Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Dinamo Kiev - Ajax

De spanning loopt aardig op… Ajax trapt om 21.00 uur Nederlandse tijd af voor de allesbeslissende wedstrijd waarin het deelname aan Champions League moet zien veilig te stellen. Om de zenuwen wat te kanaliseren, tref je hieronder drie dingen die aardig zijn om even mee te pakken richting de wedstrijd.

28 augustus 2018 - 08:37
UsershyraDesktopajax_dataimagescba0e11836f88f1a2579a1fd7df6c0d4_normal
Zien we dit beeld dinsdagavond ook weer Donny? © Ajax Images

Ten Hag wil moedig Ajax zien
Tijdens de persconferentie zagen we een strijdbare Erik ten Hag achter de microfoon zitten. Of zijn selectie de spanning voelt voor de wedstrijd? Oh jazeker en daar is de trainer alleen maar blij mee. “Natuurlijk, dat is juist nodig. De spanning moet ook opgevoerd worden. Dinsdag moeten we losgaan. We willen winnen met onze eigen speelwijze. Een goal maken kan heel belangrijk zijn en daar zullen we ook voor gaan.”

De trainer wil gevaarlijke situaties uit dode spelmomenten voorkomen, juist door aan het eigen spel vast te houden. “We moeten moedig spelen in balbezit en hoog staan. We moeten ver van de goal proberen te blijven. Uit of thuis maakt niet uit, we moeten hier dezelfde speelwijze hanteren. Daar zijn we goed in.”

Als Ajax aftrapt in Kiev is het daar 22.00 uur gezien het tijdsverschil met Nederland van een uur. Dat is later dan veel spelers zijn gewend, maar volgens Ten Hag heeft het geen invloed. “Het is maar een uurtje later. Het verandert voor ons niet veel aan de voorbereiding.”

'Frenkie in Oranje!’
Tijdens de afsluitende training in het immense stadion zagen we de gebruikelijke dingen: kleine rondo, diverse partijvormen en het traditionele afwerken op de goal. Precies dat laatste is altijd fijn om naar te kijken. Waar de ene speler het vizier nog even scherp moet stellen, daar schiet de ander de ballen strak in de kruising.

Het groepje afwerkers op doel was overigens niet groot. We zagen Dusan Tadic, Zakaria Labyad, Klaas Jan Huntelaar, Hakim Ziyech, Dennis Johnsen en Frenkie de Champions League-ballen op doel rossen. Het was aan Kostas Lamprou om zijn doel schoon te houden.

Het was aardig om Frenkie in het groepje afwerkers bezig te zien. Het zou voor de middenvelder best lekker zijn om weer eens doel te treffen in Ajax 1. In eredivisieverband schoot Frenkie nog maar eenmaal raak. Dat was in mei 2017 toen Ajax met 4-0 won van Go Ahead Eagles.

Frenkie moet duidelijk nog oefenen op zijn schot, blijkt als we de training volgen. Veel ballen gaan flink naast of ver over. Het levert hilariteit op bij zijn collega's. Maar dan, net als onze telefooncamera draait, schiet Frenkie de bal heerlijk in de winkelhaak. Lamprou kan er nooit bij. Het geluid van de bal in het net is fijn. We horen een lachende Huntelaar nog iets roepen als “Frenkie in Oranje!”

Arbitrage bij Skomina in Sloveense handen
Damir Skomina is door de Uefa gevraagd af te reizen richting Kiev om de returnwedstrijd tussen Dinamo en Ajax in goede banen te leiden. Zijn naam doet vast een belletje bij je rinkelen. Inderdaad, de Sloveen floot in 2017 de verloren Europa League-finale tegen Manchester United in Stockholm.

Hopelijk geeft de afloop dinsdagavond meer reden tot blijheid bij Ajaxsupporters. Skomina krijgt hulp van een flinke batterij aan collega’s en landgenoten. Zo zijn Jure Praprotnik en Robert Vukan door de Uefa aangesteld als assistent-scheidsrechters. Zij hanteren de twee vlaggen. Tomaz Klancnik zien we in het Olympisch Stadion langs de lijn als vierde official. Tot slot fungeren Matej Jug en Slavko Vincic als zogeheten ‘additional assistant referees’. Het zijn de mannen die goed in de gaten houden wat er in de beide strafschopgebieden gebeurt.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >