Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB experimenteert met ABBA-pingels en kaarten trainers

De KNVB voert komend seizoen een experiment uit met twee spelregels. Het gaat om het ABBA-principe in het geval van een strafschoppenreeks en ook kunnen officials, zoals een trainer of verzorger, tegen een gele of rode kaart aanlopen.

17 juli 2018 - 16:10
UsershyraDesktopajax_dataimages2a4763fbaf64730307afc3fd75fe1eb8_normal
Ajax verloor zijn laatste strafschoppenreeks van FC Twente... © Pro Shots

De experimenten zijn voorgesteld door de Ifab, dit is de spelregelcommissie van de Fifa. De KNVB loopt meestal voorop als het gaat om regelwijzigingen, vandaar dat we ook al bekend zijn met bijvoorbeeld de videoscheids die definitief zijn entree maakt.

Ook komend seizoen worden er dus weer twee experimenten uitgevoerd. De meest in het oog springende regel die wordt toegepast, is het introduceren van de mogelijkheid om teamofficials een gele en/of rode kaart te kunnen geven.

“Dit is een duidelijker communicatiemiddel vanuit de scheidsrechter naar de desbetreffende teamofficial, maar ook naar het publiek. Twee keer geel telt uiteraard ook hier als een rode kaart,” verduidelijkt de KNVB op zijn digitale thuis.

Een ander dingetje is de gewijzigde volgorde als het aankomt op een penaltyserie. Tot dusver trapten spelers van ploegen om en om hun penalty’s, maar dit gaat veranderen. Het ABBA-principe wordt voortaan toegepast, omdat dit eerlijker zou zijn. Lees hier verdere uitleg.

Het werkt als volgt: team A neemt als eerste een strafschop, daarna mag team B twee keer aanleggen en vervolgens is team A weer twee keer aan de beurt. Ook als er meer dan vijf strafschoppen nodig zijn, blijft dit de volgorde. Wel geldt dan de mogelijkheid van sudden death.

Zowel KNVB-bekerwedstrijden als duels in de diverse play-offs kunnen op deze manier worden beslist. Ajax vloog vorig seizoen overigens nog via een ouderwetse penaltyreeks uit het bekertoernooi, tegen FC Twente. Prompt werd Marcel Keizer ontslagen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >