bd9fa41a76697e20fecfe6_normal
Huntelaar is na een misser toch belangrijk met twee treffers. © Pro Shots

Door Floris Roos

Broeierig sfeertje in de Merkur Arena
Sturm Graz-trainer Heiko Vogel had aangekondigd dat zijn ploeg zou gaan stormen tegen Ajax. Het was volgens hem de enige manier om na het 2-0-verlies in de Johan Cruijff Arena tot een goed resultaat te komen tegen de ploeg van Erik ten Hag. Het thuispubliek had die boodschap in de broeierige en uitverkochte Merkur Arena ook goed begrepen. De Oostenrijkse supporters zongen hun ploeg naar hartenlust toe en dat zorgde voor een fijne sfeer in het stadion, zeker omdat ook het uitvak goed bij stem was. Het sloeg ook zeker over op de spelers van de thuisploeg.

Was Sturm Graz in Amsterdam niet bij machte om ook maar iets uit te richten, dit keer waren de twee ploegen veel meer aan elkaar gewaagd en golfde het spel op en neer. Halverwege bleek Ajax toch echt een stuk sterker en ging de ploeg swingen. Sturm Graz kreeg dan ook de nodige treffers om de oren. Het Oostenrijkse publiek liet zich echter niet van de wijs brengen. De supporters bleven hun ploeg tot de laatste minuut voluit steunen. Ze konden zowaar nog even juichen na een eigen treffer van Matthijs de Ligt.

Het vizier van Huntelaar weer op scherp!
Even maakten we ons zorgen. Klaas Jan Huntelaar en kansen missen leek zo zoetjesaan een dingetje te worden en ook in Oostenrijk speelde dat euvel weer op. Na 25 minuten had de spits Ajax naar een 0-1 voorsprong moeten spelen toen hij de bal op een presenteerblaadje kreeg via Neres, die prachtig was weggestuurd door Carel Eiting. Huntelaar schoot de lage voorzet van dichtbij echter tegen doelman Jörg Siebenhandl aan. Toegegeven, het was prima gekeept, maar normaal gesproken weet Huntelaar wel raad met dit soort kansen.

Het was jammer, want een goal zou op dat moment zeer welkom zijn geweest. Al was het maar omdat de Oostenrijkse storm dan even was gaan liggen wegens krassen op het vertrouwen in een goede afloop. Gelukkig maakte de onverstoorbare Huntelaar zijn reputatie nog voor rust uitstekend waar door toch de belangrijke 0-1 tegen de touwen te werken. Hij nam een voorzet van Neres knap op de borst aan en werkte het projectiel vervolgens wat gelukkig met rechts tegen de touwen. Toen 'The Hunter' na rust ook nog eens de 0-3 op het scorebord bracht, was het feest in het uitvak compleet.

Neres vanaf links en Tadic vanaf rechts
Het was al opvallend dat Donny van de Beek op de bank moest beginnen in de Merkur Arena, maar bij aanvang van de wedstrijd zagen we nog een bijzonderheid: David Neres begon verrassend genoeg op de linkerflank. Dusan Tadic maakte zijn debuut in de basiself op de plek van de Braziliaan, dus vanaf rechts. Na een kwartiertje spelen was er weer een omzetting.

Tadic verhuisde naar de plek van Hakim Ziyech op het middenveld en zodoende stond Ziyech plots weer op de rechtervleugel, mogelijk omdat Tadic vanuit het middenrif iets zuiniger met de bal omspringt. Overigens was de Serviër er als de kippen bij toen de mee opgestoomde Noussair Mazraoui een strakke voorzet afleverde. Tadic kon ongehinderd bij de tweede paal binnentikken en zo luisterde hij zijn basisdebuut op met een fijne treffer. Tadic mocht een dikke twintig minuten voor tijd naar de kant, waardoor Van de Beek toch nog wat speelminuten werd gegund.

Wisselingen!
Daley Blind kreeg als invaller voor de tweede keer minuten tegen Sturm Graz. Dit keer viel het kind van de club in voor Nico Tagliafico. De Argentijn kreeg rust bij een 0-2-voorsprong. Blind viel derhalve in als linksback, maar hij schoof iets later door naar de centrale positie toen ook Max Wöber inviel voor Carel Eiting. Frenkie de Jong kon daardoor eveneens opschuiven naar zijn favoriete positie op het middenveld.

Gedoe om net voor uitvak
Voorafgaand aan het duel was er trouwens gedoe in het uitvak. Een klein deel van de Ajaxsupporters had geen trek in het ‘vangnet’ voor hun neus en besloot de boel weg te trekken. De herhaaldelijke verzoeken van de stadionspeaker om van het net af te blijven waren aan dovemans oren gericht. Tot tweemaal toe klonk op kalme toon de waarschuwing dat de wedstrijd wel eens later kon beginnen als het net niet terug werd gehangen, maar ook dat hielp niet. Uiteindelijk werd een rijtje stewards opgetrommeld om de boel in de gaten te houden en kon de wedstrijd toch gewoon op tijd beginnen. Gedurende de wedstrijd verdwenen ook de stewards uit beeld en bleef een uitvak over met een half opgerold net en deels beter uitzicht.

Nieuwe opdracht brengt Ajax naar Luik
Europa League is veiliggesteld. Sowieso. Dat stemt blij. Heel erg blij! Maar wie weet maakt Ajax kans op meer! Daarvoor moet het nu afrekenen met Standard Luik. Het heenduel met de Belgen staat voor 7 augustus op het programma. De return is een week later. Mocht Ajax over twee wedstrijden kunnen afrekenen met Standard Luik, dan volgt er zelfs nog een voorronde. Pas als ook die sportief naar wens verloopt, speelt Ajax Champions League. Kortom: die route is nog lang, maar het lijkt allemaal veel zwaarder te kunnen. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >