Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die ons opvielen bij Wolves - Ajax

Een groot deel van het beoogde eerste elftal van Ajax kwam donderdagmiddag niet verder dan 1-1 tegen Wolverhampton Wanderers. Is Ajax klaar voor Sturm Graz? Lastig te zeggen. Het was in elk geval geen hoogstaande wedstrijd, maar zoals altijd vallen er zaken op. Die hebben we hieronder voor jullie op een rijtje gezet.

19 juli 2018 - 16:50

Door Floris Roos

Frenkie begint als linker centrale verdediger
Hij wil zo graag op het middenveld spelen, maar tegen Wolverhampton Wanderers startte Frenkie de Jong toch echt centraal achterin naast Matthijs de Ligt. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat Daley Blind die positie overneemt en dat Frenkie alsnog naar zijn geliefde middenveld verhuist. Vorig jaar vulde Frenkie de rol achterin prima in, voordat hij voor lange tijd de lappenmand in ging. Nadien gaf hij meermaals aan liever op het middenrif te spelen, om daaraan toe te voegen dat hij in noodgevallen best achterin wil staan. Het zou zomaar kunnen dat dit thuis tegen Sturm Graz ook nog aan de orde is, waarna een fitte Blind snel het stokje overneemt. Sterker nog, dat deed Blind al direct na rust.

Voorzichtig met Blind en Frenkie
Blind begon tegen de Engelsen op de bank. Niet verrassend, want de Ajacied heeft pas net een paar trainingen achter de rug. Voorzichtigheid is daarom geboden. Dezelfde voorzichtigheid is ook geboden met Frenkie. Het Barcelonatarget komt immers net terug van een blessure en ook bij hem moet de boel niet (weer) overhaast worden. Frenkie bleef dan ook in de rust achter in de kleedkamer, waardoor Blind zijn rentree in het rood-wit van Ajax mocht maken. Die aanblik deed in elk geval goed. Een vertrouwd gezicht en het nummer 17 op de rug hielp in die zin ook mee.

Heerlijke sleep van Donny!
Ajax was vrijwel de hele eerste helft tandenloos. Het spel hield niet over en behoudens een vuurpijl van David Neres waren de Amsterdammers totaal ongevaarlijk. Tot vlak voor rust. De tot dan toe onzichtbare Noa Lang zette het op een dribbelen en uiteindelijk kwam de bal binnen de zestien bij Van de Beek terecht. De blonde middenvelder toverde met rechts een heerlijke sleep uit zijn voet en zette daarmee zijn tegenstander op het verkeerde been. Het maakte de weg vrij voor een fijn schot met links die onhoudbaar voor de doelman in het net uiteen spatte. Na de openingsgoal klonk vrijwel gelijk het fluitje voor de rust.

Nog veel vraagtekens voor Sturm Graz-thuis
Het is lastig om op basis van deze wedstrijd te bepalen in hoeverre Ajax klaar is voor het thuisduel met Sturm Graz. Daarvoor ontbraken toch nog wel wat bekende namen. Zo kampten Wöber, Schöne en Ziyech met pijntjes. Zij kwamen niet in actie. Dat gold ook voor Kasper Dolberg en Zakaria Labyad, maar daarover verderop meer. Verder is nog maar de vraag in hoeverre Blind wedstrijdfit is voor het duel met de Oostenrijkers. Datzelfde geldt overigens ook voor die andere aankoop: Dusan Tadic. De kans is groot dat de basisploeg die aantrad tegen de Wolves, niet dezelfde ploeg is die woensdag 25 juli op het veld staat. Wel is het bijzonder fijn om te zien dat Van de Beek en Frenkie de Jong goed op de weg terug zijn.

Tagliafico vergrijpt zich…
We zijn blij dat Nico Tagliafico weer terug is bij Ajax, maar echt lekker zat de Argentijnse linksachter er nog niet in. De WK-ganger vergreep zich in de tweede helft en binnen de eigen zestienmeter vrij opzichtig aan zijn directe tegenstander Helder Costa. De penalty die volgde was terecht en werd koeltjes benut door Ruben Neves: 1-1. Even daarvoor ging een ingooi ook al mis. Tagliafico gooide de bal niet uit zijn nek, dus ging de ingooi naar de tegenpartij. Het zijn dingen die je op amateurvelden ziet.

Lang en Huntelaar krijgen voorkeur boven Labyad en Dolberg
Dolberg en Labyad waren niet van de partij tijdens het oefenduel met Wolverhampton Wanderers. Het is nog te vroeg om daaruit gelijk af te leiden dat Dolberg dus ook tegen Sturm Graz niet start, maar opvallend was het wel. Labyad heeft nog een Europese schorsing aan de broek hangen, dus hij speelt sowieso niet tegen Graz. Voor Dolberg stond Klaas Jan Huntelaar in het veld en Lang mocht op de linksbuitenpositie starten. Zowel Huntelaar als Lang konden geen potten breken. Kaj Sierhuis kwam tien minuten voor het einde voor KJH binnen de lijnen. Dolberg en Labyad krijgen in de tweede donderdagwedstrijd minuten. Zij zullen starten tegen Walsall FC. Dit duel begint om 20.45 uur Nederlandse tijd en wordt live uitgezonden via het YouTube-kanaal van Ajax.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >