Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax - Sturm Graz is ook heuse strijd om de Helmond Cup

Het vizier bij Ajax is gericht op kwalificatie voor Europees voetbal. Er moet tegen Sturm Graz een eerste stap worden gezet. Maar vergeet niet dat de Ajacieden direct een prijs kunnen pakken. Het gaat om een beker die iedere club kan winnen, maar niemand kan behouden: de Helmond Cup.

24 juli 2018 - 11:34

Door Kevin Van Nunen

Welke cup? De Helmond Cup! Niemand weet hoe de cup eruitziet, niet in de laatste plaats omdat het een imaginaire beker betreft, maar feit is ook dat Ajax ‘m in bezit kan krijgen. Het enige wat het moet doen, is woensdag winnen van Sturm Graz.

Het principe ‘winnaar blijft staan’ is ook van toepassing op de Helmond Cup. Zoals je al verwachtte, begon het bij Helmond Sport. “Vrienden van mij hebben de Helmond Cup bedacht,” vertelt Jasper de Boer, beheerder van de website van de cup.

Jasper en twee vrienden zijn geen supporter van Helmond Sport, maar sloegen in 2007 aan op het clublied ‘Vur Welke Club Bende Gai’. En toen was de Helmond Cup geboren. “We vonden het een grappig liedje en het idee voor de cup lag er al. Toen bedachten we: de beker begint bij Helmond Sport.”

Vanaf De Braak is de Helmond Cup zo’n beetje heel Europa door geweest. De cup stond op het spel bij de Champions League-finale tussen Bayern München en Internazionale, maar circuleerde ook door Oekraïne en op lagere niveaus in Engeland.

“De Helmond Cup treedt soms op de voorgrond en gaat dan weer eventjes underground. Het heeft allebei wel wat,” vindt Jasper. “Het kan gebeuren dat je ineens uitslagen volgt van de tweede divisie in Engeland of Spanje en je komt onbekende spelers tegen. Ik vind het vooral leuk als de Helmond Cup vaak van land wisselt, via Europees voetbal.”

“Je kunt als club de Helmond Cup wel winnen, maar niemand weet ‘m te behouden. Een club als FC Barcelona of Manchester City kan nog zo’n indrukwekkende reeks uitslagen neerzetten – ze bleven soms wel vier of vijf maanden ongeslagen – maar vroeg of laat wordt er een keertje verloren.”

De Helmond Cup bevindt zich als het ware in een flipperkast: je weet waar hij ongeveer terechtkomt, maar niet precies. “Je hoort wel eens zeggen dat iedere wedstrijd een finale is en dat klinkt een beetje als dooddoener, maar de Helmond Cup staat echt wekelijks op het spel. De prijs is ongrijpbaar. Als club kom je niet snel in de positie om ‘m te pakken.”

Ajax was in 2008 kort in het bezit van de Helmond Cup, maar een bekernederlaag tegen FC Volendam (1-0 na verlenging) zorgde voor de onttroning. De cup was daarna lange tijd uit beeld. Er volgt nu een herkansing. Sturm Graz pakte de Helmond Cup eind vorig seizoen door de Oostenrijkse bekerfinale te winnen van Red Bull Salzburg. Het werd 1-0.

Stel dat Ajax woensdag wint en dus de Helmond Cup pakt, wat wordt dan de grote truc om de cup een tijdje te behouden? Jasper: “Als je de heenwedstrijd dik wint, heb je kans dat je in de return onderuit gaat. Dan ga je wel door, maar neemt de cup toch een andere afslag. Je moet ‘m zo lang mogelijk proberen vast te houden, maar vroeg of laat gaat het toch echt fout.”

Hoe dan ook luidt de eerste opdracht voor Ajax dat het voor eigen publiek moet winnen. Iedere kans om de Helmond Cup te winnen, moet je grijpen, stelt Jasper op basis van zijn ervaringen. “Het kan heel snel gaan, maar het kan ook zomaar weer tien jaar duren voordat Ajax een nieuwe kans krijgt.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >