Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Trainer en aanvoerder Dinamo Kiev hullen zich in nevelen

Dinamo Kiev staat dan wel bekend als een stugge en defensieve ploeg... als we de Oekraïners mogen geloven, gaan ze er in de eerste wedstrijd tegen Ajax alles aan doen om een doelpunt te maken.

21 augustus 2018 - 20:05
UsershyraDesktopajax_dataimagesc9a30f62df58faa7fb9eaba0f55ca4ed_normal
Ondanks een melige persconferentie verstaan de Oekraïners de kunst van het niets vertellen. © Ajax Life

Door Sander Zeldenrijk

Het affiche Ajax - Dinamo Kiev kreeg tijdens de persconferentie voorafgaand aan het duel al snel een etiket van het in grote getale meegereisde Oekraïense journaille. Dinamo Kiev is deze week op bezoek in Amsterdam. De hoofdstad van aanvallend voetbal, aldus de Oost-Europese sportpers.

Hoewel Dinamo Kiev zelf moeilijk tot scoren komt, boekt de ploeg in eigen land en Europees uitstekende resultaten. Aanvoerder Serhiy Sydorchuk gebruikt exact hetzelfde argument om een kritische vraag van een van zijn landgenoten in de kiem te smoren. “Kijk maar naar de ranglijst. Volgens mij boeken we wat resultaat betreft een honderdprocentscore.”

Dan proberen we het maar eens bij trainer Aleksandr Khatskevich. Hoe zou hij zijn voetbalfilosofie omschrijven? Zodra de tolk onze vraag heeft voorgelegd, volgt er een lach. Bij de trainer, zijn aanvoerder, de perschef en de gehele zaal. De tolk vraagt ons om verduidelijking en wij melden dat we benieuwd zijn naar de kijk op het spelletje. Niet het onthullen van zijn tactische strijdplan.

Khatskevich begint na wat meligheid aan een antwoord, maar veel wijzer worden we niet. “Elk team heeft zijn eigen filosofie. Ajax staat bekend om zijn jarenlange traditie van aanvallend spel. Wij werken graag vanuit kleine compacte ruimtes om daarna tot aanval over te gaan”, aldus de trainer, die met een vriendelijk knikje duidelijk maakt dat er geen woorden meer volgen.

Dan nog maar een vraag. Wordt de wedstrijd tegen Ajax de zwaarste test voor zijn maagdelijke defensie? “Ajax heeft zowel ervaren als nieuwe spelers die goed bewapend zijn. Of dit onze zwaarste test wordt, zal blijken. Hoe hoger het niveau van onze tegenstanders, hoe zwaarder het spel. Het moet blijken wie er psychologisch het best op het spel is voorbereid.”

Als we zelf drie vragen hebben gesteld, worden we gesommeerd het daar bij te laten. Maximaal drie vragen per verslaggever. Op basis van de overige Oekraïense vragen van de collega’s komen we nog wel wat te weten, al houdt het niet over. 

De technische staf van Dinamo Kiev schotelde de spelers meerdere wedstrijdbeelden van Ajax voor. “We hebben de Europese wedstrijden gezien, maar ook de laatste tegen VVV-Venlo. Dat waren wedstrijden van verschillend niveau. Onze conclusie? Die analyse blijft een interne zaak,” aldus Khatskevich.

Wat is voor de ploeg die vorig seizoen als tweede achter Shaktar Donetsk eindigde eigenlijk een acceptabel resultaat in de Johan Cruijff Arena? Aanvoerder Sydorchuk: “We moeten beseffen dat dit pas de eerste confrontatie is. Er volgt nog een wedstrijd in Kiev, maar we gaan er alles aan doen om een doelpunt tegen Ajax te maken.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >