Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat ons opviel bij swingend Ajax tegen Standard Luik!

Een lekker spelend Ajax heeft zich via een 3-0-zege op Standard Luik geplaatst voor de play-offs van de Champions League, waar een dubbele ontmoeting met Dinamo Kiev wacht. Was er na zaterdagavond nog groot chagrijn in de Johan Cruijff Arena wegens de valse eredivisiestart, nu kolkte het Ajaxstadion en was het goede gevoel in één klap terug. Er viel ons veel moois op.

14 augustus 2018 - 22:20
UsershyraDesktopajax_dataimages746b9485fd61ce9312616aec65f488f0_normal
Dit was buitenspel, maar dat mogen jullie niet doorvertellen! © Pro Shots

Door Floris Roos

Tadic duikt overal op, Neres geklopt op snelheid
Dusan Tadic begon op papier vanaf rechts, maar de Serviër dook zo’n beetje overal in én achter de voorhoede op om zijn collega’s weg te steken, terwijl Hakim Ziyech vaak in het gat op rechts dook. Vooral in de eerste helft zette Tadic zijn collega David Neres een aantal keer aan het werk door hem de diepte in te sturen. De Braziliaan dribbelde wederom op de linkerflank, maar had net als de week ervoor best een taaie aan zijn directe tegenstander Uche Agbo. Zijn Nigeriaanse opponent was namelijk net zo snel als Neres, zo niet sneller. Telkens als je dacht: nu is Neres weg, dan werd hij toch weer achterhaald.

Weer komt Ajax met 2-0 voor!
Net als in Stade Maurice Dufrasne lukte het Ajax om Standard op een 2-0-achterstand te zetten. Voor het vallen van die treffers waren er zeker al zo’n vijf goede mogelijkheden aan Ajaxkant te noteren, tegenover geen enkele kans voor Standard.

Na een half uur spelen stuurde Tadic de mee opgestoomde Nico Tagliafico weg op links. De kleine Argentijn gaf de bal laag en strak voor en Klaas Jan Huntelaar was er als de kippen bij om de kans met buitenkantje rechts subtiel tot treffer te verwerken. Ja, het was net aan buitenspel, maar dat moeten jullie even niet doorvertellen.

Vier minuten later stond de Johan Cruijff Arena serieus op zijn kop. Een corner van Ziyech vond het bepleisterde hoofd van Matthijs de Ligt, die de bal via verdediger Renaud Emond achter doelman Guillermo Ochoa kopte: 2-0. Het had voor rust zelfs nog 3-0 kunnen worden, maar de inzet van Neres ging buitenkant paal over de achterlijn. Onder luid en terecht applaus zochten de Ajacieden de kleedkamer op, al bleef voorzichtigheid geboden. Iedereen wist hoe het een week eerder ging…

Een duidelijke boodschap van Neres!
Ditmaal liet Ajax het echter niet zover komen. Lukte het de ploeg in België niet om de score uit te bouwen, ditmaal was de eerste de beste kans na rust gelijk raak. Tadic goochelde zichzelf binnen de zestien knap langs een tegenstander en schoof de bal voor. Daar stond Neres al klaar om zijn voet tegen de bal te zetten. Het uitzinnige publiek zag de inzet bij de tweede paal binnenrollen. Een flinke tik voor de bezoekers. Bij de Ajaxsupporters op de tribune zagen we grote vreugde, al zat er vast ook een stukje opluchting bij.

F-side scandeert naam van Ziyech
We hoeven niemand uit te leggen dat er een haat-liefdeverhouding bestaat tussen een deel van het Ajaxpubliek en Ziyech. De spelmaker wil als het even kan nog altijd weg uit Amsterdam, maar laat, tot het zover is, uitstekend spel zien. Op de F-side werden de verrichtingen van Ziyech dan ook op waarde geschat: de supporters scandeerden een aantal keer luidkeels zijn naam. Vlak voor het einde van de wedstrijd gunde Ten Hag hem een publiekswissel. Wederom rolde Ziyechs naam van de tribunes. Dat was wel eens anders en we kunnen er dan ook alleen maar blij om zijn. De vraag blijft hoe lang het publiek nog van de middenvelder kan genieten.

De vijftigste van Schöne!
Voor basisspeler Lasse Schöne was het thuisduel met Standard Luik sowieso best bijzonder. De Deense middenvelder kon na afloop namelijk zijn vijftigste Europese wedstrijd voor Ajax in zijn logboek bijschrijven. Een bijzondere mijlpaal voor de sympathieke Ajacied, die door de jaren heen zo vaak belangrijk was met fijne doelpunten. Europees herinneren wij ons vooral zijn rake vrije trap tegen Paris Saint Germain en het doeltreffende puntertje thuis tegen Celtic, na een heerlijke aanvalsopzet. Jari Litmanen is de enige niet-Nederlander die Europees vaker in actie kwam voor Ajax: 54 keer.

Nu Dinamo Kiev…?
Ajax is dus door naar de play-offs van de Champions League en overleefde dus al twee Europese voorrondes. De allerlaatste horde richting de groepsfase van de Champions League vormt Dinamo Kiev. De Oekraïners waren over twee wedstrijden te sterk voor Slavia Praag en vormen zodoende Ajax’ nieuwe tegenstander. Eerst volgt een thuiswedstrijd op woensdag 22 augustus, de return is een kleine week later op dinsdag 28 augustus.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >