Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onana door het dolle voor club, supporters en Amsterdam

Andre Onana zakte direct na het laatste en verlossende fluitsignaal in het Olimpiyskyi Stadion door de knieën, de vuisten in de lucht stekend. Pure ontlading, blijheid en opluchting. Ajax gaat de Champions League in en de dolgelukkige doelman gaat mee.

29 augustus 2018 - 11:55
UsershyraProjectsajax_dataimages62791e4fb0ff3de4ba2c8c6df9e2354a_normal
Met Onana is het prima feest vieren! © Pro Shots

Door Floris Roos

Het feestje bij de doelman en zijn ploeggenoten is terecht. Ajax vindt zichzelf donderdag terug in de lotingballetjes van het miljoenenbal en dat is fantastisch. Wie had vooraf kunnen bedenken dat de ploeg drie voorrondes zou overleven? 

Hoi Andre, vertel, hoe voel je je?
Lachend: “Hoe ik me voel? Pffff, goed, heel goed. Echt fantastisch, dit is echt prachtig. We spelen Champions League, dat is geweldig, zeker voor deze ploeg. We zijn sterk en worden ook elke dag sterker.”

Feestje in de kleedkamer, lijkt me? Ik hoorde de muziek al door de gang schallen.
“Natuurlijk, dit is zo groots, weet je. We hebben dit ook echt verdiend, vind ik. We hebben er keihard voor gewerkt. We zijn ongelooflijk blij, geloof mij maar.”

Dinamo Kiev kwam furieus uit de startblokken en je moest al vroeg in actie komen.
“Ja weet je, ik sta daar om mijn werk te doen en dat deed ik goed. Zo’n snelle save na vijf minuten is zeker lekker en ik sta daar ook om de nul te houden. Ik ben blij dat we dat ook voor elkaar kregen.” 

Het was nogal een belangrijke redding. Je had ook zomaar na vijf minuten op achterstand kunnen komen…
“Jazeker, dat is zo. Het was heel belangrijk voor de ploeg, want als je ‘m gelijk om je oren krijgt, dan kan alles gebeuren. Die voorzet was gevaarlijk en ik kreeg gelukkig mijn vuist nog tegen de inzet. De corners waren ook link. We wisten vooraf ook al dat Dinamo Kiev sterk is met dode spelmomenten. Voor mij is het dan belangrijk om vol overtuiging voor zulke ballen te gaan, zeker in zo’n openingsfase. Die ballen moeten voor mij zijn en dat lukte gelukkig ook.”

Hoe belangrijk is dit succes voor dit team, zeker na afgelopen seizoen?
“Heel belangrijk, maar niet alleen voor de spelers, maar ook voor de club, de supporters en de stad Amsterdam. Wat ik zei, dit is groots, je speelt niet elk jaar Champions League.”

Ajax kreeg na de gemiste penalty van Tadic volop kansen, maar scoorde niet. Hoe lastig is dat voor jou als keeper?
“Niet. Natuurlijk wil ik dat mijn team scoort, maar ik hou mij vooral bezig met het houden van de nul. Ik kan immers de doelpunten niet maken en heb er ook geen invloed op. We zijn een team, maar we hebben allemaal onze eigen rol te spelen. Klaas Jan Huntelaar is bijvoorbeeld een fantastische speler voor ons. Hij scoort veel, maar nu had hij pech dat het niet lukte, dat kan gebeuren. Ik kan vanuit mijn positie alleen maar kijken en hopen dat die bal erin gaat.”

Ajax zit donderdag in de balletjes. Waar hoop je op?
“Daar denk ik serieus nog niet over na, dat meen ik echt. Ons doel was kwalificatie en dat is gelukt. We did it. Op de dag van de loting ga ik pas nadenken over de mogelijke tegenstanders, maar eigenlijk maakt het mij niet zo veel uit.”

Ben je, achteraf gezien, blij dat je nog altijd bij Ajax speelt?
“Natuurlijk ben ik blij! Maar met voetbal weet je het niet. Vandaag ben je hier en morgen kan alles anders zijn. Dat is voetbal. Ik heb dat al met zo veel spelers zien gebeuren. Ik heb al zo veel vrienden, of nou ja, collega’s zien vertrekken. Maar echt, ik ben hartstikke blij bij Ajax. Ik heb een contract tot 2021. Als ik in Amsterdam blijf, dan is dat goed. Ik ben een jonge doelman, ik doe elke wedstrijd mijn best en ben hartstikke blij dat we Champions League gaan spelen.”

Wat betekent kwalificatie voor de Champions League voor jou persoonlijk?
“Voor mij is het ontzettend belangrijk. Weet je: ook ik wil elke dag beter worden en daarvoor zijn wedstrijden op het hoogste podium noodzakelijk. Dit hebben we nu met z'n allen voor elkaar gekregen en dat is wel een klein feestje waard.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >