Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajaxfamilie Luza in Graz met drie generaties van de partij

Ieder Europees tripje van Ajax is bijzonder, maar het uitduel met Sturm Graz wordt voor de familie Luza wel heel speciaal. Er zijn woensdag in het uitvak maar liefst drie generaties van de partij: opa Eddy senior (64), vader Eddy (43) en kleinzoon Dylan (12).

31 juli 2018 - 13:21
UsershyraDesktopajax_dataimages987443d3cc38595a57831591170dcaab_normal
Zie hier drie generaties Luza op een al iets oudere foto! © Familie Luza

Door Kevin Van Nunen

Vader en opa bezoeken Ajax al vele jaren en Dylan is vanaf dit seizoen ook op Zuid eerste ring te vinden. Dylan stond vele jaren op de wachtlijst en deze zomer kwam er een plekje vrij. Alleen is opa Luza sinds kort gepensioneerd en direct daarna geëmigreerd naar het Oostenrijkse Seeboden am Millstätter See, waar hij nu samen met zijn vrouw appartementen verhuurt. 

Wat er in de Johan Cruijff Arena niet wekelijks van komt, gaat bij het eerste Europese uitduel van het seizoen wel lukken: met drie generaties op de tribune om Ajax aan te moedigen. Opa zal vanaf nu minder thuiswedstrijden bezoeken, maar het bezoek van Ajax aan Graz maakt alweer veel goed. Zeker omdat zoon en kleinzoon ook van de partij zijn.

“Over dertig jaar weet je nog wat je eerste Europese uitwedstrijd was. Die van mij was tegen VfL Bochum en opa was in Athene al van de partij, maar voor Dylan wordt dit zijn eerste. Hij doet woensdag allemaal nieuwe indrukken op, dus dat wordt mooi om in de gaten te houden. We gaan er dubbel van genieten. Wat zeg ik? We gaan er triple van genieten, want we zijn met z'n drietjes,” vertelt vader Eddy vanaf zijn vakantie-adres.

Opa Eddy senior kan niet wachten tot het woensdag zo ver is.

Hij verblijft deze weken in Oostenrijk, maar slaat de training van dinsdag nog even over. “Ik ben al heen en weer naar Hongarije gereden om Formule 1 te kijken en mijn vrouw is ook mee. We zitten op tweehonderd kilometer rijden van Graz en gaan woensdag rustig die kant op. Dan alle drie onze kaart ophalen en de stad in.”

Opa Eddy senior kan niet wachten tot het woensdag zo ver is. Hij gaf zelf de liefde voor Ajax over aan zijn zoon en ziet nu van dichtbij hetzelfde gebeuren van zoon op kleinzoon. “Dylan heeft straks ook zijn eerste Europese uitwedstrijd te pakken. Het wordt genieten met een grote G. Ik heb mijn jongens goed afgeleverd, haha. Ze zijn goede, trouwe supporters van Ajax worden.”

“Het is voor mij een cadeautje dat Ajax bij de loting werd gekoppeld aan Sturm Graz, zoiets kun je niet bedenken. Ajax is misschien wel verder weg dan ooit en nu komt de club mijn kant op. Ik heb Ajax door heel Europa zien spelen, was bij de finale van 1987 in Athene al van de partij en in de gouden jaren negentig ging ik op en neer naar Milaan om Ajax te zien winnen. Ik heb mooie dingen meegemaakt.”

Tekst loopt door onder de foto!

Ook op deze foto zie je drie generaties van de familie Luza. Opa spot je helemaal rechts.

Daar komt dit mooie toetje nu achteraan. “Bij de finale van de Europa League waren we met z'n tweeën. Dat was net even iets te ver voor kleinzoon Dylan. Hij moet wat te wensen overhouden, want hij maakt al zo veel mee. Die jongen heeft een prachtleven. Dit keer is hij erbij. Enorm leuk, echt heel leuk!”

Dylan heeft zijn seizoenkaart voor zuid eerste ring sinds kort binnen, de Europese uitkaart komt eraan. “Ik heb Dylan bij wijze van spreken eerst ingeschreven voor de wachtlijst op de F-side en daarna pas aangemeld bij de gemeente, haha,” vervolgt vader Eddy. “Dat is een kwestie van de juiste volgorde hanteren. Je komt er zo moeilijk tussen op Zuid dat je beter niet te lang kunt wachten. Het is al bijzonder om samen naar een wedstrijd te gaan, daar komt opa nu bij.”

Het was nog eventjes gedoe om allemaal een kaartje te kopen voor Sturm Graz - Ajax. Eerst moest je op je beurt wachten, daarna lukte het nog niet om een kaartje te kopen, maar dankzij tussenkomst van Ajax Fancare kwam alles op zijn pootjes terecht en is de familie Luza met maar liefst drie man sterk vertegenwoordigd in het uitvak van de Merkur Arena.

Kleinzoon Dylan is rond het laatste fluitsignaal vele nieuwe indrukken rijker.

Dylan, vader Eddy en opa Eddy senior hebben vertrouwen in een goede afloop. Ajax won voor eigen publiek al met 2-0 en kan het in Oostenrijk afmaken. Aan de goede uitgangspositie kan het dus niet liggen, maar vader en opa weten maar al te goed: rondom Europese optredens van Ajax moet je nooit te vroeg juichen.

“Het moet gek lopen wil het fout gaan, maar je moet wel aan de goede kant van de score blijven. Nog een seizoen geen Europees voetbal moeten we niet hebben. Dan kun je die leuke uitjes vergeten,” merkt vader Eddy terecht op. 

Ook opa weet maar al te goed dat het balletje soms raar kan rollen. “Bij een positief resultaat voor Ajax is ons familie-avontuur helemaal compleet, al zeggen ze altijd dat de bal rond is. Sturm Graz kwam dit weekeinde ook nog terug van een achterstand om met 3-2 te winnen. Het blijft oppassen, maar normaal gesproken geven we dit niet uit handen. Toch juich ik pas echt als Sturm Graz uitgeschakeld en wel weer in de kleedkamer zit.”

Hoe het ook precies afloopt, kleinzoon Dylan is rond het laatste fluitsignaal vele nieuwe indrukken rijker. En dat wordt voor vader Eddy en opa Eddy senior prachtig om mee te maken.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >