Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax - Heracles geleid door Gözübüyük en VAR Van Boekel

Volgens goed gebruik maken we altijd keurig bekend wie de fluitist is bij wedstrijden van Ajax. Serdar Gözübüyük rijdt zaterdag richting de Johan Cruijff Arena voor Ajax’ eredivisieopening tegen Heracles Almelo. Gözübüyük krijgt in de eredivisie voor het eerst ondersteuning van een VAR. Een primeur.

10 augustus 2018 - 12:27
UsershyraDesktopajax_dataimagese50509b9e70fdcdac72f2e6225d6b9f7_normal
Een kijkje in het nieuwe ARAG KNVB Replay Center. © KNVB

Tijdens het WK in Rusland zagen we allemaal hoe de VAR (Video Assistant Referee) het spelletje eerlijker maakt, al was er ook nog wel het nodige aan te merken op hoe het allemaal in zijn werk ging. We gaan hoe dan ook veel horen en zien van de VAR, want ook de eredivisie beleeft vrijdag zijn vuurdoop als PEC Zwolle en sc Heerenveen het nieuwe voetbaljaar aftrappen.

Een dag later is Ajax aan de beurt. Scheidsrechter Gözübüyük fluit het duel in gang en wordt vanuit het zogeheten ‘ARAG KNVB Replay Center' bijgestaan door VAR Pol van Boekel. Dit controlecentrum staat op de KNVB Campus in Zeist en kun je zien als een control room voor video-arbitrage.

De KNVB stelt op zijn website dat er met man en macht is gewerkt om deze ruimte voor het nieuwe seizoen klaar te stomen. In het centrum zijn zes werkstations, waarmee er bij vijf eredivisiewedstrijden tegelijk een videoscheidsrechter actief kan zijn. Er is ook een werkstation als back-up, in geval van calamiteiten.

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, is trots op de dingen die zijn bereikt. “Dit is de bekroning van een proces van zeven jaar. In 2011 begonnen we met een idee en nu zijn we klaar om het volledig in te zetten in de eredivisie,” aldus de aanjager van het eerste uur.

Klaar is het project natuurlijk nog niet en er zal heus nog veel discussie zijn. Dat bleek wel uit het WK in Rusland. De Jong weet dat ook. “Het protocol voor video-arbitrage zal zich ongetwijfeld ontwikkelen en zelf blijven we investeren in het coachen van ons scheidsrechterscorps. Bovendien gaan we veel aandacht besteden aan hoe we de communicatie naar het publiek in de stadion en de kijkers thuis zo goed mogelijk kunnen laten verlopen.”

Het is interessant om te volgen hoe de bond deze communicatie naar de supporters wil optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan herhalingen op de grote schermen, maar we laten ons graag verrassen.

Ajax - Heracles begint zaterdagavond om 18.30 uur. Behalve de man met de fluit en de VAR zijn er natuurlijk ook nog assistent-scheidsrechters en een vierde official. Laurens Gerrets mag die laatste rol op zich nemen en Bas van Dongen en Dave Goossens hanteren de vlag.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >