Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vier zaken die opvielen bij Ajax - Anderlecht

Ajax heeft in het Olympisch Stadion niet kunnen winnen van Anderlecht. De Amsterdammers leden een pijnlijke 1-3-nederlaag tegen de sterke en efficiënte Belgische counterformatie. Vier zaken die ons deze nostalgische voetbalavond opvielen.

13 juli 2018 - 21:20
UsershyraDesktopajax_dataimages06ec08f0505aaa02c4b6462c82241c93_normal
Wedstrijden van Ajax in het Olympisch Stadion maken altijd iets los. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Eerste speelminuten voor een vijftal Ajacieden
Zoals verwacht maakten enkele Ajacieden tegen Anderlecht hun eerste speelminuten van dit seizoen. Dat gold bijvoorbeeld voor de WK-gangers Hakim Ziyech en Kasper Dolberg. De Marokkaan speelde 45 minuten, terwijl de Deense spits n een uur spelen plaatsmaakte voor Klaas Jan Huntelaar. Ook de van blessures herstelde Donny van de Beek (lies), Siem de Jong (kuit) en Frenkie de Jong (enkel) kwamen een helftje in actie.

Anderlecht levensgevaarlijk met ‘Sturm Graz-tactiek’
Ajax oogde in de eerste helft bij vlagen kwetsbaar tegen de Belgische opponent. Anderlecht speelde vanuit een 3-5-2-systeem en hoewel Ajax in de eerste helft geregeld de bovenliggende partij was, bleken de Belgen gedurende de gehele wedstrijd het gevaarlijkst. Met name de snelle en sterke spits Landry Dimata (20) was geregeld een plaag voor de Ajaxdefensie. Wat dat betreft gaf de oefenwedstrijd Erik ten Hag genoeg stof tot nadenken richting het trainingskamp in Engeland.

Ajax mist Bandé en is voorzichtig met De Ligt
De transfermarkt begint langzaam op stoom te komen, dus schrokken we even toen de naam van Matthijs de Ligt op het wedstrijdformulier ontbrak. De verdediger, die tegen Steaua Boekarest afgelopen zaterdag nog negentig minuten maakte, ontbrak echter omdat hij tijdens de training een tik op zijn voet had gehad.

Eerder gaf Erik ten Hag al aan dat het cruciaal is dat iedereen zo fit mogelijk blijft in de voorbereiding om geen fysieke achterstand op te lopen. Daarom nam de technische staf geen enkel risico met de gewilde centrumverdediger. De Ligt reist naar verwachting ook gewoon mee naar Engeland waar Ajax komende week een tweede en laatste trainingskamp belegt.

Dat geldt helaas niet voor aanvaller Hassane Bandé. De Burkinees liep eerder op de dag tijdens een oefenwedstrijd tegen Jong Anderlecht een blessure op. Hij brak zijn kuitbeen en scheurde de binnenband van zijn enkel. De aanvaller is daardoor zeker tot de winterstop uit de roulatie.

Herinneringen ophalen op de tribune
Al voor de aftrap was het genieten rondom het Olympisch Stadion. Vele voetbalvaders - van wie een groot aantal getooid in een Ajaxshirt uit de jaren negentig - droomden weg bij het naderen van de heilige voetbaltempel. Terwijl de vaders naar binnen gluurden vertelden ze hun ‘debuterende’ kroost over de oude betonnen bak waarin Ajax ze in de jaren negentig zoveel hoogtepunten schonk. We hoorden meerdere voetbalvaders vol weemoed praten over de pisgeur die vroeger in het stadion hing. Een ervaring die jonge Ajacieden niet meer zullen meekrijgen in de Johan Cruijff Arena.

Ook tijdens de wedstrijd hing er een goede sfeer in het stadion, terwijl het spel daar eigenlijk totaal geen aanleiding tot gaf. De zevenduizend aanwezige Ajaxfans hadden er deze avond overduidelijk zin in. Eens te meer het bewijs dat het Olympisch Stadion nog steeds een uitstekend tweede huis voor Ajax en de aanhang is. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €5,-* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >