Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat ons opviel tijdens broeierig avondje tegen Sturm Graz

Ajax heeft goede zaken gedaan door in de tweede voorronden van de Champions League thuis met 2-0 te winnen van Sturm Graz. De ploeg van Erik ten Hag verschafte zich daarmee een prima uitgangspositie voor de return, volgende week woensdag in Oostenrijk. Dit viel ons op.

25 juli 2018 - 22:26
UsershyraDesktopajax_dataimagesfdf84cdc11771020ca9c70b5833635fd_normal
Het beslissende moment. Uitblinker Neres verdient een strafschop. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

De dure aankopen beginnen op de bank
Daley Blind en Dusan Tadic begonnen in de eerste Europese wedstrijd van dit seizoen op de bank. Erik ten Hag koos achterin naast Matthijs de Ligt voor Frenkie de Jong en linksvoor benutten David Neres en Hakim Ziyech beurtelings de ruimte. Beide spelers behoorden voor rust tot de betere Ajacieden en Ten Hag zal met vreugde hebben geconstateerd dat zij vaak aan de bal kwamen.

De blunder van Siebenhandl
Ajax was in de eerste helft zonder twijfel de bovenliggende partij. Al na zes minuten wilde Neres zijn ploeggenoot Klaas Jan Huntelaar op maat bedienen, maar de Braziliaan raakte de bal totaal verkeerd. Nog geen tien minuten later viel de verdiende openingstreffer wél. Rechtsback Noussair Mazraoui speelde Ziyech hard aan, de aanvaller stuurde Dario Maresic op de vierkante meter het bos in en haalde met rechts hard uit. De strakke bal stuitte net op voor doelman Jörg Siebenhandl, die zijn handen niet goed achter de bal kreeg en het schot knullig tot doelpunt promoveerde.

Het wippertje van Carel Eiting
Ajacieden die tegen stugge tegenstanders verrassende dingen kunnen doen, zijn spelers voor wie je naar het stadion komt. Carel Eiting deed het in de 23ste minuut. De middenvelder wipte de bal knap over de boomlange Oostenrijkse defensie en stelde Donny van de Beek zo op creatieve wijze in staat de tweede treffer te maken. Helaas miste Van de Beek, die ook in buitenspelpositie stond.

Huntelaar hapert, debuut Sierhuis
Huntelaar had de return in Oostenrijk tot formaliteit kunnen maken als hij zijn vizier op scherp had gehad. De spits kreeg voor rust al enkele opgelegde kansen en had pech met zijn afstandsschot van 25 meter op de paal. Na de rust was de Ajacied dicht bij zijn verdiende treffer met een goed gemikte kopbal die Siebenhandl ternauwernood uit het doel wist te tikken en miste hij bij de eerste paal een perfecte voorzet van Tadic. Ook de tweede uitstekende voorzet van de Serviër was niet aan Huntelaar besteed. Geheel vrijstaand, kopte hij ruimschoots over om vlak voor tijd plaats te maken voor debutant Kaj Sierhuis.

Hulde voor het Oostenrijkse uitvak
Zo’n tweeduizend fans van Sturm Graz waren hun ploeg achterna gereisd voor het Europese avontuur in Amsterdam. De Oostenrijkers lieten zich niet uit het veld slaan door de snelle achterstand en bleven als een man achter hun ploeg staan.

Ajax ontsnapt en mazzelt
Dat de Oostenrijkers gevaarlijk zouden zijn bij standaardsituaties en in de omschakeling was vooraf bekend. Toch liet Ajax zich na een klein uur verrassen toen het zelf een corner nam. Na weinig doortastend doordekken van Schöne en Neres, ontstond toch dat ene momentje waar iedereen voor vreesde. Met meer geluk dan wijsheid schoot Fabian Koch de bal na een razendsnelle uitbraak net langs de voor de bezoekers verkeerde kant van de paal.

Amper bekomen van de schrik kon er in de Johan Cruijf Arena worden gejuicht. Neres werd gevloerd in het strafschop en scheidsrechter Hernandez aarzelde geen moment: strafschop. Na een korte dialoog tussen Huntelaar en Schöne, legde de Deen aan voor de 2-0. Siebenhandl dook naar de goede hoek en pareerde de inzet, maar in de rebound schoot Schöne de bal alsnog beheerst tegen de touwen.

Symbolische eerste meters van Tadic
Onder luid applaus van de fans maakte Dusan Tadic na ruim een uur spelen zijn debuut als vervanger van Lasse Schöne. Zijn eerste stappen op de goed bespeelbare grasmat kon je gerust typerend noemen. Hij motiveerde zijn spelers, gaf aanwijzingen en dat alles onder luid gejuich van de Ajacieden in de uitverkochte Johan Cruijff Arena.Dat laatste gold uiteraard ook voor invaller Daley Blind die als een teruggekeerde zoon werd onthaald.
 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >