Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Wat zou jij doen als je Frenkie of Matthijs was?

Terwijl directeur spelersbeleid Marc Overmars er alles aan is gelegen om jonge Ajacieden binnenboord te houden, meldt FC Barcelona zich met de boodschap ver te willen gaan om Frenkie de Jong te contracteren. Even los van het geld, wat zou jij doen als je Frenkie was...?

11 juni 2018 - 15:08
UsershyraDesktopajax_dataimages143e9d56646e6b5ee7702eeae09bcbe7_normal-1

Overmars stelde een poosje geleden bij Ajax Inside dat de club de jeugdopleiding net zo goed kan opdoeken als achttienjarigen al verkocht worden. Een terechte uitspraak, want dan valt goed beleid bijna niet meer te maken. Bovendien is de opleiding de levensader van de club, al kun je je afvragen of Overmars woord kan houden.

Zo is Justin Kluivert een voorbeeld van een pas negentienjarige speler die via zijn zaakwaarnemer simpelweg zorgt dat een gewenst vertrek er ‘gewoon’ komt. Je geeft via ingefluisterde teksten een groot en zeurderig interview in de Volkskrant en je krijgt je zin. Ja, er staat voor Ajax een dikke som geld tegenover, maar een zak geld passeert zijn mannetje niet.

Het is inmiddels vrij zorgelijk dat jonge spelers die bij Ajax in de basis staan, toch al zo snel weg willen. Waar ligt dat aan? Ik kan mij niet voorstellen dat het louter ligt aan het feit dat er financieel over de grenzen zo veel meer mogelijk is. Dat is leuk, maar als je echt zo goed bent, dan komt dat allemaal vanzelf. Maar daarin ben ik misschien een tikje naïef.

Jezelf ontwikkelen als jonge speler, daar gaat het toch in eerste instantie om? Het lijkt echter dat jonge Ajacieden nu al het gevoel hebben dat ze ook op dat punt beter verder kunnen kijken... En precies dat is wel heel pijnlijk natuurlijk.

Vorig seizoen maakte veel stuk. Er lijkt iets flink geknakt binnen de spelersgroep, waardoor een frisse start elders lonkt.

Waarom zou iemand als De Ligt al weg willen? Heeft hij te weinig vertrouwen in het huidige beleid en de ontwikkelingen bij Ajax? Vermoedt hij dat er geen goede selectie staat komend jaar? Wil hij verzekerd zijn van Europees voetbal? Hij stelde eerder al over een eventueel vertrek dat hij inmiddels ‘misschien meer aan zijn eigen carrière moet gaan denken’. Dat is tamelijk veelzeggend.

Vorig seizoen maakte veel stuk. Er lijkt iets flink geknakt binnen de spelersgroep, waardoor een frisse start elders lonkt. Het leed rond Abdelhak Nouri, het plotselinge ontslag van Marcel Keizer met wie de groep zo veel meemaakte, de manier waarop dat werd gecommuniceerd, de slechte resultaten, het chagrijnige gefluit vanaf de tribunes en het onfrisse gedoe bij de spelersbus. Nogmaals: wat zou jij doen?

Dan is nog de vraag hoeveel fiducie spelers hebben in de aanpak van Erik ten Hag. De trainer lijkt bij de achterban in elk geval al best veel van zijn krediet te zijn verloren en spelers voelen dat uiteraard ook. De directie zal nu niet ingrijpen, want dan leggen ze hun eigen hoofd ook op het hakblok.

Stel je voor dat de boel nog voor de winterstop knalt, dan is er weer een seizoen verloren. Nogmaals: wat zou jij als speler doen als AS Roma, FC Barcelona of Tottenham Hotspur aanklopt? Gaat het dan om het geld of vooral omdat spelers elders een beter perspectief voor zichzelf zien? Ik vermoed het laatste en mits waar, dan is dat zorgelijk.

De tweede voorronde Champions League nadert al met rasse schreden en dan moet Ajax er al staan. Als Ajax naast Europees voetbal grijpt, is het leed niet te overzien. Dan zullen meer spelers wegwillen, wordt het lastiger om spelers te halen, groeit het cynisme rond de club en krijgt ook de technische staf het nog steviger voor de kiezen.

Het wordt voor Overmars dus hoe dan ook een flinke klus om de selectie intact te houden, laat staan te versterken met ervaren spelers die er gelijk staan. Spelers die het allemaal ook maar leuk moeten vinden om naar pak ‘m beet VVV-uit te gaan. Op kunstgras.

De kordate uitspraken van Overmars en Edwin van der Sar dat de selectie sowieso tijdig klaar is, lijken mij daarom erg gewaagd, al kunnen we die rekening pas echt opmaken wanneer de transferdeadline op 31 augustus sluit.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >