Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajacieden hebben wel erg veel vertrouwen in goede afloop...

Pfoe, de return moet nog gespeeld worden! Diverse kopstukken van Ajax zijn wel erg positief in aanloop naar de return tegen Standard Luik. Ajax gooide in België een zeer positieve uitgangspositie overboord – het werd 2-2 – en moet nog vol aan de bak.

09 augustus 2018 - 11:04
UsershyraDesktopajax_dataimages9759e038b47429296fa1c65546da7a3c_normal
Hmm, Blind weet al wat Ajax in de groepsfase beter moet doen... © Pro Shots

Het tweeluik had allang beslist kunnen zijn, ware het niet dat Klaas Jan Huntelaar en Hakim Ziyech grote kansen op een Ajaxtreffer lieten liggen. Tot overmaat van ramp maakte Standard in blessuretijd de gelijkmaker vanaf de strafschopstip.

Deze gang van zaken doet denken aan de zomer van 2015. Ajax kwam toen met 0-2 voor tegen Rapid Wien en zag de tegenstander net zo goed langszij komen. “Dat komt thuis wel goed,” was de algemeen heersende opinie. Dat kwam het niet. Er werd 2-3 verloren.

“Ik zie geen enkele aanleiding dat we deze goede uitgangspositie weggeven,” stelt Erik ten Hag tegenover De Telegraaf. “Een voorwaarde is wel dat we ons niveau van de eerste helft halen, want Standard is een goede tegenstander met veel power. We moeten goed zijn aan de bal.”

Dat Standard een goede tegenstander is, met veel power, hebben we kunnen zien. Niet alleen in de tweede helft, maar ook in de eerste 45 minuten. De Belgen trokken het spel stiekem nog wat meer naar zich toe dan Ajax deed.

“Ik heb in de rust al op die wedstrijd tegen Rapid Wien gewezen. Ik kon me die wedstrijd herinneren en heb die benoemd. Dan is het jammer dat we toch onze neus stoten,” aldus Ten Hag, die Ajax steeds sneller de bal zag verspelen. De onnauwkeurigheid nam toe.

“Daardoor werd er steeds meer sprake van vechtvoetbal en moesten we terug. Dat is niet ons spel, wij moeten ‘vast’ zijn in balbezit. Alleen zo kun je onder de druk uitblijven en kansen creëren. Dat deden we na rust te weinig.”

Ten Hag weet dus zeker dat van een Rapid-scenario geen sprake zal zijn. Daley Blind heeft het er al over dat Ajax – eenmaal in de groepsfase aanbeland – niet dezelfde fouten mag maken als in Sclessin. Laten we wel wezen, Daley: Ajax is pas halverwege.

“We moeten meer doen als we het als ploeg moeilijk hebben. Compacter verdedigen als team, meters maken. We willen graag naar voren en de tegenstander onder druk zetten, maar dat kan niet altijd,” deelt Blind met het Algemeen Dagblad.

“Aan de bal zijn we meestal comfortabel, zonder bal niet. We willen graag Champions League spelen, maar dan moeten we ons veel beter organiseren. Wat wij deden tegen Standard, kun je je in de groepsfase niet veroorloven.”

Die groepsfase is nog ver weg. Ajax moet eerst thuis tegen Standard aan de goede kant van de score zien te blijven, daarna wacht nog een play-off om een startbewijs voor de groepsfase.

“Wij moeten in staat zijn orde op zaken te stellen als de tegenstander tactisch anders gaat spelen of een slotoffensief inzet. Ik kon door het kabaal in het stadion amper mijn medespelers bereiken, maar dat mag het probleem niet zijn. We moeten van elkaar weten wat we moeten doen. Dit is een wijze les, het mag geen dure les worden.”

Het blijft bij een wijze les, verwacht Lasse Schöne. De Deen sprak eerder tegenover Ajax Life al de verwachting uit dat het goed komt in de Johan Cruijff Arena. “Ja, absoluut,” is zijn reactie op de vraag of Ajax alsnog weet door te stoten.

“Ik heb er het volste vertrouwen in, zeker voor eigen publiek. Maar goed, dan moeten we het wel op een andere manier doen dan tijdens de tweede helft in België. Dat is natuurlijk ook duidelijk.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >