Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Dinamo Kiev

Dinamo Kiev vormt voor Ajax de allerlaatste horde richting een ticket voor de groepsfase van de Champions League. Woensdagavond treft de ploeg van Erik ten Hag de Oekraïners voor de heenwedstrijd in eigen huis. Hieronder drie dingen die goed zijn om even mee te pakken richting wat hopelijk een mooie pot wordt!

22 augustus 2018 - 09:23
UsershyraDesktopajax_dataimages62d3f23a930a2fa8daa8dc1c7b195f2a_normal
Zij die erbij waren in 2010 weten: dit was geweldig. © Ajax Images

Andre Onana doet beroep op steun supporters
Het is niet de eerste keer dat onze keeper dingen zegt over de supporters in de Arena. In aanloop naar woensdagavond is Onana wederom uitgesproken in De Telegraaf. De goalie hoopt vurig op de steun van zijn thuispubliek.

“De supporters gaven ons tegen Standard Luik extra power. Als de Arena vol is, kan dat een wapen zijn. Maar als we de eerste twintig minuten niet scoren, keert het publiek zich weleens tegen ons. Natuurlijk zijn wij Ajax, maar het lukt niet altijd om snel een doelpunt te maken. Dus wat ik de supporters wil zeggen: we proberen jullie te vermaken, zodat jullie genieten. Maar als het ons even niet lukt, steun ons en push ons naar de overwinning.”

De Arena kolkte eerder thuis tegen Dinamo Kiev
Het kan voor de gemoedsrust van Onana goed zijn om de beelden van Ajax - Dinamo uit 2010 eens terug te kijken. In dat jaar wist Ajax zich over twee wedstrijden te ontdoen van de Oekraïense grootmacht, waardoor het zich toegang verschafte tot de groepsfase van de Champions League.

In Kiev speelde Ajax in het heenduel destijds met 1-1 gelijk. Jan Vertonghen trof toen doel in het Velery Lobanovsky Stadion. Het was geen slechte uitgangspositie voor de return in wat een kolkende Arena zou worden. Zij die erbij waren herinneren zich maar al te goed wat een ongekend goede sfeer er die avond werd gecreëerd door spelers en publiek.

Ajax won met 2-1 (doelpunten Suarez en El Hamdaoui) en na het laatste fluitsignaal barstte een groot feest los in en rondom de Arena. De uitzinnigheid was amper eerder vertoond in het stadion. Het was een zinderende ontknoping, nu alweer acht jaar geleden.

Ditmaal speelt Ajax eerst thuis en pas daarna uit, dus is de situatie logischerwijs anders. Toch zou het fantastisch zijn als het Ajax en de supporters weer lukt om de Arena samen te laten kolken. Precies zoals Onana hoopt.

Clément Turpin is de man met de fluit
De Fransman Clément Turpin fluit de wedstrijd tussen Ajax en Dinamo Kiev woensdag om 21.00 uur in gang. De fluitist wordt hierbij geassisteerd door zijn landgenoten Nicolas Danos en Cyril Gringore. Zij trekken sprintjes langs de zijnlijnen en steken waar nodig hun vlag in de lucht. De leiding is sowieso geheel in Franse handen, met Guillaume Debart en Nicolas Rainville en Ruddy Buquet als de twee ‘additional assistant referees’. Zij zijn twee extra paar ogen voor situaties die plaatsvinden in de beide strafschopgebieden.

De laatste wedstrijd die Turpin floot in de Johan Cruijff Arena is er eentje die we liever vergeten. In 2013/2014 floot hij Ajax - FC Salzburg in de zestiende finales van de Europa League. De Amsterdammers werden volledig zoek gespeeld en na negentig minuten stond er een ontluisterende 0-3 op het scorebord. Turpin gaf de bezoekers destijds een strafschop en trok in totaal vijf gele kaarten.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >