Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Het tijdperk voor Tadic: tien keer rugnummer 10

Een toch wat verrassend gebeuren: Dusan Tadic neemt rugnummer 10 over van Hakim Ziyech. Dat leverde enig gedoe op, al was het maar omdat veel supporters al een shirtje van Tadic met nummer 11 kochten. De Servische aankoop krijgt hoe dan ook nummer 10. Vele grote namen gingen hem voor. We namen een kleine duik in het verleden van een aantal illustere en minder illustere nummer 10’s in Amsterdamse dienst.

03 augustus 2018 - 17:45
UsershyraDesktopajax_dataimages0ea96864e70a787d2cca23eafa28d64a_normal
Brian Laudrup heeft gescoord tegen sc Heerenveen. © Ajax Images

Door Floris Roos

Bij veel namen uit onderstaande lijst denk je: tuurlijk, wist ik wel. Toch is het fijne ‘trip down memory lane’ als je de tien namen langsloopt. De ene nummer 10 spreekt meer tot de verbeelding dan de ander!

Dennis Bergkamp (1992-1993)
Aanvallende middenvelder Bergkamp speelde bij Ajax slechts een jaartje met rugnummer 10. Voor ons gevoel was dat veel langer, maar dat is kennelijk vooral omdat hij vaak geduid wordt als een ‘type nummer 10’. Daarbij droeg hij na zijn jaren bij Ajax alleen nog maar nummer 10. Zowel bij Internazionale als tijdens zijn jaren in Engeland bij Arsenal. Ook in Oranje droeg de ‘non-flying dutchman’ vaak nummer 10.

Jari Litmanen (1993-1999)
Bij rugnummer 10 denkt de doorgewinterde Ajaxsupporter doorgaans gelijk aan Jari Litmanen. Wij vermoeden dat dit ook nooit zal veranderen. De Fin staat symbool voor dit nummer en blijft voor altijd een van de grootste publiekslievelingen. Hij begon zijn carrière bij Ajax met de rugnummers 15 en 14, maar na het vertrek van Bergkamp kreeg hij nummer 10. Met dat cijfer achterop won hij bij Ajax zo’n beetje alles wat hij maar kon winnen. In 1999 vertrok hij naar Liverpool, om uiteindelijk via FC Barcelona in 2002 weer terug te keren bij Ajax. Zijn oude rugnummer was vergeven, maar hij droeg het nummer 20 (twee keer 10) nog twee seizoenen met verve.

Brian Laudrup (1999-2000)
Jammer genoeg speelde Brian Laudrup nooit bij Ajax samen met zijn broer Michael. Die was al weg uit Amsterdam toen Brian er neerstreek. De jongste van de twee Denen speelde een jaartje in de Arena, alvorens hij zijn kicksen aan de wilgen hing. Zijn rugnummer dat jaar? Juist, nummer 10. Bij Ajax won hij geen prijzen, maar op de tribunes was het bij vlagen wel genieten van de speler Brian Laudrup. Die balbehandeling... Smullen!

Richard Knopper (2000-2002)
Het shirt met rugnummer 10 ging in 2000 van Laudrup naar Richard Knopper. Dat was nogal een overgang, maar de geboren Hagenees droeg toch twee seizoenen lang het Ajaxshirt met rugnummer 10. Het jaar voor hij met dat nummer ging spelen, scoorde hij maar liefst vijftien maal voor Ajax in de eredivisie, maar de jaren erna kon hij die prestatie nooit evenaren. Hij vertrok in 2002 naar het Griekse Aris Saloniki, maar keerde al na een jaar terug in de eredivisie. In Nederland speelde hij achtereenvolgens nog bij sc Heerenveen, Vitesse en ADO Den Haag om zijn carrière in Indonesië af te sluiten bij PSM Makassar.

Rafael van der Vaart (2003-2005)
Hoewel Van der Vaart al in 1999 debuteerde voor Ajax, kreeg hij het shirt met rugnummer 10 pas in 2003 en droeg het twee seizoenen. In de jaren ervoor speelde onder andere Steven Pienaar al met 10 op zijn rug. Van der Vaart droeg destijds zijn geliefde nummer 23. Nummer 10 bracht Van der Vaart bij Ajax weinig geluk. “Zo’n beetje alles wat ik met nummer 23 deed veranderde in goud. Later voetbalde ik even met rugnummer 10. Ik bakte er toen weinig van,” zei de middenvelder daar ooit over. Van der Vaart koos later bij andere clubs dan ook steevast voor rugnummer 23.

Wesley Sneijder (2006-2007)
Vijf seizoenen speelde Sneijder in het eerste elftal bij Ajax, maar alleen in zijn laatste jaar prijkte het nummer 10 op zijn roodwitte shirt. In de vier seizoenen ervoor droeg hij achtereenvolgens tenues met de rugnummers 15 en 18. Dit had ook te maken met het feit dat Van der Vaart en Steven Pienaar in die jaren al met nummer 10 op de rug speelden. Sneijder zou het na zijn vertrek bij Ajax ruimschoots goed maken. Bij Real Madrid, Internazionale, Galatasaray, OGC Nice en Oranje speelde de spelmaker regelmatig met 10 op zijn rug. Net zoals hij dat vandaag de dag nog altijd doet bij Al Gharafa.

Albert Luque (2007-2008)
Ajax trok in augustus 2007 de Spanjaard Albert Luque aan. De aanvaller kwam over van Newcastle United en kreeg gelijk rugnummer 10 toebedeeld. De Catalaan tekende voor drie jaar in Amsterdam, maar zou slechts een jaartje blijven. Een succes werd zijn verblijf bij Ajax niet. Na in de eerste maanden redelijk veel te hebben gespeeld op de linksbuitenpositie, verloor hij zijn plek. Van regelmatig invaller, naar bankzitter naar tribunegast. Ook zijn ruzie met Luis Suarez hielp niet mee. Tijdens de klassieker in De Kuip kregen de twee aanvallers het met elkaar aan de stok, waarbij Luque een schopbeweging maakte naar Suarez. Coach Adrie Koster greep tijdens de rust in en wisselde beide kemphanen. De twee daaropvolgende seizoenen verhuurde Ajax Luque aan Malaga.

Miralem Sulejmani (2008-2010)
Miralem Sulejmani kwam in 2008 voor het recordbedrag van 16,25 miljoen euro over van sc Heerenveen. Het shirt met nummer 10 lag voor hem klaar. Coach Marco van Basten gebruikte de Serviër vooral op de flanken, maar posteerde hem zo nu en dan ook achter de spits. Een succesverhaal werd zijn tijd bij Ajax niet. De transfersom bleef een thema en toen Martin Jol trainer werd, uitte de coach kritiek op de fitheid van Sulejmani. Het leidde er mede toe dat de Ajacied door Jol uit de selectie werd gezet en na de training trappen moest lopen in de Arena om fit te worden. Een vernedering in de ogen van de speler. Na het vertrek van Jol kreeg Sulejmani onder Frank de Boer weer speeltijd. Even leek het de goede kant op te gaan, maar uiteindelijk vertrok Sulejmani toch met bonje bij Ajax en zocht hij zijn heil bij Benfica. Inmiddels speelt hij alweer een poosje bij BSC Young Boys.

Siem de Jong (2010-2014)
Siem speelde afgelopen jaar met rugnummer 23 en we schatten de kans op een kleine nul procent dat hij bij Ajax ooit nog zijn oude rugnummer 10 terug verovert. In zijn eerste Ajaxperiode speelde Siem maar liefst vier jaar met dat nummer. Zijn hoogtepunt met dat getal op zijn rug? Dat is natuurlijk het behalen van de derde ster, waar Siem een groot aandeel in had door tijdens de kampioenswedstrijd tweemaal te scoren. Die 15e mei in 2011 staat bij elke Ajacied in zijn geheugen gegrift.

Davy Klaassen (2014-2017)
Juichte er ooit een nummer 10 mooier dan onze Davy? We zijn heus niet van de juichpolitie, maar wanneer Davy doel trof in Ajaxshirt dan leverde dat doorgaans puike platen op. De mooiste juichfoto’s van de geboren Ajacied hadden eigenlijk in Stockholm gemaakt moeten worden, maar we weten allemaal hoe dat afliep. Captain Klaassen vertrok na de verloren finale naar Everton, maar beleefde in Engeland een uiterst moeizaam jaar vol teleurstellingen en is inmiddels neergestreken in Duitsland bij Werder Bremen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >