Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Blind heeft geen zin in clichés, maar rept wel al over finales

De slechte start van Ajax in de eredivisie roept helaas niet de leukste vragen op. En op 'vervelende' vragen volgen meestal ook geen leuke antwoorden. Dit klinkt als een uitstekende samenvatting van ons gesprek met Daley Blind, kort na afloop van de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (1-1).

12 augustus 2018 - 13:59
UsershyraDesktopajax_dataimages79db5790bf3e522f78f5c62c3a9ef031_normal
Daley is fit, maar heeft nog geen ritme. Dat ritme komt eraan. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Daley, wat is er over van het goede gevoel dat rond Ajax hing?
“Op dit moment, weinig denk ik. Het resultaat is daar de oorzaak van, we hebben het verre van goed gedaan. Als we met dit spel wel hadden gewonnen, stond ik hier met een beter gevoel. Dan krijg ik dezelfde vragen, laat duidelijk zijn dat het spel verre van goed was, maar het is het resultaat dat telt en 1-1 tegen Heracles is niet goed genoeg. Iedereen staat weer met beide benen op de grond, ook als dit bij een aantal jongens nog niet zo was. Het is heel zuur, maar we moeten snel door omdat dinsdag alweer Standard Luik wacht.”

Was het nodig om met beide benen op de grond gezet te worden?
“Wat mij betreft niet, ik heb Heracles ook zeker niet onderschat. En ik denk de rest van het team ook niet. Nee, we hebben het niet te gemakkelijk opgevat. Er wordt in de media geroepen dat we met twee vingers in onze neus kampioen worden... We mogen best favoriet gemaakt worden, maar we worden wel heel erg gebombardeerd. Maar goed, we staan nu met beide benen op de grond. Elke wedstrijd is een finale en een wedstrijd op zich, maar we moeten het wekelijks laten zien.”

Je zult vaker ploegen treffen die voetballen als Heracles...
“Heracles verdedigde goed, maar probeerde bij vlagen ook te voetballen en daar hebben we geen goed antwoord op gegeven. Tweede ballen werden niet gewonnen, we gingen te slap duels aan en zij konden daardoor op de counter eruit. Het veld was ook veel te groot. Misschien had Heracles in de eerste helft wel meer balbezit dan wij. Dat kan gewoon niet in eigen stadion. Als het niet loopt en we laten ook nog eens kansen liggen... Dat kunnen we ons niet permitteren als het niet loopt.”

Hoe fit ben jij? En als je volledig fit bent, hoe lekker zit je al in je ritme?
“Ik denk dat ik fit ben, maar ik heb natuurlijk ritme nodig. Ik heb nog niet veel gespeeld, maar dat gaat komen. Ik voel me sterker worden tijdens trainingen en wedstrijden. Dat komt goed. Of ik een dieseltje ben? Ik ben in ieder geval geen benzine, haha. Het gaat goed komen. We moeten ook niet doen alsof het seizoen al verloren is. Dit was de eerste wedstrijd en er is nog niets aan de hand. We hebben genoeg om mee aan de slag te gaan en het is goed dat er verbeterpunten zichtbaar zijn, maar dit is een grote domper en iedereen moet beseffen dat dit niet kan.”

De laatste inhaalraces van Ajax waren niet succesvol. Iedereen werd er toch juist van doordrongen dit scenario te voorkomen?
“Ik kan clichés blijven opnoemen, maar we moeten als team beseffen dat iedere wedstrijd een finale op zich is en dat we iedere week drie punten nodig hebben om kampioen te worden. Het is aan de trainer om dat zo goed mogelijk neer te zetten, naar zijn idee.”

Maar er speelde zich toch een cliché af? En als er iets anders speelde, hoef jij het toch ook niet over clichés te hebben?
“Het is heel simpel en het was in alle opzichten niet genoeg.”

Wat moet er dinsdag gebeuren?
“We moeten fysiek en qua duelkracht hetzelfde of meer brengen dan de tegenstander en dan ben je al een heel eind, want voetballen kunnen we. Dan moet het plan goed zijn en gaan we winnen. Gemakzucht? Dat zal er zeker niet zijn, vorige week was daar ook geen sprake van. Standard was in de eerste helft al beter en kreeg veel meer kansen: 21 schoten op doel. Veel schoten waren van grote afstand, maar die ene gaat er wel in... Ik kan niet zeggen dat Ajax domineerde en wij als gevolg daarvan gemakzuchtig werden. Eerder het tegenovergestelde, denk ik. We weten nu wat Standards krachten zijn en waar we voor moeten waken.”

De buitenspelers van Standard trokken na rust naar binnen, net zoals Ajax doet. Hoe valt zulk gevaar in te dammen?
“Ik ga nu niet een heel tactisch plaatje uitleggen. Je hebt de wedstrijd zelf ook gezien. De trainer komt nog met zijn analyse en zal uitleggen wat wij het beste kunnen doen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >