Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Zwak voor Daley

Ik moet zeggen dat ik vanmorgen best wel blij werd van de cover van Telesport. Als hij van Manchester United de wachtkamer mag verlaten, voetbalt Daley Blind dit seizoen weer in het shirt van Ajax. Het lijkt me dat Ajax hier een prima slag kan slaan.

02 juli 2018 - 14:58
UsershyraDesktopajax_dataimages34a964cc7d7f8d033417c92f13f82a7e_normal-2

Er zijn ongetwijfeld mensen die van alles vinden van de mogelijke terugkeer van Blind, al is het maar omdat zijn achternaam werkt als een rode lap op een stier. Dat was in zijn eerste periode bij Ajax ook al het geval, maar Daley worstelde en kwam boven.

Natuurlijk, hij speelde vorig seizoen niet zo gek veel bij Man Utd. Dit had met blessures te maken, maar of hij nog voorkomt in de plannen van José Mourinho blijft de vraag. Als United serieus plannen heeft om de top weer te bestormen, denk ik dat je Daley inderdaad moet doorselecteren.

Dat is niet slecht bedoeld! Daley heeft het in Manchester goed gedaan. Als je puur kijkt naar zijn cijfers misschien wel stukken beter dan verwacht. De FA Cup en Europa League wint ook niet iedereen. Ik had zulke prijzen niet verwacht toen ik hem na een potje met Jong Ajax trillend als een rietje aantrof in de kleedkamergang van De Toekomst.

Daley speelde in die tijd amper bij het eerste en tegen het einde van die bewuste wedstrijd schoot de kramp erin, puur omdat hij het niet meer gewend was negentig minuten te krijgen. De niet zo fluwelen revolutie was nog volop gaande en hij was als de dood om tijdens het interviewtje iets verkeerds te zeggen.

Toen ik mijn recorder uitzette en er niets meer werd opgenomen, zag je Daley ontdooien. Zo, dat zit erop. Ook weer overleefd. De korte nababbel was dan weer vrij ontspannen, maar in niets zag je hier een toekomstig Ajacied van het Jaar of winnaar van de Gouden Schoen, laat staan een voetballer die Manchester United zou dienen.

Ik trof Daley trillend als een rietje aan in de kleedkamergang van De Toekomst.

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat het Blinds geluk is geweest dat hij tijdens het jaar 2011/2012 niet geblesseerd raakte. Al zijn teamgenoten waren dat wel, korte of langere tijd. Daley speelde niet altijd evengoed, maar wel week in en week uit. Frank de Boer liet hem staan en uiteindelijk volgde de beloning. In het spoor van Jan Vertonghen ging het langzaam steeds beter.

Toch duurde het een tijdje voordat dit besef doordrong. Daley had het zwaar, zijn relatie met de supporters verliep moeizaam. Dit wist Daley zelf ook wel. Hij merkte er in alle eerlijkheid iets over op tijdens een interview dat zaterdags werd gepubliceerd door, ik meen, het Algemeen Dagblad. Ik weet dit nog goed omdat er die zaterdag vlak voordat ik zelf moest voetballen een telefoontje van de persafdeling volgde.

Er was een beetje paniek in de Arena. Daley zei helemaal geen gekke dingen, maar het kon wel verkeerd uitgelegd of opgevat worden. Dat gebeurde dan ook, want van iedere quote kunnen sommige websites een raar verhaal maken en doen alsof iets veel heftiger is dan in werkelijkheid blijkt.

Hoe dan ook, ik kreeg het verzoek mee te denken hoe de ‘schade’ kon worden beperkt. Ik vond dit vrij onnodig omdat Daley dus niets geks zei, maar er werd via @BlindDaley zelfs een tweet aan gewijd. Zelden hoopte ik zo vurig dat Daley die avond, tegen PSV, goed zou spelen. Hij speelde goed, gelukkig, Ajax won met 3-1.

De opmars van Daley was ingezet en zou pas stoppen na het winnen van vier titels. Bij zijn voorlaatste wedstrijd… Ho, wacht even. Die zin moet opnieuw. Bij zijn voorlopig voorlaatste wedstrijd in Ajaxshirt, tijdens AZ-uit, was Blind absoluut de beste speler van het veld. “Daley nog een jaar!” Hij was de eredivisie ontgroeid, zo veel was wel duidelijk. Er werd flink gezongen door het uitvak en speler en supporters namen afscheid van elkaar, zoals later in het stadion nog eens zou gebeuren.

En nu, vier jaar later, staat Daley op het punt om terug te keren. Omdat Amsterdam zo fijn is, omdat hij het zo leuk vindt om ploeggenoot te zijn van goede vriend Siem de Jong. Het doet een beetje denken aan de broederschap tussen Luis Suarez en Nicolas Lodeiro. Al is het bij een kind van de club vast niet zo extreem dat Daley alleen terugkeert als Siem van de partij is.

Stiekem had ik alleen wel graag gezien dat dit allemaal iets eerder was geregeld. Over ruim drie weken treedt Ajax alweer aan tegen Sturm Graz en Daley is een dieseltje. Nu nog op vakantie bovendien. De eerste weken van het seizoen zijn nooit zijn beste. En als hij terugkomt van een blessure is het ook weer eventjes zoeken en afstellen, zoals laatst wel bleek toen Oranje oefende tegen Slowakije.

Begin niet te gillen dat Blind er niets van kan als hij straks inderdaad weer een Ajaxshirt aantrekt en even moet inkomen. Laat hem voorgloeien en zijn dieseltje opwarmen. Dan komt het daarna vast allemaal wel weer voor elkaar. Gaan we doorrr?!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >