Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Minder balbezit voor De Ligt voorlopig puur toeval

We zijn drie wedstrijden onderweg en hoewel het voor Ajax nog een beetje zoeken is, vallen er toch ook al zeker dingen op. Zo sprong het ons in het oog dat Matthijs de Ligt eigenlijk maar weinig aan de bal komt. Erik ten Hag doet dit voorlopig af als toeval.

10 augustus 2018 - 14:49
UsershyraDesktopajax_dataimages35f7859d791f520217d0af6f9e214fa5_normal
Met de duelkracht van de aanvoerder zit het nog wel steeds goed. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Wij kunnen na een wedstrijd van Ajax niet wachten tot we de passmaps gemaild krijgen, omdat dit allerlei interessante zaken vertelt over de wedstrijd die net is afgelopen. Bij de drie duels die seizoen 2018/2019 tot dusver oud is, valt op dat De Ligt een bijrolletje speelt.

De duelkracht van De Ligt is nog altijd dikke prima en met name bij de return tegen Sturm Graz (1-3) hield hij de spits regelmatig van de bal, maar verder bemoeide hij zich niet echt met het spel. Dit was op bezoek bij Standard Luik (2-2) wederom het geval.

“De rol van Matthijs is niet direct veranderd,” reageert Ten Hag op een vraag van Ajax Life. “Het is wel zo dat Frenkie de Jong achterin stond in Oostenrijk en voordat hij zijn blessure opliep, zag je hetzelfde: Frenkie was en is heel dominant in de opbouw.”

“Dan is het logisch dat Matthijs dit wat minder is. Na Frenkie’s blessure profileerde Matthijs zich weer, richting het einde van de competitie,” vervolgt Ten Hag, die Ajax voorlopig laat voetballen volgens zijn nieuwe, dynamische systeem.

“Je hebt natuurlijk ook met een tegenstander te maken. Als Frenkie of Daley Blind veel aan de bal is, gaat een tegenstander zich ergens op richten. Dan kan Matthijs prima die inschuivende rol op zich nemen. Wij houden hem zeker niet tegen. Sterker nog, wij stimuleren dat. Ik heb het liefst twee centrale verdedigers die kunnen inschuiven.”

Daar komt bij dat Blind en De Ligt in België voor het eerst echt het centrale duo achterin vormden. “Je kunt nog niet oordelen over hun wisselwerking,” merkt Ten Hag terecht op. “Maar met Frenkie is het duidelijk: hij is heel dominant achterin, hij is ook eigenlijk een middenvelder, en dat maakt het logisch dat hij meer initiatief neemt. Het is alleen ook weer niet zo dat ik zeg: Matthijs, dat is niet jouw werk. Hij kan het net zo goed.”

Zie hieronder passmaps van de laatste twee wedstrijden, waaruit de 'bijrol' van De Ligt blijkt.

 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >