Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Even uitgezocht: wat betekent het gebaar van Ziyech?

Hakim Ziyech gaat de boeken in als maker van het eerste Ajaxdoelpunt van 2018/2019. Hij vierde zijn treffer tegen Sturm Graz (2-0) met een gebaar. Er werd geopperd dat Ziyech dit gebaar maakte in jacht op een transfer, maar het zit net iets anders. Het is gewoon een geintje.

27 juli 2018 - 14:04
UsershyraDesktopajax_dataimageseed047eb3cf37466395016c5f5cb9d17_normal
Nee, Ziyech probeert op deze manier geen transfer af te dwingen. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Voetballers vieren een doelpunt tegenwoordig met de gekste gebaren en daar kun je van alles achter zoeken, maar in het geval van het ‘telefoneren’ van Ziyech is dat niet nodig. Het heeft ook niets met imiteren van Antoine Griezmann te maken, het is slechts een geintje. Noem het een ode aan een vriend.

Hoe zit het? Ziyech is bevriend met Jercely Cabral. Jercely maakt dit gebaar al een paar maanden en post regelmatig videootjes op Instagram. Mensen waren in eerste instantie geen groot fan van het gebaar, dus ging hij het juist steeds vaker doen. Beetje stangen.

Jercely is dus bevriend met Ziyech. Zijn broer Jerson speelde met Ziyech in hun tijd bij FC Twente en de vriendschap zou hier zomaar ontstaan kunnen zijn. Hoe dan ook, de twee gingen na het WK samen op vakantie en maakten iedere dag videootjes met het bekende gebaar.

Op de achtergrond klonk telkens het nummer ‘Djadja’ van Aya Nakamura. Die zangeres is vrij populair in wat Afrikaanse landen. Naast Ziyech is haar muziek ook al gehoord op socialposts van Andre Onana en Justin Kluivert.

De video’s met het gebaar van Jercely en Ziyech lokten inmiddels nogal wat reactie uit. Nu in goede zin. Steeds meer mensen gingen hetzelfde gebaar maakten en deelden dit, wat Jercely op zijn beurt weer verder in de wereld slingerde. Het maken van het gebaar verspreidde zich zo als een olievlek en een hype was geboren.

De hype is niet alleen geboren, maar ook serieus ‘aan’. Zo heet dat tegenwoordig. Jercely liet zelfs shirts bedrukken met een afbeelding van zichzelf, terwijl hij het gebaar maakt. Dankzij de diverse connecties – Jercely doorliep de jeugdopleiding in Rotterdam-Zuid – poseerde inmiddels de halve selectie van zowel Ajax als Feyenoord met de shirtjes.

Bekijk trouwens de vreugde na de 1-0 van Ajax nog eens terug. Dan zie je dat Noussair Mazraoui precies hetzelfde gebaart. Niemand die Mazraoui in verband brengt met een vertrek bij Ajax of linkt aan clubs die mogen bellen.

Het gebaartje van Ziyech is gewoon een inside joke, met Jercely als partner in crime.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >